Kutlu: Silivri için acil tedbir alınmalı

Rıfat Kutlu, Silivri'deki deprem olasılığını ve yer kabuğu hareketlerini değerlendirdi.

Kutlu: Silivri için acil tedbir alınmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrasya Yer Bilimler Müteahhitlik İnşaat Sanayi ve Ticatret Ltd. Şti. Kurucu Ortağı Jeofizik Mühendisi Rıfat Kutlu, 17 Ağustos depreminin 20. yıldönümünde yaptığı sosyal medya paylaşımında Silivri'nin deprem riskleri ve bölgedeki yer kabuğu hareketleri ile ilgili bir değerlendirdi.

Bir dönem AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı görevinde de bulunan Kutlu'nun konuyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde:

DÜNYA:Dünya üzerindeki büyük depremlerin %81'i PASİFİK DEPREM KUŞAĞI'nda meydana gelmektedir. İkinci büyük deprem kuşağı ise Türkiyenin de içinde yer aldığı ALP-HİMAYALAR deprem kuşağıdır.

TÜRKİYE:dünya üzerindeki depremlerin %17 sinin gerçekleştiği Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almakta ve sismik olarak oldukça aktif bir ülkeler arasındadır.

İSTANBUL: Dünyanın en hızlı hareket eden yanal atımlı faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fay hattı (KAF) Marmara denizinden geçerek Sarof körfezi boyunca uzanır. KAF hattı Türkiye'deki büyük depremlerin birçoğunu oluşturan fay hattıdır.

SİLİVRİ:Bilim adamlarının birçoğunun görüşü 1999 Marmara depreminden sonra yaklaşık 20 yıldır FAY'da biriken enerjinin kırılarak yeni bir deprem üreteceği yönünde. bu senaryolardan biri de bu kırılmanın Silivri-Marmara Ereğlisi açıklarında olması ve tahmini 7 büyüklüğünde bir depremi oluşturacak olmasıdır.

PROBLEMLER
Silivri İlçesinde bulunan yapı stokları göz önüne alındığında 2 temel problemden bahsedilebilir.
1)STATİK AÇIDAN Eskiden köy statüsünde bulunan mahallelerdeki yığma yapılar ve herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan eski usul yapılmış yapılar.
2)ZEMİN AÇISINDAN Şehir merkezinde dere yatakları boyunca alüvyon zemine veya dolgu zemine gerekli mühendislik hizmeti ve önlemler alınmadan bindirilmiş yapılar.

NELER YAPILABİLİR?
"deprem değil,bina öldürür" sözünden hareketle...

mümkün mertebe yukarıdaki problemleri barındıran yapıları acilen dönüştürmek, hiç olmazsa gerekli güçlendirme çalışmalarını yaparak halkın oturumunu sağlamak.

Deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında yapılacaklarla ilgili vatandaşı bilgilendirmek.

Kamu denetimi-Mühendislik disiplini ve Müteahhitlik hizmetlerini sıfır toleransla gerçekleştirmek.

İmar affı kapsamında yapı kayıt belgesi oluşturulurken bina sağlamlık durumunun da raporlanması (öneri)

Süpersilivri.com