Okul içerisinde sokak oluşturdular

Geçtiğimiz aylarda Silivri Haber Ajansının sosyal sorumluluk projesi kapsamında Silivri Kaymakamlığımızın oluru, Silivri Belediyesi ve Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği ile ilçede ihtiyaç sahibi okullara hediye edilmek üzere başlatılan 'Dünyayı Kitap Yeşertecek' adlı kitap toplama kampanyasında toplanan yaklaşık sekiz bin kitaba güler yüzle ev sahipliği yapıp disiplin içinde takip eden, çok emek ve zaman harcayan okul müdürü Erhan Yaman ve okul öğretmenlerinden bir özveri daha.

Okul içerisinde sokak oluşturdular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gittiğim okullarda veya yabancı dil kurslarında, yabancı dil öğretmenlere özellikle sorduğum bir soru vardı.” Ders olan İngilizceyi çocuklarımız okuyor lakin neden birçok çocuk bu dili konuşamıyor, bu sözel neden görselle desteklenmiyor, desteklenirse daha kalıcı olmaz mı? Yani teori ve pratik bir arada olsa” diye. Zaman maddiyat, imkanlar, prosedürler, çocukların algılama kapasiteleri falanlar filanlar, tabi ki haklılar, ama ben sadece kısmen katılırım buna…

Şunu da belirtmek isterim bu arada, çocuklara gün içinde sadece mevcut olan dersler verilip yabancı dil kurslarına gitmeleri için de bir oyalama söz konusu olabilir mi diye düşünmediğim değil hani.

Öldürme ama iyileştirme de felsefesi gibi…

Bu kavramlar Erhan Yaman idaresinde olan İBB Abdülezel Paşa Ortaokulu’nda yok muydu da İngilizce Öğretmenleri Damla Akyazı ,Hülya Efe Ege, Yıldız Bilgen ve Yaşar Görünmezoğlu’nun fikir ve emeklerinle okul içinde bir İngilizce sokağa yaptılar? Demek ki isteyince olabiliyormuş.

Bu okul da bir devlet okulu ve imkânlar burada da aynı… Yani kendi yağında kavrul misali…

Bir işin nasıl yapıldığını hangi emek ve imkânlarla başa çıktığını bilmeden alkışlamam, zira alkışlamak bir onaydır, bilmeden onaylayıp alkışlamak en kolayıdır. Ondandır her yerin şak şakçılarla dolu olması…!

Biri başlatır diğeri devam eder, neden diye sorgulamadan! Bir bebeğin doğumu 9 aydır bebeği kucağına almak ise birkaç dakikadır !

Sezai Karakoç sevenler bilirler, der ki:

“Mağaranın ağzını kapatan kaya, değirmen taşı gibi döndü yüzyıllarca”

Diyeceğim o ki var olan bir şeyi değiştirip yürütmek kolaydır, zor olan yoktan var edip onun için çalışmak, destek vermek ve devam ettirmektir…

Çocukların fazlasıyla memnun oldukları bir sokak. Okul içerisinde olsa bile ambiyansı yabancı olunca çok farklı bir his olduğunu yüzlerinde görebiliyorsunuz… İngizice tüm dünyada evrensel bir dil olup Dünya görüşüne de olumlu yönde fayda sağlar, bir dil bir ülkedir. Kültürel etkileşimi hızlandırır, dilini bilmediğimiz bir ülkenin kültürünü nasıl bilebiliriz ki?

“Benim çocuğum yurt dışına gidecek ona göre hazırlanıyor” diyen annelerimiz var ise şunu dememe izin verin: “O iş o kadar kolay değil, çözümü para da değil” Kendimden bilirim. Dil ve bilgi gerek, ben başka ülkede paranın konuştuğunu duymadım da !

Öğretmenlerin düşünce ve projelerini destekleyen Erhan Yaman gibi okul idarecileri oldukça daha çok güzel projelere imza atacaklarından hiç kuşkumuz yok.

35 farklı dilde “Dünyanın en çok dil bilen insanı” unvanı sahibi John Vandewalle ismindeki Belçikalı dil bilimcisini hatırlayın ne demişti:

“Türkçeyi 13 yaşında öğrendim, bir Türk ile Türkçe konuşmamayı kendime günah sayarım” diye. İnceliğe ve bilgiliğe bakar mısınız? kendi dillerinde hitap etmemeyi saygısızlık olarak görüyor…

Gönül rahatlıyla tüm alkışlar size gelsin sevgili fedakâr ve özverili eğitimciler…

Sevgi ve memnuniyetle takip edeceğimizi belirterek tekrar kutluyorum.

Sevgi ve başarıyla kalın…

Yorum Haber/Chenay Kobak