7.Tarih Yazımı Çalıştayı Rumeli Üniversitesi Ev sahipliğinde Gerçekleştirildi

İstanbul Rumeli Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Tarih Yazımı Platformu işbirliğinde Silivri'de gerçekleştirilen 7nci Tarih Yazımı Çalıştayı üç kuşaktan tarihçileri buluşturdu.

7.Tarih Yazımı Çalıştayı Rumeli Üniversitesi Ev sahipliğinde Gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

5-6 Nisan tarihlerinde İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (RUPAM)'nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda; aralarında Prof.Dr. İlhan TEKELİ ve Prof.Dr. Zafer TOPRAK’ın da yer aldığı 24 üniversiteden 46 tarihçi akademisyen; tarih biliminin diğer bilimlerle olan ilişkisini masaya yatırdı. 7. Tarih Yazımı Çalıştayı, 7 panel oturum ve 1 kapanış oturum olarak gerçekleşti.

Çalıştay Düzenleme Kurulu; Prof.Dr. Ahmet ŞİMŞEK (İstanbul Üniversitesi), Prof.Dr. İbrahim ŞİRİN (Kocaeli Üniversitesi), Dr. Öğretim Üyesi Süleyman ÖZMEN (İstanbul Rumeli Üniversitesi / RUPAM Müdürü), Murat LEHİMLER (İstanbul Rumeli Üniversitesi / RUPAM Koordinatörü) olarak belirlendi.

Tarih Yazımı Çalıştayları her yıl farklı kentlerde, farklı üniversitelerin ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. Prof.Dr. Ahmet ŞİMŞEK moderatörlüğünde her yıl farklı üniversite ve kentlerde düzenlenen çalıştay; “Tarihçilikte Disiplinlerarasılık: Fırsat mı, Sınırlılık mı?” temasıyla bu yıl İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (RUPAM)'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Üniversitemizle birlikte Kocaeli Üniversitesi ve Tarih Yazımı Platformu paydaş olarak yer aldı. Çalıştayda, tarih yazımı ve diğer bilim dallarının tarih çalışmalarında yararlanabileceği yöntemler gündeme getirildi.

Daha önce düzenlenen Tarih Yazımı Çalıştayları;

1. Tarih Yazımı Çalıştayı, Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde, “Türkiye'de Tarihçiliğin Dünü ve Bugünü” temasıyla,

2. Tarih Yazımı Çalıştayı, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde, “Türkiye'de Lisansüstü Tarih Programlarının Durumu (Sorunları ve Çözüm Yolları)” temasıyla,

3. Tarih Yazımı Çalıştayı, Hacettepe Üniversitesi ev sahipliğinde “Tarih Araştırmaları ve Yazımında Yeni Yaklaşımlar: Küreselleşmenin Tarih Yazımına Etkisi” temasıyla,

4. Tarih Yazımı Çalıştayı, Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde, “Türk Tarihinin Meseleleri” temasıyla,

5. Tarih Yazımı Çalıştayı, “Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde “Akademik Tarihçilik” temasıyla,

6. Tarih Yazımı Çalıştayı, Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde, “Türk Tarihinin Meseleleri” temasıyla,

7. Tarih Yazımı Çalıştayı, “Tarihçilikte Disiplinlerarasılık: Fırsat mı, Sınırlılık mı?” temasıyla, İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (RUPAM)'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bilim dünyasının iki büyük çınarı İlhan TEKELİ ve Zafer TOPRAK, tarih biliminin uzun asırlara dayanan gelişiminin önemli yöntemler ortaya çıkardığını, tarihe ilgi duyanların ve diğer bilim dallarının bu yöntemlere ilgisiz kalmaması gerektiğini ve bütün sosyal bilimlerin tarihsel olduğunu vurguladılar.

Katılımcılar ayrıca özellikle son yıllarda tarih biliminin sosyal ve beşeri bilimlerdeki öneminin göz ardı edilmesinin bu bilim dalları için büyük kayıp olduğunu dile getirdiler. Altı oturumda konuşan 46 akademisyen tarihçi, bu yöntemlere ilişkin sunumlarını yaptı.

Etkinlikler, Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Kongre Salonu ve tarihi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Çalıştay açılış programı, başka kentlerden, İstanbul’un farklı ilçelerinden ve Silivri’den katılan 300 izleyici tarafından takip edildi. Çalıştaya ayrıca İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. H. Tamer DODURKA, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa KARA, İstanbul Rumeli Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin A. BALCI, çok sayıda akademisyen, öğrenci, Sivil Toplum Örgüt temsilcileri ve Silivri'liler katıldı.

Çalıştaydan elde edilen video kayıtları tarihyazimi.org sayfalarından yayınlanmaktadır. Çalıştaya ilişkin rapor, kısa süre içinde İstanbul Rumeli Üniversitesi web sitesinden yayınlanacak. Çalıştay Raporu, ayrıca kitap olarak yayınlanacak.