MEB'den özel okul teşvikinde yeni kriter

Özel okulda okuyan öğrenciye verilecek eğitim desteğinde değişikliğe gidildi.

MEB'den özel okul teşvikinde yeni kriter
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2015-2016 eğitim öğretim yılı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullarda okuyan/okuyacak öğrenciler için verilecek eğitim ve öğretim desteği başvuruları başladı.

Mektebim Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Serpil Yılmaz, 5580 sayılı kanun kapsamında açılan özel okulların okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademelerinde okuyacak yaklaşık 230 bin öğrencinin eğitim ve öğretim desteğinden ilk defa faydalanacağını, 2 Eylül 2015 tarihinde sona erecek başvurular için özel okulların MEBBİS, öğrencilerin ise E-Okul sistemi üzerinden başvuru yapabileceklerini belirtti.

“Tespit formunda değişiklik var”

Serpil Yılmaz, “Bu yıl başvuru ve süreç ile ilgili değişiklikler yapılarak Bakanlık tarafından teşvik alacak öğrenci sayısı arttırıldı. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler ve aileleri “Tespit Formu”nu doldurarak girdikleri kriterlerle puan toplayacak ve sıralamaya göre teşvikten yararlanacaklar. Anne veya babası MEB’de çalışan öğrencilerde geçen yılda olmamasına rağmen bu yıl sisteme dâhil edildi. Onlar için belirlenen puan 70. Anne veya babasından birini kaybetmiş öğrenciler ise 80 puan alacaklar. Geçtiğimiz yıl akademik başarı toplam puanlamayı %50 etkilerken bu yıl bu oranda %26’ya çekildi. En önemli kriterlerden biri olan ailelerin toplam gelirinin genel puana katkısı %10 iken bu yıl arttırılarak %34’e çıkarıldı. Mektebim Koleji olarak geçtiğimiz yıl eğitim öğretim desteğinden faydalanan özel okullar arasında yer aldık. Bu yıl destek alan öğrenci sayımız daha da artacak. Rehberlik birimimiz bilgiye ihtiyaç duyan ve başvuru yapmak isteyen öğrencilerimize ve ailelerine destek olmaya devam ediyor. Bakanlığımız bu yıl okul öncesi için 2 bin 680, ilkokul öğrencileri için 3 bin 220, ortaokul ve lisede eğitim gören öğrenciler için 3 bin 750 TL eğitim öğretim desteği verecek” dedi.

“Veliler, bu noktalara dikkat”

Başvuruların 2 Eylül’e kadar devam edeceğini belirten Yılmaz” öğrencilerimiz ve aileleri özellikle bu yıl değişikliğe gidilen iki maddeye çok dikkat etmeli. Eğitim öğretim desteği alarak bir okula kaydını yaptıran öğrenciler, eylül ayında nakil yaptırırsa destek hakkını bu yıl kaybedecekler. Ayrıca eski yönetmelikte özel okulda burslu okuyan öğrencilere eğitim öğretim desteği verilmiyordu. Bu yıl burs oranı yüzde 51’in altında olan öğrenciler de destekten faydalanabilecekler. Bu nedenle başvuru süresi iyi değerlendirilmeli ve tespit formu çok dikkatli doldurulmalı” dedi.