Başkan Yılmaz: 'Yerli Üretimi Destekliyoruz'

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 12-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Yerli Malı Haftası etkinliklerine katıldı. Başkan Yılmaz konuşmasında, '300 dönüm arazimize yerli arpa tohumu ektik ve bu tohumları çiftçimize bedelsiz dağıtarak yerli üretime destek olacağız' dedi.

Başkan Yılmaz: 'Yerli Üretimi Destekliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti İlçe Başkanlığı ile Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği (SİAD) tarafından 12-18 Aralık Yerli Malı Haftası’na özel etkinlikler düzenlendi.

Yerli üretimin önemi ve Silivri’de üretilen ürünlerin tanıtılması amacıyla yapılan etkinlikler, Silivri Belediyesi Yaşar Kemal Salonu’nda sergi açılışı ile başladı.

İlçede üretim yapan sanayi kuruluşları fotoğraflar eşliğinde tanıtılarak üretim alanları, sektörleri, iş yerleri ve çalışma koşulları gibi özellikleri anlatıldı. Aynı zamanda yerli üretim yapan ve onlarca ülkeye ihraç eden fabrikaların, üretimini sağladıkları hammadde ve numuneleri sergilendi.

lçe okullarından öğrenciler de sergi açılışına katılarak sanayicilerin Silivri’deki ürünlerini inceleme fırsatı buldu. Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerin salon bölümü Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Sahnesi’nde düzenlenen panel programı ile devam etti.

BOZOĞLU: “HALK İLE YERLİ ÜRETİCİ BİRLEŞMELİ”
Selamlama konuşmaları ile başlayan panel programında ilk konuşmayı AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu yaptı. Üretimin önemini ifade eden Bozoğlu, şöyle konuştu: “Üretim, yerli üretim, sanayi ve Türkiye ekonomisi dediğiniz zaman dünyada söz sahibi olmak ve yaptığınız çalışmalardan söz ettirmek istiyorsanız, yerli üretime önem vermek zorundasınız. Yerli Malı Haftası ile alakalı kendi içimizde bir fikir alışverişi yaparken Silivri’de var olan, Silivri sanayisinde de üretilen yerli ürünlerin Silivri halkı ile buluşması, burada üretilen ürünü Silivrilinin bilmesi adına böyle bir organizasyon yaptık. Ülkemize katma değeri fazla olan, ihracatla ilgili çok ciddi işlerin yapıldığı bir Silivri’miz var. Türkiye ihracatının % 3’ü buradan karşılanıyor. Bu çok önemli bir rakam. Türkiye’de üretilen makinelerin yurtdışına satılıyor olması muazzam derecede gurur verici. Ben her zaman şunu söylüyorum, bürokrasinin her zaman sanayicinin önünde önünü iliklemesi gerektiğini, saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Dünden bu güne kadar birçok savaşlar sonucunda yaşanan kıtlık, sefalet döneminde ve yine bundan sonrada Allah korusun böyle bir durumun içinden çıkmamızın kurtarıcısı sanayiciler olacak. Her zaman bir fazla makinesi ve kafalarını kaşıyacak zamanları olmamasını dilerim. İşte o zaman ilk 10 ekonomiye girdiğimizde, dünyada sözümüzün nasıl yankılandığını göreceğiz. İlmek ilmek örmekse bunun adı hep beraber sanayiciler ile bunu yapmak zorundayız. Tutum, Yatırım ve Türk Malı Haftası aslında haftanın ismi. İsraf etmemeye özen göstermek gerek. Silivri’de hem istihdamın arttırılması, hem de üretimin arttırılması için bu yerli üretime önem verilmesi, halk ile birlikte, yerli üreticinin hemhal olması ve birleşmesi, yerli ve milli hissetmesi için bu ilk organizasyonu gerçekleştirdik, inşallah çok daha fazlasını yapacağız.”

