Silivri'nin en eski kasaplarından Tahir Kanbay'la yaptığımız söyleşi

1975 yılında hizmete girmiş olan işletmeden aldığımız bilgiler dâhilinde sizleri aydınlatmak istedik

Silivri'nin en eski kasaplarından Tahir Kanbay'la yaptığımız söyleşi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

İşletme sahibi Tahir Kanbay Silivri’nin ilk kasaplarından olduklarını ifade ederken mesleği hakkında şunları dile getirdi. Kendi çocuk yaşta mesleğe adım atan Tahir Kanbay yanında oğlu ve yeğenini ayrıca bir çırak daha yetiştirerek 3 kişiye daha istihdam sağlamakta. Tahir Kanbay mesleğin günümüzdeki durumunu ifade ederken, et fiyatlarının tavan yaptığı günümüzde eskiye oranla %50 müşteri kaybeden kasaplarda “ANGUS” etinin olmadığının altını çizdi. 14 yaşından itibaren bu mesleğe emek veren Tahir Kanbay çalışma arkadaşlarının da mesleğe aynı yaşlarda başladığının altını çizdi.

 

TRAKYA’DA HAYVANCILIK KALMADI.!

“Büyük şehir kapsamına alınan Silivri’de önceleri özellikle Fener Köyü denilen alanda hayvancılık yaygınken şuanda hayvancılığın yasaklanması sadece büyük işletmeler olmak üzere devam edilmesine sebep oldu ve köylüde hayvan kalmadı” diye sözlerine devam eden Kanbay. Silivri’de hayvancılık yapan sadece birkaç büyük işletme olduğunu onların da etlerini büyük sürümü olan yerlere pazarladıklarını ifade eden Tahir Kanbay kendi et alımını  “Babaeski Mandırası’ndan yaptığını sözlerine ekledi. Sağlıklı et satışında işletmenin mutlaka belgelendirilmesinin şart olduğunun altını çizen Kanbay belgesini bizlere gösterdi.

 

AYNI ŞİRKETTE 2 İŞLETME!

Kahyaoğlu Et ve Tavuk işletmesinde kırmızı etin yanı sıra Beypiliç Tavukları ve 

Civar köylerden gelen taze yumurtalar satışa sunulmaktadır. Kırmızı etin bünyesinde kasap köftesi, sucuk satışı yapılmaktadır. İşletme üst katında kendi kasap köftesini daha ucuza halka yedirmek adına ve tanıtım adına bir mini restourant da işletmektedir. Burada normalde ilçede porsiyonu 10 lira olan köfteyi 7,5 liraya müşteriye sunduklarının altını çizdiler.

 

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR SATIŞI ETKİLEDİ!

Kışlık ve yazlık satışın yarı yarıya değiştiğini dile getiren Tahir Kanbay, et fiyatlarındaki artışın hem vatandaşı hem de kendilerini etkilediğinin altını çizerken önemli bir konuya da parmak bastı. “-Türkiye’de etin bir borsası oluştu, et birkaç kişinin eline geçti; onlar da istedikleri gibi piyasa ile oynamaktalar.” Diyerek kanayan yaraya parmak bastı.

Artış bizi şöyle etkiledi diyerek sözlerine devam eden Kanbay, önceden dükkândan içeriye 20 kişi girerken şimdi bu rakam 12 ye düştü diye açıklama yaptı. Hayvancılık köylerde yapılırken hemen her kasap haftada 2–3 dana tüketiyordu, şimdi bu tüketim hızı büyük marketlere kaydı. Tabi bu biraz da bölgenin büyümesinden kaynaklanmaktadır diyerek günümüz koşullarına mercek tutmuş oldu

Feza Behiye KAYA