Çatalca 23 Nisan Coşkusu

Çatalca Belediyesi Uluslar arası 23 Nisan Çocuk Festivali her yıl olduğu gibi bu yılda da büyük bir coşku ve sevinçle başladı. Festivalin birinci gününde kortejle başlayan program, yapılan konuşmalar, festival meşalesinin yakılması ve Cumhuriyet Meydanı programıyla devam etti. İkinci günde ise Ovayenice, Çakıl, İzzettin ve akşam da İTO Çok Programlı Lisesi'nde sahne programları yer aldı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Çatalca Belediyesi Uluslar arası 23 Nisan Çocuk Festivali'nde bu yıl Arnavutluk, Başkırdistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya, Romanya, Özbekistan, Ukrayna, Tataristan ve Yakutistan'dan gelen ekipler Çatalca'yı renklendirdi.

Çatalca 23 Nisan Coşkusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FESTİVALDE UPUZUN KORTEJLE BAŞLADI

 

Festival, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen animasyon etkinlikleri ile başladı. 10 yabancı ülke ve ülke çocuklarının birlikte dans edip, oyunlar oynadığı animasyon etkinliklerinden sonra tüm katılımcı grupların ve Çatalca halkının oluşturduğu festival korteji yola koyuldu. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan kortej, Cevdet Barın Bulvarı’ndan devam ederek, çarşı içine geldi. Burada kısa bir halk oyunu gösterisi Çatalca halkına sunuldu. Ferhatpaşa Camii güzergahını izleyerek Hamamönü mevkiine gelen kortej, burada da kısa bir mola vererek, halk oyunu gösterisi sunuldu. Atatürk Caddesi’ni takip eden kortej tekrardan Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

 

FESTİVALE KATILIM YOĞUNDU

 

Cumhuriyet Meydanı’ndaki açılış programına, Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Çatalca Garnizon Komutanı İkmal Yarbay Oktay Hanay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Bölge Milletvekilleri, Ali Özgündüz, Mevlüt Aslanoğlu, Süleyman Çelebi, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Cumhuriyet Halk Partisi Çatalca İlçe Başkanı Naci Özcan, Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Çatalca İlçe Başkanı Niyazi Uyar, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İl Genel Meclis Üyesi Taşkan Uysal, İl Genel Meclis Üyeleri Cengiz Aydın ve Süleyman Bozdemir, siyasi partilerin yöneticileri, Çatalca Kent Konseyi Başkanı ve Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel, ÇADOSK Başkanı İsmail Tüfekçi, Çatalca Belediye Meclis Üyeleri, Çatalca Belediyesi Başkan Yardımcıları, Adıyaman Besni Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Soku, mahalle ve köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

 

23 NİSAN TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINA ARMAĞAN EDİLMİŞ BİR BAYRAMDIR

 

Açılış programı festival çelenginin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Sunulan çelengin ardından başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun bitmesi ile beraber de İstiklal Marşımız hep bir ağızdan okundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı merasiminin ardından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, açılış konuşması yaptı. Başkan Cem Kara, gelen bütün ekipleri tek tek selamlayarak ve hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı. Başkan Cem Kara, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’deki çocuklara, Avrupa’daki çocuklara, Asya’daki çocuklara, kısacası tüm Dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dostluk ve kardeşlik duygularıyla kutlayacağız.

 

Dünyada birçok lider gelip geçmiştir. Her lider kendi ülkesi için çabalamış, kendi halkı için çalışmıştır.

 

Ama dünyada hiçbir lider tüm Dünya çocuklarına bir gün armağan etmemiştir. Bir tek lider, bir tek önder hem kendi ülkesindeki çocuklara ve tüm Dünya çocuklarına bir gün hediye etmiştir. Bu yönüyle dünya çapında eşsiz bir lider olduğunu gösteren kişi, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür.” Dedi.

 

ÇATALCALILAR, MİSAFİR ÇOCUKLARIN ANNESİ VE BABASI OLACAK

 

Çatalca’ya gelen çocukların ailelerinin Çatalcalılar olduğunu belirterek, “Sevgili çocuklar; anneniz, babanız, abiniz, ablanız, kardeşiniz burada olmayabilir. Ama Çatalca halkı; Ferhatpaşa Mahallesi’ndeki, Kaleiçi Mahallesi’ndeki, Çakıl, Ovayenice, İzzettin Mahallesi’ndeki gönüllü ailelerimiz; Celepköy’deki, Çanakça’daki, Elbasan’daki, Gökçeali’deki, Kabakça’daki, Kestanelik’teki gönüllü ailelerimiz festival boyunca, anneniz, babanız olacak, kendi çocuğundan ayırmadan sizleri misafir edecektir.

