Karar ' Eğitime vurulmuş büyük bir darbedir '

Dershanelerle ilgili yaşanan gelişmelerden dolayı Silivri'de hizmet veren özel dershaneler bugün ortak bir basın açıklaması yaptı.

Karar ' Eğitime vurulmuş büyük bir darbedir '
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bugün öğle saatlerinde Saral Haseski iş merkezinde yapılan basın açıklamasına Anafen, Fatih, Fen Bilimleri, Fen Bilimleri Merkezi, FEM, Final Dergisi, Sınav Dergisi ve Uğur Dershaneleri yöneticileri katıldı. Mutlu Yılmaz’ın okuduğu ortak basın açıklamasında “Silivri Özel dershaneler ve etüt merkezleri olarak son günlerde gündemden düşmeyen veli, öğrenci, öğretmen ve çalışanların kafasını karıştıran, dersanelerleri itibarsızlaştırmaya yönelik faaliyetlerden dolayı bu açıklamayı yapma gereği duyduklarını belirtti.

 

 

 

“HUKUKA AYKIRIDIR”

Mutlu Yılmaz Dershaneler adına yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi “ Dershanelerin kapatılması hukuka aykırıdır, Eğitim ve Öğretim hakkı kısıtlanamayacağı hususuna aykırıdır. Çalışma, sözleşme ve özel teşebbüs hakkı ‘’açısından hukuka aykırıdır. Kişinin maddi ve manevi varlığını geliştirmesi’’ açısından hukuka aykırıdır. Mülkiyet hakkı ‘’açısından hukuka aykırıdır.

 

Bu konuda, MEB tarafından yapılan açıklamalar kendi içinde çelişkiler içermektedir. Yapılan açıklamalarda dershanelerin  %70`nin özel okul olmak isteği ifade edilmektedir. Ancak sektördeki dershaneciler ile görüşüldüğünde böyle bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca bazı dershanelerin özel okula dönüşme isteği diğer dershanelerin kapatılma gerekçesi olamaz.

 

“SİLİVRİ’DE HİÇBİR DERSANE ÖZEL OKUL OLMA KOŞULLARINA SAHİP DEĞİLDİR”

 

Silivri’de hiçbir dershanenin özel okul olma koşullarına sahip olmadığını belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü “ Ayrıca böyle bir talebimiz de yoktur. Özel okulların Ücretleri 15 bin ile 30 bin TL arasındadır. Faaliyet göstermiş olduğumuz ilçede dershane yıllık ücretleri 500 TL ile 4000 TL arasında değişmektedir Silivri ilçemizde velilerimizin çoğu dar gelirli olmalarından dolayı çocuklarını nasıl özel okula gönderebilecektir. Kaldı ki mevcut özel okulların kontenjanlarının %40’ nın boş olduğu gibi özel okullara devam eden öğrencilerin de  % 70`i dershanelere gitmektedir. Dolayısı ile özel okula dönüşmek dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldırmamaktadır.

 

En önemli sorunumuz dershanelerin nasıl kapatılacağı sürekli konuşulurken neden kapatılacağı hiç konuşulmamaktadır. Devlet kendi kurumlarını kapatabilir ancak özel sektör üzerinde böyle bir tasarruf hakkı yoktur. Dershanenin kapatılmasını halkın istediği söylenmektedir. Bu durumda halkın kendi inisiyatifini kullanması sağlanmalıdır. Halk göndermek istemiyorsa dershaneler zaten kendiliğinden kapanacaktır.

 

Yasalara uygun olarak açılmış, özel teşebbüse ait işyerlerinin demokratik bir ülkede zorla kapatılması nasıl düşünülebilir? Günün bölgenin koşul ve ihtiyaçlarına göre, her biri farklı yapı ve bütçe ile kurulmuş kurumlar, istemediği ve alt yapının uygun olmadığı bir alana zorla nasıl yönlendirilebilir? Demokratik bir süreçte bu kurumlarla görüşülüp zamana yayılarak uygun bir çözüm üretmekten neden kaçınılmakta, apar topar tek taraflı kapatılmak istenilmektedir? İngilizce öğretmek serbestken, Matematik, Fizik öğretmek nasıl suç sayılıp, yasaklanacaktır? Bina sahipleriyle yapılan 5- 10 yıllık kira sözleşmeleri,  ilgili olan tüm yan sektörler, istihdam edilen 100.000 kalifiye personelin mağduriyeti nasıl önlenecektir? Meslek Lisesi ve İmam Hatip Liselerinin mevcut 11.sınıflarının ve önceden mezun olup, yeniden hazırlanmak isteyenlerin durumu ne olacaktır.  Kaldı ki Mağdur olan tüm öğrencilerin talebini Halk Eğitim Merkezleri karşılayacak yeterlilikte midir? Dershaneler paralı olduğu için kapatılıyorsa, özel okullar ve özel hastaneler de kapatılacak mıdır? Dershaneler bu ülkeye bugüne kadar, hangi zararlı zihniyet, bölücü yıkıcı, hırsız ve ahlaksız yapılara neden olmuştur?

Yasalara uygun olarak her türlü koşulda en iyi hizmeti vermek için yarışan bu kurumlar iki yıldır, maruz kaldıkları her türlü karalama ve küçük düşürülmeyi hak etmiş midir? Ülkemizde bugün özel okullardan Özel Üniversitelerin kurulmasına öncülük eden birikim temelini bu kurumlar oluşturmamış mıdır? Bu hasmane tutumu bu kurumlar hak etmekte midir? Dershaneler kapatılınca eğitimdeki tüm sorunlar çözülecek midir? Bu kurumların kapatılması en çok kimlerin ekmeğine yağ sürmekte, sevindirmektedir? Dünyada Dershanelerin yasaklandığı başka bir ülke var mıdır?

 

Netice itibari ile dershaneleri kapatma çabası, eğitime vurulmuş büyük bir darbedir. Bu durum ilçemizde eğitim, sosyal yapı ve ekonomik açılardan büyük sorunlar doğuracaktır. Tüm veli, öğrenci ve çalışanlarımız ile bu hukuksuzluğun karşısında olduğumuzu ve hukuki hakkımızı sonuna kadar arayacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz”