2012 yılında memura geçici zam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşmenin 15 Ocak 2012 tarihine kadar yetişmemesi halinde bütçe kanunundaki yetkiyle Bakanlar Kurulu'nun memur ve emekliklere geçici zam yapacağını açıkladı.

2012 yılında memura geçici zam
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MEMUR-SEN: ANAYASAYA AYKIRI

Ancak uzmanlar, yapılacak itirazla zamların yeni anayasaya aykırılığı gündeme getireceğini söyledi. Memurun yeni yıl zammında sürpriz bir gelişme daha ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşmenin 15 Ocak 2012 tarihine kadar yetişmemesi halinde bütçe kanunundaki yetkiyle Bakanlar Kurulu'nun memur ve emeklilere geçici zam yapacağını açıkladı. Ancak Memur-Sen, yeni Anayasa'nın Bakanlar Kurulu'na zam yapma yetkisi vermediğini, dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nun vereceği zammın Anayasa'ya aykırı olacağını savundu.

BAKANLAR KURULU'NDA DEĞİL

 Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Konfederasyonu Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tombul, Anayasa'da yapılan değişiklikle memur ve emeklilere yapılacak zamları belirleme yetkisinin Bakanlar Kurulu'ndan alınarak toplu iş sözleşmesi düzenine verildiğini söyledi. Tombul, Anayasa'ya uygun yasal düzenleme yapılamadığı için 2012 yılında, eskiden olduğu bütçeyle Bakanlar Kurulu'na zam yetkisi verilemeyeceğini belirtti.

ZAMLAR BOŞA DÜŞER

Memurun referandumla aldığı toplu sözleşme hakkının, geride kalan 1,5 yılda yasa çıkarılmadığı için uygulanamadığına dikkat çeken Tombul, memurun zammının artık toplu sözleşmeyle belirleneceğine dikkat çekti. Tombul şöyle devam etti: "Masada anlaşmazlık çıkarsa, hakem kurulu son kararı verecek. Mevcut Anayasa'da artık Bakanlar Kurulu diye bir ifade yok. Dolayısıyla hükümet daha sonra farkı vermek üzere 15 Ocak'ta geçici zam uygulasa bile, bu geçici zam Anayasa'ya aykırı olur. Dava açılırsa hem memur hem emeklinin Ocak zammı boşa düşer. Yapılması gereken bir an önce kanunu çıkarıp masaya oturmaktır."