Yabancı Öğrencilere Sınav Hizmeti Götürülüyor

İçerisinde bulunduğumuz yıla kadar uluslararası öğrencilerin Türk yükseköğretimine olan ilgisi günden güne arttı.

Yabancı Öğrencilere Sınav Hizmeti Götürülüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçerisinde bulunduğumuz yıla kadar uluslararası öğrencilerin Türk yükseköğretimine olan ilgisi günden güne arttı. Son olarak Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının 178 bini geçmesinin ardından ortaya çıkan koronavirüs pandemisi yurtdışından Türkiye’ye gelmeyi planlayan aday öğrencilerde büyük paniğe yol açtı. Türkî Cumhuriyetlerde, lise öğrenimi sonrasında ülkemizdeki üniversiteleri kazanabilmek amacıyla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) hazırlık süreci için dershanelere giden öğrencilerde tedirginlik hat safhaya çıktı. Özellikle Azerbaycan’da bu yönde hazırlık eğitimi veren büyük dershaneler bulunuyor.

Türkî Cumhuriyetlerin dışında, Afrika Kıtası, Arap Yarımadası, Balkanlar ve Avrupa Bölgesinden yoğun şekilde gelmesi öngörülen adaylar için uluslararası hava trafiğinin şuan için kapalı olması öğrenci müracaat sürecinde de çeşitli aksamalara sebebiyet verecek. Koronoavirüs mücadelesinin başladığı ilk günlerde ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında görev alan personel için konulan yurtdışı çıkış yasağı, hâlihazırda ulusal ölçekte tüm kamu personeline uygulanan sıkı bir tedbire dönüşmüş durumda.

Ortaya çıkan olumsuzlukları bertaraf etmek amacıyla; kamu menfaatlerini gözetir politikaları benimseyen ve vizyonlayan 17 farklı Türk yükseköğretim kurumu ortak akılla Uluslararası Öğrenciler Enstitüsü Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı (IOIS-YÖS) sürecine dâhil olmayı tercih etti. Uluslararası Öğrenciler Enstitüsü, sahip olduğu küresel işbirlikleri ağıyla Türkiye’nin dış misyonları ve kar amacı gütmeyen kuruluşları vasıtasıyla tüm aday yabancı uyruklu öğrencilere kendi ülkelerinde sınava girme imkânı sağlıyor. Güvenlik ve gizlilik başta olmak üzere dört farklı akredite standardın uygulandığı sınavlarda, adaylar elde edecekleri sınav sonuçlarıyla ülkemizdeki 17 farklı köklü yükseköğretim kurumuna müracaat etme şansı elde edecek. Diğer taraftan yurtdışında ortaya çıkan bu kritik ihtiyacı ilk olarak Uluslararası Öğrenciler Enstitüsü karşılamış olacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Enstitünün Üst Kurul Başkanı Dr. Erdal Dursun, “Halen yurtdışında çeşitli yapılanmalarını muhafaza eden Fettulahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) unsurlarının yükseköğretim ihtiyacı olan çok çeşitli ekonomik gelir seviyelerine sahip başarılı öğrencilere kirli ellerini uzatmalarını engellemek amacıyla dünya genelinde yapılacak ve bu aday öğrenciler için Türkiye'ye köprü oluşturacak Uluslararası Öğrenciler Enstitüsü Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (IOIS-YÖS) kritik önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Dursun, sözlerini; “Enstitümüzün milli menfaatlerimiz doğrultusunda yapacağı bu sınavlar sayesinde kaynak tasarrufu, etkinlik ve verimliliğe ilişkin çok ciddi kazanımlar elde dilecektir. Bu anlamda ülkemizdeki üniversitelerimizi, ailemizde yer alan 17 farklı yükseköğretim kurumu gibi Uluslararası Öğrenciler Enstitüsü Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (IOIS-YÖS) sürecine dâhil olmaya davet ediyoruz. Bu daveti ülkemiz menfaatleri ve milli kaynaklarımızın verimli kullanılması için yapıyoruz.” şeklinde devam ettirdi.