 

Dilimiz farklı olabilir. Dinimiz farklı olabilir. Irklarımız ayrı olabilir. Bunlar hiç önemli değil. Ortak noktamız insan olmamız. Hep birlikte Çatalca’nın çocukları, Türkiye’nin çocukları, Avrupa’nın çocukları, Asya’nın çocukları, yani tüm dünya çocukları; yeryüzüne barışı getirecek olan sizlersiniz.” diyen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya barışına katkı sunmak için uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’nin bu yıl 4.sünü düzenliyoruz. Emperyalist güçler bir ülkeyi bir ülkeye farklı tanıtabilir, düşman gösterebilir, aralarında savaş da çıkarabilir.

 

Ama biz, bize dayatılan bu politikalar dışında kardeşlik bağları kuvvetlensin, insanlar arasında kültür dayanışması oluşsun diye bu festivali düzenliyoruz.

 

Çocuklar, insanlık adına sizlere güveniyoruz. Sizin minik yüreklerinizdeki büyük barış ateşini, kocaman kardeşlik duygusunu görüyorum. Bugün burada 11 ülkeden kocaman bir aile olarak beraber bulunuyoruz.

 

Biz burada bir barış ateşi yakıyoruz. Herkes bilsin ki siz çocuklar istediği sürece bu barış ateşi her zaman yanacaktır.

 

Burada yakmış olduğumuz ateş Dünya’ya bir örnek olsun. Bu barış ateşi tüm dünyaya yayılsın.”

 

SÜLEYMAN ÇELEBİ: “ÇOCUKLARIN İHTİYACI EĞİTİMDİR”

 

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın barış ve kardeşlik temalı konuşmasının ardından, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi bir konuşma yaptı. Milletvekili Süleyman Çelebi konuşmasına alanda bulunan diğer milletvekilleri adına konuşma yapacağını belirterek başladı. Süleyman Çelebi, “Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük miraslarından birisi Çocuk Bayramı’nı ilan etmesi ve tüm dünya çocuklarına armağan etmesidir. Atatürk devrimlerinin en büyüklerinden birisi çocuk bayramıdır.” dedi. Süleyman Çelebi, “13 yaşından itibaren çalışmaya başlayan birisi olarak söylüyorum ki çocukların ihtiyacı eğitimdir. Onlara sonsuzca eğitim hakkı vermeliyiz. Çocuk işçiliğinin önüne geçmeliyiz” dedi. “Çatalca’ya gelen farklı ülkelerdeki çocuklarımız, Türkiye çocuklarıyla tanışıyor. Bu çocuklara barış dışında bir şey tanıtamazsınız” diyerek sözlerine son veren İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’nin ardından Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan bir konuşma yaptı.

 

KAYMAKAM TAŞDAN’DAN DÜNYA ÇOCUKLARINA BARIŞ MESAJI

 

Kaymakam Dr. Nevzat Taşdan, “11 farklı ülkeyi Çatalca’ya getiren Belediye Başkanımız Cem Kara’ya ve ekibine teşekkür ederek, yurt dışından gelen ekipleri de evlerinde ağırlayan gönüllü ailelerimize de teşekkür ediyorum.” dedi. Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan konuşmasının diğer kısmında ise İngilizce olarak dünya çocuklarına barış mesajı verdi.

 

Yapılan konuşmalar ile beraber festivalin başlamasının sembolü meşale, ilçe idarecileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ve Çatalca halkının da bulunduğu bir güruhla, hep beraber yakıldı. Festival meşalesinin yanması ile beraber 10. Yıl Marşı hep birlikte söylendi. 

 

FESTİVALİN İL SAHNESİ CUMHURİYET MEYDANI’YDI

 

Çatalca Belediyesi Uluslar arası 23 Nisan Çocuk Festivali kortej, çelenk sunulması yapılan konuşmalar ve meşalenin yakılması ile resmen başladı. Festivalin başlaması ile beraber de ilk program Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Çatalca Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan sahnede yurt dışı ve yurt içinden gelen ekipler hem hünerlerini ve yeteneklerini sergilediler, hem de kültürlerini tanıttılar. Tam bir kültür mozaiğinin oluştuğu Çatalca Cumhuriyet Meydanı’ndaki program yaklaşık 3 saat sürdü. Burada programın sona ermesiyle beraber festivalin ilk günü de sona ermiş oldu.

