Kadın ve çocuklardan 'Taş ocağı' eylemi

Silivri'nin Danamandıra köyünde Taş ocaklarına ait kamyonlar sebebiyle ölümle karşı karşıya kaldıklarını belirten köy sakinleri eylem yaptı. Ellerindeki pankartlarla taş ocaklarına giden yol üzerinde eylem yapan mahalle sakinleri, yetkililerden kamyonlar için alternatif yol talebinde bulundu.

Kadın ve çocuklardan 'Taş ocağı' eylemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri’nin Danamandıra köyünde kadınlar ve çocukların çoğunlukta olduğu eylemde Jandarma geniş güvenlik tedbirleri aldı. Taş ocaklarına ait kamyonlar sebebiyle köyün yaşanmaz hale geldiğini belirten köy sakinleri yetkililerden alternatif yol talebinde bulundu.

“CENNET KÖYÜMÜZ CEHENNEME DÖNDÜ”

Köy sakinlerinden Hatice Başpınar “Bundan 4 sene önce köye gelerek bir evden yaptım. Rahat yaşamak istemiştim. Ancak rahat yaşayamıyorum. Ne yazık ki toz ve topraktan ocaklardan şikayetçiyiz. Cennet köyümüz cehenneme döndü. Çoluk çocuğum gelemiyor. Tüm mercilere başvurdum ama bir sonuç alamadım. Bu yol köyün yolu, ÇET görüşmelerinde alternatif yol dediler taş ocağını kurdular ocaklar faaliyete geçti ama yol yapmadılar. Bizi de yetkilileri de kandırdılar. Tarlalarımıza gidip ekim dikim yapamıyoruz. Köyümüzde rahatça gezemiyoruz. Sabahları kalktığımızda kuş sesi horoz sesi duymak istiyoruz. Günde binlerce kamyon geçiyor bu yoldan can güvenliğimiz yok. Bunlardan dolayı köyümüzde çiftçilik öldü. Eskiden köyümüz barbunyası ile tanınırdı şimdi ise taş ocakları ile anılır oldu” diyerek tepkisini gösterdi.

“HER GÜN HER AN KORKU İLE YAŞIYORUZ”

Köy sakinlerinden Fatma Çakır “Köyümüzde huzur vardı. Eker dikerdik. Şimdi ise ne ektiğimiz oluyor ne hayvanlarımız dışarı çıkabiliyor. Benim 3 tane madamı çiğnediler. Kapıdan çıkamıyoruz toz topraktan. Dinamit patlatıyorlar deprem oluyor diyerek evden çıkıyoruz. Her gün her an korku ile yaşıyoruz” dedi

“HAYVANCILIĞIMIZ BİTTİ, MERA YOK OLDU”

Merdiye Dalgın “Bizim ormanlarımızı yok ettiler. Çocuklarımız torunlarımız sokaklara çıkamıyor. Köyümüzde hiçbir şey olmuyor artık ekip biçemiyoruz. Toz topraktan göz baş açamıyoruz. Benim evim asfalt sıfır, çocuklar adım atamıyorlar dışarı. Okula kendim getirip götürüyorum. Her gün binden fazla kamyon geçiyor buradan, hayvancılığımız bitti, mera yok oldu otlatmaya yer kalmadı” dedi.  

Sabah saatlerinde köy meydanında toplanan yüzlerce köy sakini ellerindeki pankartlarla taş ocaklarının bulunduğu bölgeye yolu kapatarak yürümek istedi. Silivri İlçe Jandarma komutanlığı ekipleri yolun kapatılamayacağını belirtmesi üzerine yol kenarından yürüyen grup, taş ocaklarına giden yol üzerinde eylemlerini oturarak sürdürdü. Silivri İlçe Jandarma komutanı Binbaşı Mustafa Yoldaş’ın müzakeresiyle, köy sakinlerinden belirlenecek heyetin, yetkililer ve taş ocakları sahipleriyle görüşme sözünün alınması üzerine eylem sonlandırıldı.