Işıklar: Suriyeliler sorun getirecek

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Suriyeli sığınmacıların Silivri'ye yığılacak olmasının çok ciddi problemleri de beraberinde getireceğini söyledi.

Işıklar: Suriyeliler sorun getirecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Suriyeli sığınmacıların Silivri ve Beylikdüzü’nde yaptırılacak olan toplu konutlara yerleştirileceği iddiasıyla ilgili olarak bugünkü (06.11.2014) Sabah Gazetesi’nde yer alan haber Silivri gündemine bomba gibi düştü.

Konuyu vatandaşlarla birlikte basından öğrendiğini belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, böyle bir uygulamanın beraberinde çok ciddi sorunlara yol açacağına dikkat çekti.

Işıklar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Suriyeli sığınmacıların; eğitim, kültür, iş ve istihdam gibi öncelikli sorunları çözülmeden direk olarak Silivri’ye yığılmaları, hem kendileri hem de Silivrililer açısından çok ciddi sorunları da beraberinde getirecektir. Bu insanların çocukları eğitim alacak, kendilerine iş bulunacak. Bu tür sorunlar çözümlenmeden sadece konut bulunarak sunulan çözümlerin yeterli olacağına inanmıyorum. Kültürel bir uyum süresi gerekiyor. Ayrıca ne iş yapacaklar? Örneğin bu insanlar sanayide çalışmaya alışkın mı? Fabrikalarda çalışacak bir vasıfları var mı? Disiplin altında çalışmayı ve üretimin bir parçası olmayı kabul edecekler mi? Eğer bu bahsettiğim çalışmalar yapılmadan sadece konut yapılarak Suriyeliler Silivri’ye getirilirse çok büyük uyum sorunları yaşanacağına inanıyorum.

Çözüm değil sorun getirecektir. Bakın Gaziantep’te yaşandı böyle bir süreç ve mafyalaşma başladığına tanık olduk, terörize sorunların baş gösterdiğine tanık olduk. Bizim alıştığımız kurallara uyum sağlayan bir kültürden gelmiyorlar. O nedenle bu sürecin çok sıkıntılı geçeceğini düşünüyorum.

Geçtiğimiz yıllarda Bulgaristan’dan göçmenler gelmişti ve tamamı sanayi sektöründe çalışmaya alışıktı. Fakat Suriyeliler’in böyle bir altyapıları yok. Her şeyden önce bir eğitim süreci gerekiyor.

Diğer taraftan sadece Beylikdüzü ve Silivri’nin bölge olarak tercih edilecek olması da düşündürücü tabi. Örneğin Beylükdüzü’nde yerleşme yeri kalmadı, bu insanları orada nereye monte edecekler bilinmiyor. Ancak Silivri gibi kırsalı olan ve hemşehri ilişkilerinin daha da güçlü olduğu yerlerde bana göre daha çok sıkıntı yaratır. Yani bunu Beylikdüzü’nde bir milyon nüfus içerisinde kaybettirebilirsiniz, ancak Silivri’de hiç mümkün değil. Çok daha fazla uyum sorunları da beraberinde getirecektir.

Supersilivri.com