 

 

 

 

İKİNCİ GÜN YAKIN MAHALLELER FESTİVALE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 

Festivalin ikinci günü kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ardından; Ovayenice, Çakıl ve İzzettin Mahalleleri gündüz programlarına ev sahipliği yaptı. Akşam ise İTO Çok Programlı Lisesi kapalı spor salonunda büyük bir kalabalık festivali takip etti.

 

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI

 

Festivalin ikinci günü, Çatalca Belediyesi 23 Nisan Uluslar arası Çocuk Festivali’nin ana teması 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Çatalca’da da kutlandı. Çatalca Ziya Altınoğlu Stadyumu’nda yapılan çalışmalar nedeniyle kutlama programı Çatalca Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. İlçe protokolünün tam kadro katıldığı kutlama yaklaşık 3 saat sürdü.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk Anıtı’na, İlçe Milli Eğitim
Müdürlüğü tarafından çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Çelenk merasiminin ardından programa geçildi. Program ilçe genelinde bulunan anaokullarının sıra sıra sundukları gösterileriyle başladı. Arından okunan şiirler, halk oyunları ve bando gösterileriyle program devam etti. Programın sonunda ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ilçede düzenlenen yarışma ve turnuvalarda derece alan öğrencilere ödülleri verildi.

 

Programın sona ermesi ile beraber ilçe protokolü, Çatalca Belediyesi tarafından kurulan ve ilçeye festival dolayısıyla gelen çocukların beraberce yemek yediği ve yemeklerin Çatalca Belediyesi Aşevi tarafından hazırlandığı yemek çadırına geldi. Burada öğlen yemeği yenildi.

 

İLK DURAK OVAYENİCE

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilçede büyük bir coşkuyla kutlanırken, yine aynı coşkuyla başlayan ve devam eden 23 Nisan Uluslar arası Çocuk Festivali de aynı coşkuyla devam ediyordu. Festivalin ikinci günü Ovayenice sahne programı ile başladı. Çatalca Belediyesi tarafından yapılan ve Ovayenice halkına armağan edilen çok amaçlı sosyal tesiste yapılan program, güzel bir halk katılımı ile başladı. Yurt dışı ve yurt içi ekipler ile beraber Ovayenice çocuklarının da halk oyunlarını sergiledikleri programda Ovayenice Muhtarı Tuncay Çakı bir konuşma yaptı. Muhtar Çakı konuşmasında, Ovayenice’ye kazandırılan çok amaçlı sosyal tesis için Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’ya bir kez daha teşekkür ederken, festivalin ve bu gibi etkinliklerin de sürekli devam etmesini diledi.

 

DÜNYADA BARIŞI SAĞLAYACAKSAK ÇOCUKLARA GÜVENMELİYİZ

 

Muhtar Tuncay Çakı’nın ardından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara bir konuşma yaptı. Cem Kara, “bundan 93 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Türk milletinin bu gününü Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünya çocuklarına çocuk bayramı olarak armağan etti. Tüm dünya çocuklarına böyle bir bayram armağan eden başka bir lider yok. Atatürk’ü saygı, rahmet, minnet ve en çok da özlemle anıyoruz” dedi. Çatalca Belediyesi Çocuk Festivali’nin büyük bir organizasyon olduğunu da söyleyen Başkan Cem Kara, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dünya çocukları ile beraber kutluyoruz. Bu yıl dördüncüsünü düzenliyoruz ve binlerce kilometre uzaklıktan misafirlerimiz geliyor. Anadolu’nun, Trakya’nın ve Dünyanın çocukları burada bir araya geliyor. Eğer dünyada barışı sağlayacaksak, çocuklara inanmalı ve çocuklara güvenmeliyiz” dedi. Ovayenice Mahallesi programının sonunda ise çalınan oyun havası ile beraber tüm çocuklar ve Ovayenice halkı hep birlikte oyunlar oynadı.

 

SIRA ÇAKIL MAHALLESİ’NDE

 

Festivalin ikinci gününde ikinci durak Çakıl’dı. Burada Çakıl İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen programa Çakıl Mahallesi halkı yoğun ilgi gösterdi. Yurt dışından gelen ekiplerin gösterileriyle başlayan programda ilçeden ve ülkemizin diğer kısımlarından gelen ekipler de gösterilerini sundular.

