Tokat Derneklerinden Liste Tepkisi

İstanbul 3. Bölge'de 127 bin seçmeni bulunan ve CHP'nin bu bölgede en çok üyesi olan Tokatlılar, 1 Kasım'da yapılacak olan Genel Seçimlerde açıklanan listede kendilerini temsil eden isimlerin aşağıya çekilmesine tepki gösterdi.

Tokat Derneklerinden Liste Tepkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul 3. Bölge’de 127 bin seçmeni bulunan ve CHP’nin bu bölgede en çok üyesi olan Tokatlılar, 1 Kasım’da yapılacak olan Genel Seçimlerde açıklanan listede kendilerini temsil eden isimlerin aşağıya çekilmesine tepki gösterdi.

7 Haziran Genel Seçimleri öncesi Milletvekili aday belirleme sürecinde Ön Seçim kararı alan ve Milletvekili adaylarını örgüt üyelerine soran CHP, yapılan seçim sonucunda 5 kişilik kontenjan dışında tüm adayları, ön seçimden çıkan sonuca göre belirlemişti.

Erken seçim kararından sonra Tokatlılar, CHP Genel Merkezinden açıklanan liste ile şok oldular.

İstanbul 1. ve 2. Bölgede 7 Haziran seçimlerinde açıklanan listeye fazla müdahale edilmezken, 3. Bölge neredeyse tamamen değişmişti. Ön seçimden gelen birçok isim listeye alınmazken, üst sıralarda olan adaylar daha aşağılara kaydırılmıştı.

7 Haziran Genel Seçimlerde 13 sıradan aday olan Özgür Karabat, açıklanan yeni listede 18. sıraya indirildi.

Tokatlıları temsilen Ankara’da oturan ve Tokatlı olan bir ismin, 10. Sıradan listeye konulmasına tepki gösteren, Tokat dernekleri ve CHP ye üye olan Tokatlılar bu durumun kendilerini ‘itibarsızlaştırma’ ve ‘yok sayma’ olarak değerlendirdiklerini ifade ettiler.

Tokatlılar, CHP’nin bu yanlıştan biran önce dönerek, ön seçim sonuçlarına uyulması gerektiğini söylediler.

Kendisine iletilen tepkilere ‘sakin olun’ çağrısı yapan Karabat, bu süreçte partinin zarar görmemesi adına yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan bu sürecin ardında;

Tokat Dernekler Federasyon Başkanı Murat İlter, Tokat Zileliler Dernekler Federasyon Başkanı Halil Düzgün, Avrasya Dernekler Federasyon Başkanı Galip Yılmaz, Tokat Zile Dernekler Federasyon Başkanı Satılmış Ayan, Esenyurt Tokatlılar Dernekler Başkanı İsmail Çelebi, Tokat Sulusaray İlçe Dernek Başkanı Sinan Genç,  Tokalılar Dernek Başkanı Av. Ömür Dedeoğlu, Bağcılar Tokatlılar Dernek Başkanı Murat Yılmaz, CHP Avcılar Belediye Meclis Üyesi İsmet Çelik, CHP Avcılar Belediye Meclis Üyesi Av. Turan Arlı, CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi, CHP Başakşehir Meclis Üyesi Murat Özkurt bulunduğu heyet, Özgür Karabat vasıtası ile CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’nı makamında ziyaret ettiler.

Yapılan ziyarette açıklanan listede yaşanan kaydırmalardan duydukları rahatsızlıkları dile getiren heyet, Tokatlıları temsilen Ankara’da oturan bir aday yerine, bölge insanının sorunlarını yakından bilen birisinin üst sıralarda yer alması gerektiğini ifade ettiler.

İl Başkanı Karayalçın’dan Genel Merkez Yetkilileri ile görüşme talep eden heyet, yaşanan durumdan duydukları üzüntüyü belirttiler.

Heyet görüşme sonrası yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi;

Değerli basın mensupları;

Cumhuriyet Halk Partisi hepimizin bildiği üzere 7 Haziran seçimlerine Ön secim kararı ile girdi. Türkiye'de çok uzun yıllar sonra bir siyasi parti örgüt emekçilerine, TBMM grubunu emanet etti.

Bizlerde CHP’nin bu tutuma karşılık, demokrasiyi özümsemiş kabul etmiş Sivil toplum örgütleri olarak karşılık verdik. 7 Haziran seçimlerinde hem demokrasiye hem de kendi içimizden çıkan adaylarımıza sahip çıkarak CHP'yi desteledik.

Ancak 1 Kasım erken seçim kararının alınmasının ardından yapılan "Ön Seçime sahip çıkacağız" açıklamalarına rağmen 18 Eylül günü açıklanan listeleri görünce şaşkınlığa uğradık.

İstanbul 3. bölgede en çok seçmene hitap eden Tokat, Yozgat, Amasya seçmeninin bütün iradesinin yok sayıldığına tanık olduk.

20 Eylül pazar günü CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Murat Karayalçın'a durumdan rahatsız olduğumuzu irademizin yok sayıldığını beyan ettik.

Bizleri temsil edecek vekilin Ankara'dan değil bizim içimizden çıkması gerektiğini anlattık.

CHP ye açık çağrıda bulunuyoruz. İstanbul 3.bölgede 8 tane soframıza oturan, bizimle hemhal olan hemşerimiz aday adaylığı başvurusu yapmışken Ankara'dan genel merkezden yolladığınız kişiye sahip çıkmıyoruz.

Yapılan hatanın en kısa sürede telafi edileceğini umuyoruz.

Anadolu'nun kültürünü almış sivil toplum örgütleri olarak bu yok sayılma sürecinin karşısındayız.

Bu kararımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.