KOCABAŞ: “ÜRETİMLERİMİZ, ÜLKEMİZDE DE DEĞER BULMALI”
SİAD Başkanı Hakan Kocabaş gerçekleştirdiği konuşmasında şunları ifade etti: “Biliyorum ki konuşacağım ilk iki kelime çok önemli, o da yerli malı. Mutlu başkanım beni bir ay kadar önce aradığında, hiçbir zaman siyasi olarak değil ülkemize ne yapabiliriz diye düşündük. Bu etkinliğimizin Yerli Malı Haftası içerisinde olması bizim için çok önemliydi. Özellikle öğrencilerimize, yeni neslimize bu üretimlerimizi göstermemiz, onları yerli üretime yönlendirmemiz gerekiyor. Nasıl savunma sanayinde son günlerde çok başarılı olduysak, yerli malı üretiminde de çok başarılıyız. Türk sanayisi olarak gurur duyulacak şeyler yapıyoruz. Sanayicinin bu ülkede çok büyük bir lokomotif özelliği var. İhracatımız çok önemli. Cari açığın en önemli nedenlerinden biri yerli malının kullanılmıyor olması, az olması. Biz sanayiciler olarak ürünlerimizi tüm ülkelere satıyoruz ama üretimlerimizin ülkemizde de aynı değeri bulması gerekiyor. Herkese geldikleri için teşekkür ediyorum.”

YILMAZ: “YERLİ MALI ÜRETMELİ VE TÜKETMELİYİZ”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, tüm sanayicilerin yanında olduğunu ifade ettiği konuşmasında şu mesajları verdi: “Böyle bir farkındalığı yaşattıkları, bunu Silivri’nin gündemine getirdikleri için, organizasyonda emeği geçen en başta AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu’na ve SİAD’a çok teşekkür etmek istiyorum. Bugün bizim çocukluğumuzdaki ifadesi ile Yerli Malı Haftası. Esasında hikayesi, büyük vizyoner Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Ekonomi Kurumu’nu kurması ile başlıyor. Savaştan yorgun çıkmış gencecik Cumhuriyetin ekonomik kalkınmasını, sanayi hamlesini başlatmak için bu kurumu kuruyor. Bu kurum çok kısa zamanda büyüyor ve halen ayakta duran dev sanayi hamlelerini başlatıyor. 13 milyonluk bir ülke savaştan yeni çıkmış bir halde vidayı dahi yapamazken bugün bu noktaya geldi. İhracatın istenen hedefe doğru ilerlemesi, Gazi’nin koyduğu büyük ufuk çizgisine doğru, muasır medeniyetler üstüne çıkma ve sanayileşme hamlesi çok önemli. Eğer biz milli bir ekonomiye sahip olamazsak, bu dış ticaret açığı ile cari açık ile devam eder ve kendi ayaklarımızın üstünde duramazsak işimiz zor. Bu salonda pırıl pırıl çocuklarımız var, yeni nesiller var. Onların daha iyi şartlarda yaşaması için bizim üzerimize düşen görevler var. Evet, yerli malı tüketmeliyiz ama en önemlisi yerli malı üretmeliyiz. Üretmezsek hangi yerli malı tüketeceğiz? Bu noktada Silivri’deki tüm sanayicilerin, tüm iş adamlarının, hele hele ihracat yapan herkesin önüne kırmızı halı sermemiz lazım. Sizin ne probleminiz varsa onunla dertlenen, çözüm üretmek için gece gündüz sizinle kafa yoran bir belediye başkanı olacağıma söz vermiştim. Bunu da hayata geçirmek için siz ne zaman nerede olmamı isterseniz orada olacağım. İBB, merkezi hükümet, Silivri Belediyesi, bütün problemlerinizi çözen, yokuş değil iniş gösteren bir belediye başkanı olmaya söz vermiştim. Öyle olmaya da devam edeceğim.”

“YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ”
Başkan Yılmaz, yerli arpa tohumu projesinden bilgiler paylaşarak konuşmasına şöyle devam etti: “Hep söylenen bir söz vardır, Türkiye tarım ve gıda üretiminde kendine yetebilen 7 ülkeden birisidir. İşte biz o günlere yeniden dönmeli, özellikle tarımda ithalatı bitiren ekonomiye doğru hareket etmeliyiz. Bu salondaki birçok arkadaşım tarım ile iştigal eden ailelerden gelmiştir. Çünkü Silivri’de tarımın yeri çok büyük. Eskiden buğday, arpa toplanır, büyük verimler alınırdı. Ama bu dışarıdan alınan ithal tohumlar, hibrit tohumlar sayesinde tohumluk bir şey kalmadı. On milyarlarca dolar parayı İsrail’e gönderip tohum alıyoruz. Biz Silivri Belediyesi olarak yerli üretim ve milli tohum adında bir proje yaptık. Silivri Belediyesi’ne ait hiç ekilmeyen unutulmuş arazilerimiz vardı. Sarılar Tohum’dan aldığımız yerli tohumu 300 dönüm arazimize ektik. Haziran ayı sonunda da inşallah hasat edeceğiz. Buradaki muradımız üretimi desteklemek. Hasat iyi olursa 250 ton arpayı, 500’er kg ile çiftçiye, küçük hayvancıya verip 6.000 dönüm ekim sağlayacağız. Oradan yem, saman ve tarımsal üretimin artırılması ile muradımıza ereceğiz. Bu farkındalığı oluştururken ve bu işe girişirken tamamen ücretsiz olduğunu ifade ettiğimizde, Silivri’nin tarım paydaşları siyasi görüşü ne olursa olsun bu projeye destek verdi. Bir arkadaş tarla sürdü, bir arkadaş ekim yaptı. 150 bin liralık maliyeti belediyemizden para harcamadan paydaşlar ile sağladık. 250 ton arpayı çiftçimize dağıtacağız. Biz dışardan saman ithal etmemeliyiz, biz dışardan tohum almamalıyız. Aynı şekilde ben bir ürünü satın alırken, arkasındaki ibareye bakıyorum. Türk malıysa bir o kadar haz duyuyorum. İhracat yapan bir firma gördüğümde daha da keyifleniyorum. O yüzden biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu ülkülere, ufuk çizgisine bakarak kendimizi gözden geçirmeliyiz. Tasarruf etmeli, üretim yapmalı, yatırım yapmalıyız, milli ürünleri tüketmeliyiz.”

PARTAL: “ÜRETİMDE, İSTİHDAMDA İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ”
Silivri Kaymakamı Ali Partal ise konuşmasında şu noktalara değindi: “Bizler yerel düzeyde merkezi idare temsilcisi olarak üretimde ve istihdamda her konuda işbirliğine açığız. Ben bugün ile geçmişi kıyaslayarak gitmek istiyorum. Bugünü anlamak için geçmişi gözden geçirmek gerektiğini düşünüyorum. 1915 yılı Osmanlı Dönemi’nde toplamda 575 tane sanayi tesisimiz varmış. Bu tesislerde 30 bin kişi çalışıyormuş. 1923 savaşlarından sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk, önce işe İzmir İktisat Kongresi ile başladı. Milli sanayiye yönelik kararlar, mevcut bankaların iyileştirilmesi gibi çalışmalar var. 1929’dan 1950’ye kadar devletçi politikalar izlemişiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Biz eğer siyasi başarı istiyorsak, ekonomide başarı elde etmeliyiz’ demiştir. 1929 dünya krizi, ülkenin yeni kurulması, hiç bir şey yokken başlamak gerçekten çok zor. Ekonominin temeli çok sağlam atmıştır. Konu hem siyasal istikrarın sağlanması hem de birlik beraberliğin sağlanması. Eğer büyüyeceksek, sanayileşeceksek, bunlar olmaz şartlar arasında. Bu Türkiye ekonomisi ile ilgili genel bir bakış açısı. Peki, biz Silivri’de neler yapabiliriz? İlçemiz potansiyeli çok yüksel bir yer. 450 bin dönüm tarım alanımız var. 5000’e yakın işletmemiz var. 42 km sahil bandımız var. Silivri’de ne yapılacak sorusuna gelince, tarım ve sanayi başlangıç olmalı. Fakat kirletmeyen bir sanayi olmalı. 450 bin dönümü iyi işleyerek ürettiklerimizi, İstanbul’a vermeliyiz. Önümüzdeki dönemde tarım sektörüne de önem vereceğiz. Üretenle her zaman beraberiz. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından panelistler; Doç. Dr. Ruhi Gürdal, Adnan Deniz ve Mesut Söylet, “Türkiye’de imalat sanayinin dünü, bugünü ve yarını” konu başlığı altında düşüncelerini ve araştırmalarını aktardı. Soru cevap bölümünün ardından program sona erdi.