Ergene Nehri Can Çekişiyor Yöneticiler Seyrediyor

Kirliliğin had safhaya ulaştığı, Trakya'nın can damarlarından Ergene Nehri, son günlerde yeniden ulusal basının gündemine geldi

Ergene Nehri Can Çekişiyor Yöneticiler Seyrediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir yıl önce Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen bir konuşmanın durup durup da bir yıl sonra ulusal medyaya servis edilmesi, kafalarda çeşitli soru işaretleri yaratmıştı. Yine de Ergene Nehri'ndeki korkunç boyutlara varmış kirliliğe bir nebze olsun dikkat çekilecek olması açısından bunu bir fırsat bilen Silivri Çevre Derneği, konu ile ilgili haber yapan Show TV ve SKYTURK 360 televizyon kanallarına açıklama yaptı.

 

Çorlu'da, Sağlık Mahallesi'nde çekim yapıp konu ile ilgili kişilerle görüşen muhabir Gül Akman ile kameraman Sercan Taşkın'ın yaptığı haber çekimlerinde konuşan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, kirliliğin bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini söyleyerek, ilgili kurumlarca yapılacağı söylenen arıtma tesisleri planlarının da seçim yatırımı olduğunu, oysaki durumun seçim yatırımı olarak görülemeyecek kadar ciddi boyutlara vardığını vurguladı.

 

194 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri'nin doğduğu yerde, Kırklareli'nin Kaynarca Beldesinin ortasındaki Beş Çeşme'de içilebilir düzeyde olan suyun, İstanbul Kazlıçeşme'den Çorlu civarına taşınan deri fabrikalarının her türlü atıklarını derelere bırakmaları sonucu aşırı derecede kirlenmiş ve Çorlu Sağlık Mahallesi civarında adeta zift gibi, katran gibi bir hal aldığı görülmekte.

 

Silivri Çevre Derneği başkanı Ali Korsan habercilere yaptığı konuşmasında, insanların sağlıklı bir ortamda yaşamasının anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, Çorlu Sağlık Mahallesi'nde ve civarında birçok kişinin solunum yolları enfeksiyonlarından, cilt kanserinden, astımdan tedavi gördüğünü söyledi. Konu ile ilgili bölgede araştırma yapmak isteyenlerin bile engellendiğini, kirliliğin ulaştığı noktanın ortaya çıkmasının istenmediğini söyledi. Bir an önce sanayinin yoğun olduğu bölgede arıtma tesislerinin kurulmasını ve bu arıtma tesislerinin de düzenli olarak çalıştırılması gerektiğini vurgulayan Korsan, insan sağlığının ve doğanın her şeyden önce geldiğini, bunun bilincinde olan yöneticilere ihtiyacımız olduğunu söyledi.