 

ATATÜRK DE 23 NİSAN’IN BÖYLE KUTLANMASINI ARZULARDI

 

Program devam ederken gösterilere bir mola verildi. Çakıl Mahalle Muhtarı Saffet Esen ve Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara burada bir konuşma yaptı. Çakıl Muhtarı Saffet Esen herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken, yaptığı festival için de Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’ya teşekkür etti. Başkan Cem Kara da Çakıl Mahallesi Programı’nda yaptığı konuşmada, “Umuyorum ki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de 23 Nisan’ın bugün kutladığımız gibi kutlanmasını arzulardı. Biz ülke insanı olarak ulusal bayramlarımızı coşkuyla kutluyoruz ve onlara sahip çıkıyoruz.” dedi. Dünya barışına katkı sunmak için festivalin düzenlendiğini de söyleyen Başkan Cem Kara, “Biz büyükler barışı sağlayamadık. Ama inanıyorum ki çocuklarımız dünyaya barışı getireceklerdir. Dünya çocuklarını Çatalcalı analar bağrına basıyor. Onları evlerinde festival süresince misafir ediyor ve kendi çocuklarından ayırmıyorlar. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi. Başkan Cem Kara konuşmasının sonunda “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bir festivale dönüştürmek için yola çıktık ve görüyorum ki Çatalca bunu gerçekleştirdi” dedi.

GÜNDÜZ PROGRAMLARI İZZETTİN İLE BİTTİ

 

Çatalca Belediyesi 23 Nisan Uluslar arası Çocuk Festivali’nin gündüz programlarının son durağı İzzettin Mahallesi’ydi. İzzettin Atilla Köymen Yıldıran İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen programa İzzettin halkı büyük bir ilgi gösterdi. Katılımcılara ve izleyicilere lokum ikramıyla başlayan program, yurt içi ve yurt dışından gelen ekiplerin gösterileri ile devam etti. Buradaki programda ilgiyi en çok toplayan iki ekip vardı. Birincisi İzzettin Mahallesi’ndeki çocukların folklor ekibi, ikincisi de Tataristan’dan gelen folklor ekibiydi.

 

DÜNYA İNSANI ÇATALCA HALKINA GÜVENEREK ÇOCUKLARINI YOLLUYOR

 

İzzettin’deki programda İzzettin Mahalle Muhtarı Seyit Ali Aksoy bir konuşma yaptı. Muhtar Aksoy, gelen tüm ekiplere İzzettin Mahalle halkı adına hoş geldiniz derken, yapılan bu organizasyon için de Başkan Cem Kara’ya teşekkür etti. Muhtar Seyit Ali Aksoy’un konuşmasının ardından Başkan Cem Kara konuşmasını yaptı. Başkan Cem Kara, “Biz bu festivali dünyadaki uluslar kardeş olsun, çocuklar barışçıl olsun diye yapıyoruz. Dünya barışına bir kıvılcım yakmak için gerçekleştiriyoruz. Bize ne mutlu ki dünya insanı bize güveniyor. Binlerce kilometre uzaklıktan çocuklarını bize gönderiyor ve siz İzzettin Mahallesi halkına, Çatalca halkına çocuklarını emanet ediyor. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi. Programın sonunda ise Başkan Cem Kara İzzettin Mahallesi folklor ekibi ile hatıra fotoğrafı çekilerek vatandaşların tebriklerini kabul etti.

 

İTO ÇOK PROGRAMLI LİSESİ SPOR SALONU TIKLIM TIKLIM

 

İkinci günün akşam programı ise İTO Çok Programlı Lisesi kapalı spor salonunda gerçekleştirildi. Buradaki program yoğun bir katılıma sahne oldu. Birbirinden renkli görüntülerin yer aldığı programda izleyiciler programı sonuna kadar takip etti. Programın sonuna doğru ise Çatalca’dan ertesi gün itibariyle ayrılacak olan ekiplere Çatalca Belediye Başkanı tarafından teşekkür plaketi ile madalya verildi. Bir çok etkinliği gönüllülük esasıyla düzenlenen festivalde, gönüllü olarak festival logosunu tasarlayan ve dört yıldır da kullanılmasını sağlayan İlhan Aytekin’e de Belediye Başkanı Cem Kara tarafından teşekkür plaketi verildi.