Yöre dernek yöneticileri buluştu

Silivri Demokrasi Platformunun öncülüğünde Silivri'de faaliyet gösteren yöre dernekleri ortak bir karar alarak Haziran ayı içerisinde 'Anadolu ve Rumeli Kültürleri Festivali 'yapma kararı aldı.

Yöre dernek yöneticileri buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Demokrasi Platformunun öncülüğünde Silivri’de faaliyet gösteren yöre dernekleri ortak bir karar alarak Haziran ayı içerisinde “Anadolu ve Rumeli Kültürleri Festivali ”yapma kararı aldı.  

 

Yaren Cafe’de gerçekleştirilen toplantıya Rizeliler Dernek Başkanı Esma Zorer, Çerçi Köy Derneği Başkanı Kadir Soydaş, Erzurumlular Dernek Başkanı Salih Bayram, Tokatlılar Dernekleri Başkanı Etem Kalmış, Zonguldaklılar Dernek Başkanı Satılmış Vasatlı, Giresunlular Dernek Başkanı Tuğrul Dönmez, Silivri Roman ve Müzisyenler Derneği yöneticisi Tuncay Gülsever, Silivri Manastırlılar Derneği yöneticisi Şaban Karagöz, Kuzey Kafkasyalılar Derneği yöneticisi A.Refik Bek, Kars Kağızman Derneği yöneticisi Abdulcabbar Doğan, İstanbul Tabip Odası yönetim Kurulu üyesi Dr.Feti Bozçalı, Gazeteci Baki Çiftçi, Silivri Demokrası Platformu’ndan Süheyl Kırkıcı ve Eğitim Sen Silivri Şube Başkanı Caner Erdoğan katıldı.

 

Dernek yöneticilerin almış olduğu ortak kararı Platform adına Tuğrul Dönmez okudu.Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Bizler Anadolu ve Rumeli'nin farklı bölgelerinden gelerek birçok yerde örnekleri olduğu gibi Silivri'ye yerleşmiş Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarıyız. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik-sosyal sorunların yol açtığı iş-ekmek talebi iç ve dış göçlerin sonucu yurtlarımızdan koparak yeni yerlere yaşam alanları kurmak zorunda bırakılmış insanlarız.

Özetle, yukarıda saydığımız sebeplerin yol açtığı göçler önceki gelenle sonraki gelenlerin; örf-adet-gelenek-yaşam alışkanlıkları-komşuluk dayanışması-giyim kuşam-eğitim-inanç-dil vb. farklılıkların uyumunda sorunlar yaşanmasına neden olduğu hepimizin yaşadığı ve bildiği bir gerçektir. Bunun en açık göstergesi aynı ilçede sınırlarında aynı mahalle ve mekânlarda yaşadığımızın yanında, hemşeri dernek örgütlenmeleriyle birlik için ayrılığı yaşadığımız önemli bir göstergedir.

İş hayatında -Alışveriş ortamlarında Çarşıda pazarda 'Merhabalaşmadan' kalabalıkların arasında görünmez olan, her birimiz diğerinin ötekisi olarak önyargılarımızla yaşayıp gidiyoruz. Aslında hep beraber çokluk içinde azlığı ve en önemlisi 'yalnızlığı' yaşıyoruz. Bu örnekleri herkes, kendi bakış açısı ve yaşadıklarıyla çoğaltabilir.

Bizler Silivri’de örgütü olan,Sosyal ve Kültürel alanda Yardımlaşma ve Dayanışma temelinde var olan dernek-parti-sendika-sivil toplum kuruluşu-çevre oluşumu,inanç grupları ve  bireyden meydana gelen ortak akıl ve dayanışması ile,bir İmece ruhuyla Silivri Demokrasi Platformu'nun kolaylaştırıcılığında yöre derneklerin inisiyatifinde Anadolu ve Rumeli Kültürler Buluşması Festivalini Haziran 2014’te yapmak üzere ortak karar almış bulunuyoruz.

Bu nedenle;

Silivri'de yaşayan tüm komşularımızın;

-Örf ve adetlerini,

-Yemek Kültürlerini

-Giyim Kuşamlarını,

-Bölgesel ürün ve elişi becerilerini,

-Folklorlarını,

-Yerel Çalgı, ozan ve âşıklarını, şiir, mani ve avazların nefeslerin yanında oyunlarını, Kültürel panel ve söyleşilerle; Bir Silivrililik kültürü oluşturmaya, önyargılarımızı yıkmaya, komşularımızla dostluk ve kardeşlik hoşgörü ortamı oluşmasına, toplumsal barışın gelişmesine katkı sunmayı çocuklarımıza, bugüne ve yarınlara barış, sevgi ve hoşgörünün egemen olduğu demokratik bir ortamın oluşmasına katkı sağlamanın bir yurttaşlık ve insanlık görevi olduğuna inanıyoruz.

 

 

Bu nedenle tüm Silivri halkına hiç ayrımsız Anadolu ve Rumeli Kültürler Buluşması Festivaline katkı sağlamaya, öneri sunmaya, oluşacak çalışma gruplarında görev almaya davet ediyoruz.