Vedat Zencir yeni yerinde göreve başladı

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne atanan Vedat Zencir görevine başladı.

Vedat Zencir yeni yerinde göreve başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vedat Zencir, Daha önceki görev yeri Konya Ereğli’den Silivri’ye atanan Haziran ayı içinde yapılan kararnameyle Silivri Denetimli Serbestlik müdürlüğüne atandı. 02 Eylül itibariyle resmi görevine başlayan Vedat Zencir, 1967 Ahlât Bitlis doğumlu evli 2 çocuk babasıdır Eskişehir işletme mezunu

Vedat Zencir, Müdürlük olarak yapılan uygulamalar ve çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak üzere SHA’ya  özel açıklamalarda bulundu.

 

ZENCİR: DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?

Zencir, şöyle konuştu: "Öncelikle Denetimli Serbestlik tanımının tam olarak neyi kast ettiğini açıklamak istiyorum. Denetimli Serbestlik; mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, denetim ve denetleme planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı ifade ediyor. Diğer bir ifadeyle denetimli serbestlik, hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, yeniden suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların uğradıkları zararın giderilmesi ve bu yolla toplumun korunması. 

Denetimli Serbestlik, çok kompleks bir hizmet. Toplumun her kesiminde özellikle suç işleyenlerin, suç işleme nedenlerine kadar inebilmek için çok geniş bir çalışma yapılıyor. 

Diğer kurumların bir misyonu vardır. Mesela Milli Eğitim Müdürlüğü sadece eğitimle ilgilenir. Bizde bu çerçeve çok geniş. 13 kurumla çalışıyoruz ve onların mevzuatları bizi bağlıyor. Meslek elemanlarımız arasında psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog var. 

Silivri’nin mekanları ve yapısı biraz sıkıntılı ama genel anlamda birçok yerde çözüldü. Bizim konferans salonlarımız, konuşma odalarımız var. Özellikle madde bağımlıları, kişilik bozukluğu olanlarla ilgili grup terapileri yapıyoruz. 

 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Tabi ki öncelikle tespit gerekiyor yani adli bir işlemin başlatılması gerekiyor. Mesela kişinin uyuşturucu kullandığı, bulundurduğu ve satın aldığı tespit edildiği an itibariyle Uyuşturucu ile Mücadele Kanunu devreye giriyor. Bundan sonrasını takip etmek üzere ilgili tek kurum olarak Denetimli Serbestlik ve Yardım kurumları ve ANATEM’ler (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) var.

Adli makamlar tarafından suçun tespit edildiği an zaten savcılık aracılığıyla mahkeme açılıyor, ama mahkemeye ara veriliyor. Mahkeme veya Adliye kişiye diyor ki, "Bu bir hastalık ve devletin bununla ilgili kurumları var ve özel güvenlik ve tedbirler almış. Seni buraya yönlendirelim. Bütün tedavini karşılayacağız. Sevk ücretlerini biz ödeyeceğiz. Sizden tek beklediğimiz şey gidip tedavinizi yaptırıp bağımlı olduğunuz maddeden kurtulmak.”

 

"TEDAVİSİNİ OLANIN SUÇUNU YOK SAYIYORUZ”

Biz sadece masraflarını karşılamıyoruz. Eğer suç uyuşturucuyu satın almaksa, kişi gelir tedavisine başlar, ANATEM’e gider ve uyuşturucudan kurtulursa, biz o suçu da yok sayıyoruz. Mahkeme aşamasındaki suçunu düşürüp berat veriyoruz. Kişiye ikinci bir şans veriyoruz. Aslında bu bir teşvik.

 

"HEPİMİZ BİR ELİMİZİ UZATIRSAK SUÇU AZALTABİLİRİZ”

Suçların yüksek seviyeye ulaştığı bir toplumda yaşamayı hiç kimse istemiyor herhalde. Suçun ekonomik, psikolojik veya başka bir sürü nedeni var. Hepimiz bir el uzatırsak, bir yönümüzle telafi etmeye çalışırsak suça sürüklenenleri sokaktan çekersek, sokak bize kalacak. Maalesef sokaklar şu anda bizim değil. Evimizin kapısındaki kilitleri çiftleştirdik, havalandırmak için bile pencerelerimizi açamıyoruz. Yazık günah. 

Denetimli Serbestlik ve Yardım Müdürlüğü olarak suça bir şekilde bulaşan vatandaşlarımızın kurtulmaları için biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Silivri’de bu hizmetten toplam 2938 kişi yararlanmakta. Tüm kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimiz de gereken duyarlılığı gösterirse toplumumuz adına çok faydalı olacaktır.”