Vuran 'Kaynağı Belli Olmayan Haberleri Okumayın'

Silivri Bel TV canlı yayınına katılan Uzman Klinik Psikolog Yunus Vuran, vatandaşları 'Kaygı ve Panik Yönetimi' konusunda bilgilendirdi.

Vuran 'Kaynağı Belli Olmayan Haberleri Okumayın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediyesi, Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele çalışmaları kapsamında bir ilk gerçekleştirerek vatandaşlara canlı yayında psikolojik destek verdi. Silivri Bel TV canlı yayınına katılan Silivri Belediyesi personeli Uzman Klinik Psikolog Yunus Vuran, “Kaygı ve Panik Yönetimi” konusunda Silivrilileri bilgilendirdi. Ülkenin içinde bulunduğu zorlu süreçte vatandaşların psikolojik olarak daha az zarar görmesini sağlamak amacıyla yapılan yayında; “Psikolojik olarak neler yaşıyoruz? Sürecin üzerimizdeki etkisi nedir?” konu başlıkları altında bilgiler paylaşıldı. Bireyler üzerinde oluşan kaygı, stres ve panik durumlarında neler yapmalı, düşüncelerini nasıl değiştirmeli gibi önemli konulara da cevaplar veren Psikolog Vuran, dijital ortamda vatandaşlar tarafından yöneltilen soruları da yanıtladı.

“KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN HABERLERİ OKUMAYIN”

Psikolojik danışmanlık hizmetleri ve terapiler sırasında en çok sorulan; “Çok korkuyorum, bu süreçte neler yapabilirim?” gibi sorulara yanıt veren Uzman Psikolog Yunus Vuran, süreçte panik olmanın ve korkmanın normal olduğunu, ancak dikkat edilmesi gereken şeyin rahatlamak, güvende hissetmek olduğu ve bunun için ne yapılması gerektiğini bireylerin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Olumsuz düşüncelerle bireylerin kendini daha çok kaygılandırdığını ifade eden Vuran izleyicilere tavsiyelerde bulunarak; “İhtiyaç olan rahatlama için önlemler alınmalı, paranoya oluşturulmamalı, olumlamalar yapılmalı. Eğer bireyler kaygıyı azaltmak istiyorsa kaynağı belli olmayan haberleri okumamalı, haber takibini abartmamalı.” şeklinde ifadeler kullandı. İnsanların yakınlarına hastalık bulaştırmaktan korktuğunu ifade eden Yunus Vuran; “Hepimiz sevdiklerimizin başına bir şey gelsin istemiyoruz. Bu sağlıklı bir kaygı, önlem almamamızı sağlar. Kendimize bu düşünceleri ‘Durduramıyorum!’ dememeli, anın pratiğini yapmalı, ‘Kendim sağlıklıyım, ailem sağlıklı, bunu devam ettirmek için ne yapmalıyım?’ diye düşünerek böyle yaşamaya devam etmeli” şeklinde cevaplar verdi. #evdekal sloganı ile ilgili sorular aldıklarını, insanların gününü planlamakta zorlandığını, hiç bir şey yapmak istemediklerini ifade eden Vuran; “Bugüne kadar meditasyon ve spor yapıyorduk. Dışarda yaptıklarımızı evde yapmaya, eve taşımaya başlayacağız. Önce istemeye istemeye yapsanız da sonra isteyerek yapacaksınız: Hareketsiz kalmak stresi arttırır, evde bu rutinlere devam etmeli, spor yapmaya devam etmeliyiz. Ertelemeyin.” çağrısında bulundu. “Yaşam alanınızı evin içine alın, evde yaratıcılığınızı geliştirin, kendinize olumsuz şeyler söylemeyin. İlerleyen yayınlarda çocuklara ve yaşlılara dair süreci nasıl yöneteceğimize yönelik çalışmalar da yapacağız.” diyen Vuran, yaşlılarımızı ve aile büyüklerimizi evde tutmaya çalışırken kullandığımız dile dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizdi ve “Onları nasıl ikna edeceğinizi en iyi siz bilirsiniz, kullandığınız dil çok önemli. Evde kalın, sağlıkla kalın.” diyerek yayını tamamladı. 

CANLI YAYINLAR DEVAM EDECEK

Silivri Belediyesi Facebook sosyal medya hesabından yapılan canlı yayınlar belirli tarih aralıkları ile devam edecek. Psikolojik danışmanlık, eğitici ve öğretici yayınlar ile vatandaşların evde kaldıkları süreyi verimli kullanmalarına katkı sağlaması hedefleniyor.