Kaybolan 5 gençle ilgili flaş açıklama

Kumburgaz'da denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları hakkında MAG AME Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, açıklama yaptı.

Kaybolan 5 gençle ilgili flaş açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Kumburgaz Kamiloba sahilinde geçtiğimiz pazar günü öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 genci arama ve kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Denize açıldıktan sonra kaybolan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’yi bulmak için ekiplere bu sabah Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 3 yüksek teknolojili mayın arama SONAR gemisi de katıldı. Sayılarını artıran ekiplerin Marmara Denizi’nin yaklaşık tamamında arama çalışmalarının ardından deniz altında arama yapacakları bildirildi. Deniz altı aramalarının Marmara Denizi’nin 3’te 1’inde yapılacağı öğrenildi.

“YASA GEREĞİ İMDAT ÇAĞRISINA TÜM GEMİLER MÜDAHALE ETMELİDİR”

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG AME) Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı çalışmalar hakkında açıklama yapacağı sırada telsizden anons geçti. Yapılan anonsu açıklayan Karadayı, “Şu anda yapılan anons telsiz tarafından Marmara Denizi’ndeki tüm gemilere anons yapılıyor. 17 Ağustos’ta kaybolan 5 gençle ilgili bilgi aktarılıyor ve bütün gemilerin buna yönelik arama çalışmalarına destek vermeleri ve dikkat etmeleri söyleniyor. Dolayısıyla bu bilgi üzerinden bir takım taze bilgiler var. Denizcilik yasalarına göre imdat çığlığı ihbarı geldiğinde tüm gemilerin durup oradaki yardım çağrısına cevap vermeleri ve yardımı yapması gerekiyor. Yasalar gereği bu zorunludur. Bu canlı bir şekilde çağrı aslında bunun bir belgesidir. Bugün iş yeri sahibinin tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildiğine dair bilgi geldi. Şu anda deniz üzerinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Sabah saatlerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 3 tane mayın arama ve tarama gemisi geldi. 3 gemi birbirine paralel olarak büyük bir bölgeyi denizin tamamıyla dip kısmına doğru hem dibe hem yatay olarak tarama işlemini gerçekleştiriyor. Oradaki cisimlerin ya da kaybolan kişilerin deniz içerisinde arama çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Bir sonuca yaklaştığımızı söyleyebiliyoruz. Denizin kendi mecrasında oluşan bir takım olgular, artık yavaş yavaş ortaya çıkması gerekiyor. Deniz suyunun sıcaklığı içerisinde kalan insanların su yüzeyine çıkma sürelerine dikkate alırsak ki bu 2 ila 10 gün arasında bir süredir. Bugün de 4. günü ve su yüzeyine çıkma durumu yaklaşmıştır. Ben önemli bulgulardan daha öte kaybolan kişilere adım adım yaklaşıldığını düşünüyorum” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Karadayı, harita üzerinde gemilerin çalışmaları hakkında bilgi verdi.