Eğitim İletişiminde Sosyal Medya Kullanmak Velilerinizi Rahatsız Edebilir

Veli portalı veya herhangi bir iletişim uygulaması olmayan okullar ve öğretmenler, sıklıkla yaygın sosyal medya araçları veya anlık iletişim uygulamaları üzerinden öğretmen-veli iletişimini yürütmeye çalışıyor. Bu tip yaygın sosyal ağların sınıf iletişiminde kullanılması ve bu ağlarda açılan okul, sınıf sayfalarında öğrencilerin fotoğraflarının paylaşılması kendilerinin bile çocuklarının fotoğraflarını paylaşmaktan imtina eden velileri rahatsız edebiliyor.

Eğitim İletişiminde Sosyal Medya Kullanmak Velilerinizi Rahatsız Edebilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eğitimde Öğretmen-Veli iletişimi temel bir ihtiyaç. Veliler çocuklarının gün içerisinde okulda neler yaptığını merak ederken, öğretmenler de okul gündemini velilerine hızlı ve kolay şekilde ulaştırmanın yollarını arıyor. Bazı okullar ve özellikle okul öncesi eğitim kurumları, öğrencilerin okul içerisindeki aktivitelerine ait fotoğraf veya videoları sosyal medya araçlarındaki tanıtım sayfalarında yayınlıyor. Burada amaç sadece çocukların gün içerisindeki aktivitelerini velilere göstermek olsa bile sosyal medya kullanımı konusunda hassas olan velilerin çekince ve itirazlarını dikkate almak gerekiyor. Öğretmen-Veli İletişim Uygulaması Classloom’un kurucusu Özlem Turhan Amerika ve Avrupa ülkelerindeki öğretmen ve velilerin, çocukların fotoğraflarının sosyal medyada yayınlaması konusunda çok daha hassas davrandıklarını ve özel yazılı izin almadan bu şekilde umuma açık paylaşımların kesinlikle yasak olduğunu; ülkemizde ise bu anlayışın henüz tam gelişmediğini kaydetti.
Öğretmen ve veli özel hayatlarının kapılarını birbirine açmak durumunda kalıyor
Öğretmen ve velilerin; kendi kişisel hayatlarının ve hayat görüşlerinin birer yansıması haline gelen sosyal medya uygulamalarını, okul iletişimi için kullanmalarının aynı zamanda öğretmen ve velilerin özel hayatlarının kapısını birbirlerine açmaları anlamına da geldiğini dile getiren Özlem Turhan, “Kapalı bir grup kurulsa bile bu gruba kendi kişisel profilinizle üye olduğunuz için profilinizin en azından bir kısmını diğer velilere ve öğretmenlere açmak durumunda kalıyorsunuz. Böylelikle özel hayatınızı ve kişisel alanınızı korumanız güçleşiyor” dedi.
Veliler, öğretmenlerle anlık iletişim kurmak istiyor
“Veliler çok doğal olarak çocuklarının okulda neler yaptığını, ödevlerini, sınav tarihlerini merak ediyor. Öğretmenler de veli toplantısı, okul gezisi gibi etkinlikleri veya diğer önemli duyuruları yapmak, ailelerin ödev takibinde kendilerine yardımcı olmasını sağlamak ve en önemlisi velilerin okul katılımını arttırmak için bir alana ihtiyaç duyuyor. Pek çok özel okulda ve özellikle devlet okullarımızda, öğretmenlerin doğrudan veliler ile anlık iletişim kurabildikleri bir teknoloji olmaması, öğretmenleri bu konuda bir arayışa sürüklüyor” açıklamasında bulunan Turhan, Classloom’un sadece eğitime odaklanmış bir uygulama olması ve sınıflara özel yüzde 100 güvenlikli kapalı gruplar ile iletişim sağlama imkanı vermesinin öğretmenleri Classloom’a yönelttiğini ifade etti.
Sosyal medya yerine Classloom
www.classloom.com adresinden 7/24 erişilebilen Classloom’un tamamen ücretsiz olarak kullanıma sunulması ve eğitime özel fonksiyonlarının, geçtiğimiz eğitim döneminde binlerce öğretmenin okul ve sınıf iletişimi için sosyal medya araçları yerine Classloom’u tercih etmesini sağladığını aktaran Turhan, Classloom’un kullanım kolaylığına ilişkin yerli ve yabancı birçok öğretmen ve veliden olumlu geri bildirim aldıklarını kaydetti. “Veliler çocuklarının sınıf içerisindeki fotoğraf ve videolarına, sınav tarihlerine, günlük ödevlerine sosyal medya yerine çok daha güvenli bir şekilde Classloom’dan erişebiliyor. Çocuklarının okul hayatını çok daha yakından takip etme olanağı bulan velilerimiz, Classloom kullanıcısı öğretmenlerimize memnuniyetlerini aktarıyorlar. Öğretmen-veli-öğrenci üçgenindeki iletişim kopukluğuna güvenli bir ortamda çözüm sağlamaktan dolayı Classloom olarak bizler de çok mutluyuz” şeklinde konuşan Turhan, Classloom’un her seviyedeki eğitim kurumu tarafından kullanılabildiğinin bilgisini verdi.
Üniversitelerden ve liselerden pek çok öğretmen-öğrenci topluluğunun da Classloom’da aktif olarak yer aldığını belirten Turhan “Classloom’u öğrencileri ile gruplar kurarak, dijital içerik paylaşımı ve öğrencilerin okul ders katılımını arttırmak amaçlı kullanan çok fazla eğitimcimiz var. Öğretmen-öğrenci iletişimi için sosyal medya kullanımı, veli-öğretmen iletişiminden çok daha imkansız. Öğrenci de öğretmen de özel hayatlarını birbirlerine açmak istemiyor. Bu noktada Classloom öğrencilere birbirleri ile sosyal medyada iletişim kurma hissi verirken öğretmen de öğrencilerini daha rahat takip ederek dersleriyle ilgili not, görsel, video, bilgi ve belge paylaşımı sağlayabiliyor” dedi.
Classloom’da tüm kullanıcılara sunulan bir diğer güzel özellik de birebir veya grup mesajlaşma yapılabilmesi. Bu fonksiyonun yoğun kullanılan mobil mesajlaşma uygulamalarının sunduğu iletişim ortamını neredeyse birebir sunduğunun altını çizen Turhan,Classloom’u sadece öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak geliştirdiklerini ve düzenli olarak ekledikleri tüm yeni fonksiyonların da bu amaca hizmet ettiğini belirtti.
“Eğitimin Sosyal İletişim Platformu” olarak kendini tanımlayan “Classloom”, yaygın sosyal medya araçlarının öğrenciler, öğretmenler ve veliler için yarattığı riskleri ortadan kaldıran eğitime özel fonksiyonları ve güvenlik özellikleri ile eğitim dünyasının en yaygın kullanılan sosyal iletişim platformu olma yolunda hızla ilerliyor. Classloom’u okul iletişim uygulaması olarak kullanan okul sayısının özellikle 2016-2017 eğitim öğretim döneminde yoğun şekilde artması bekleniyor.