Açlık sınırı 992 TL oldu

Kasım ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 992 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 136 TL olduğu belirlendi.

Açlık sınırı 992 TL oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Kasım ayı için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde alması gereken kalori miktarı üzerinden hesaplanan beslenme kalıbı dikkate alınarak hazırlanan araştırmanın sonuçlarına göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 992 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 136 TL olarak gerçekleşti.

Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken günlük harcama tutarı 8.5 TL olurken, bu rakam yetişkin bir erkek için 8.76 TL, 15-19 yaş erkek çocuk için 9.32 TL, 4-6 yaş bir kız çocuğu için 6.48 TL oldu. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük gıda harcaması 33.06 TL.

Aynı hesaplamaya göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 3 bin 136 TL olarak belirlendi. Söz konusu ailenin gereksinimlerini karşılamasında “gıda, içecek vb.” için ayırması gereken tutar 992, giyim ve ayakkabı için ayırması gereken tutar ise 196 TL oldu. Diğer harcama kalemleri ve ayrılması gereken tutarlar ise şöyle oldu:

“Kira, su, elektrik vb. için 887, mobilya, ev bakımı vb. için 180, sağlık için 70, ulaştırma için 306, haberleşme için 135, eğlence ve kültür hizmetleri için 69, eğitim için 61, lokanta, yemek, otel vb. için 130, çeşitli mal ve hizmetler için 111 TL.”

“ASGARİ ÜCRET ZAMMININ ÖMRÜ 1 AYLIK BİLE DEĞİL”

DİSK-AR’ın asgari ücretin belirleneceği Aralık ayında açıklanan enflasyon rakamları üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, kasım ayı için açlık sınırı bir önceki aya göre 32, yoksulluk sınırı ise 102 TL artış gösterdi. 2012 yılı birinci altı ayı için öngörülen yüzde 3’lük artış ise sadece 19 TL’ye denk geliyor. Buna göre asgari ücrete yapılacak olası artış, açlık sınırı dikkate alındığında 1 ayda geri alınmış oldu. Yoksulluk sınırı ile mesafe ise iyice açıldı.

“ASGARİ ÜCRET İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET OLMALI”

“Bugün asgari ücret, işçinin ailesi ile beslenmek için yapması gereken harcamanın 3’te 2’si, insanca yaşamak için yapması gereken harcamanın 5’te 1’dir” denilen Raporda, “Buna karşın ne yazık ki, günlük 1 TL’yi bile bulmayan ücret artışları konuşulmaktadır. Asgari ücretin insan onuruna yaraşır, yoksulluğu gidereceği bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini tartışmak gerekmektedir. 15 Aralık 2010 tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir kez daha toplanacak ve emekçilerin haklarının budanmasına yönelik yeni planlar tartışılacaktır” ifadelerine yer verildi.