Yeni Ulaşım Güzergâhı Konuşuldu

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası ve minibüs şoförü esnafıyla ile bir araya gelerek yeniden düzenlenen minibüs güzergâhları hakkında toplantı gerçekleştirdi.

Yeni Ulaşım Güzergâhı Konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Belediye Meclis Salonu’nda minibüs şoförleri ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda Silivri merkez ve mahallelerde 03/10/2018 tarihli UKOME (Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü) kararı ile yeniden düzenlenen minibüs güzergahları konuşuldu.

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak bir sunum gerçekleştirerek güzergâhlarda oluşan değişiklikleri ayrıntılı olarak aktardı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı şoförlerin taleplerini dinleyerek, sorularını cevapladı. Işıklar yeni güzergâh alanlarında gerekli çalışmaların yapılarak, yeni durak konulması, var olan durakların bakımının yapılması ve hat güzergâhlarını gösterecek tabelaların yerleştirilmesi için çalışmalar gerçekleştireceklerini dile getirdi.

IŞIKLAR: “İLÇEMİZ İSTANBUL’UN DİĞER İLÇELERİNDEN FARKLI TUTULMALI”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “2009’dan sonra beldelerin mahallelere dönüşmesi ile ayrı bir süreç başladı. Bir birleşme yaşandı. Yollarla ilgili yeni kavramlar, yeni düzenlemeler ortaya çıktı. Silivri Büyükşehir kapsamına alınınca valilik sınırı belediye sınırı oldu. Eskiden valiliğin 50 km çapında olan büyük şehir olarak kalıyordu, diğerleri mücavir alan. Büyükşehir bunu tamamen kaldırdı. 2014 yılında da köylerin tüzel kişilikleri de kalkınca tamamı mahalle oldu. Yasalar düzenlenirken, İstanbul’un yanı başında ama farklı ihtiyaçları, farklı konumu ve durumu olan ilçemizde, maalesef düzenlemeler zaman zaman sıkıntıların açığa çıkmasına neden oluyor.

Aslında tekrar bir yasal düzenlemenin, ihtiyaçlara göre gözden geçirilmesinde fayda var. Nedeni şu; Şişli’nin, Nişantaşı’nın göbeğindeki bir mahalle ne ise, Çayırdere, Ortaköy Mahallesi de aynı! Aynı statüye sahipler. 5393 Büyükşehir kanunuyla benzer bir yöntemle yönetiliyor. Mesela hayvancılık yapacak, tavuk besleyecek, sera yapacak ama burası mahalle yapamıyor. Ulaşım hatlarının, güzergâhlardan köylere, mahallelere nasıl gidileceği gibi sorunlar oluşuyor. Cumhuriyet tarihinde böyle birleşmeler azdır, biz buna 10 yılda uyum sağlamaya çalıştık. Kapanan belediyelerin bir tanesi birçok ilden büyük! İhtiyaçlar ile talebin birbirine örtüşmesi zor, bunları meslek kuruluşları ile uyum içerisinde çalışan, hisseden, gören bizzat vatandaş ile paylaşan bir çalışma olması gerekir. Mahallere gittiğimizde bizler tüm bu talepleri alıyoruz.

“ŞEHİRLER DE İNSANLAR GİBİ GELİŞTİKÇE İHTİYAÇLARI FARKLILAŞIYOR”

Geçen yıl 4000’den fazla ruhsat vermişiz. Bağımsız birim, daire sayısı sadece 2 ay içinde 16.000. Kriz dolayısıyla taşınmaları gecikmiş olabilir. Gidip bakıyorsunuz bana minibüs gelsin diyor, bakıyorsunuz 10 hane var yok. O yola gidip gelmesi sizin açınızdan ekonomik değil, iki ucu 55 km bir şehir. Burada bu işi yapmakta sizin açınızdan zor. Bunu biliyoruz, gerçekten bu hakların adil şekilde, uyum içerisinde, çatışmadan hakkaniyetle düzenlenmesi gerektiği konusunda, her seferinde UKAME ile sorumlu başkan yardımcımız ve oda başkanımızla düzeltmeler için her türlü talebi iletiyoruz. Zaman zaman şöyle hatalar oluyor. Şehri kaldıralım diye bir çözüm önerimiz vardı iyi ki yapmamışız, 1 km koca bir kütleyi Silivri’nin içine gömecektik. Demek ki şehirler insanlar gibi geliştikçe istekleri farklılaşabiliyor, değişebiliyor ona göre de düzenleme gerekiyor. Şuanda bir sinyalizasyon yaptık, 6 buçuk sene önce Teknik Üniversite’ye yaptırmıştık, 4 çözüm vardı ve en ucuzu buydu. Bunu yaptırana kadar da 6.5 yıl geçmiş oldu. Sebebi Büyükçekmece’ye kadar E-5 Karayolunu Büyükşehir’in sorumluluğunda, oradan sonrası ise Karayollarına ait. Biz kendimizi Büyükşehir’e bağlı sayıyoruz ama yolumuz Karayolları’na bağlı, güzergâhlar birbirine geçmiş durumda.

“TOPLU TAŞIMAYI ÖZENDİRECEĞİZ”

Hatların düzenlenmesi konusunda kesin çözüm Kuzey Marmara yapılırken kendiliğinde çıktı. Kuzey Marmara Kınalı’ya bağlandığında üçgen kalan kısım Gazitepe’nin üstü o bölgenin imara açılacağı kesin. O zaman E-6 Karayolu var, Kuzey Marmara var. D-100 Karayolu Çorlu’da ve Babaeski’de kaldırılarak şehrin dışına verildi. Bizim de önerimiz E-5 Karayolu’nu yani sadece şehirlerarası yolculuğa hitap eden yolu, şehrin dışına çıkaralım. Trafik sıkıntını kaldırmış olacağız. Yapmamız gereken bunu elbirliği ve fikir birliğiyle yaptırmak. Başka çözümü de yok. Trafik sorunu değil, ulaşım sorunu var! Geçen yıl 865 araba aylık tescil almış, yıllık 10.000 araç. Gece sokaklara çıkın park etmiş arabalardan bırakın araçla geçmeyi yaya geçemiyor. Toplu taşıma iş yapacak, evinden 250-300 metreye araba ile gitmeyecek, şehrin merkezini araçsızlaştırmamız lazım. Genel bir trafik projesi içinde çözmemiz gerektiğini konuşuyoruz. Bunu en iyi anlayacak olan sizlersiniz, her gün vatandaş ile konuşuyoruz, ama burada sizlerle sorunu doğru anlamamız lazım. Ulaşım sorunun çözülmesi, kalitesi artan, hizmet kalitesi artan bir sektöre dönüşmesi için birlikte çalışacağız, insanları toplu taşımaya özendireceğiz. Bu çözüm buranın esnafının bunu beraber yapması ile olur, eksik yanlış dediğiniz varsa dinlemek isterim. Bu hatların düzenlenmesi konusunda da konuşarak çözümler bulacağız. Hiç biri haşa ayet falan değil, değişmez değil, görüş ve düşüncelerinizi önerilerinizi dinlemek isteriz, beraber en mantıklı çözümü üreteceğiz.” dedi. Toplantıda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili önümüzdeki ay içerisinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecek.