Sarten yükselişte…

Sarten, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı ISO 500 listesinde bir kez daha, bu kez 123. sıradan 118. sıraya yükselerek yer aldı.

Sarten yükselişte…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2014 araştırma sonuçlarını Odakule’de yapılan toplantı ile kamuoyuna açıkladı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı ile birlikte açıkladığı verilere göre, sanayinin zirvesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 37 milyar 501 milyon TL’lik üretimden satışı ile Tüpraş yer aldı. Net satışlarını 2013 yılına göre yüzde 3,9 artırarak 473 milyar TL’ye çıkaran İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun Türkiye sanayi ihracatının yüzde 40,7’sini gerçekleştirdi.

En büyük şirketlerin ağırlıklı olarak petrokimya, otomotiv ve demir-çelik sektörlerinden olduğu araştırmada, ikinci sırayı 10 milyar 539 milyon TL’lik üretimden satışı ile Ford Otomotiv, üçüncülüğü ise geçen yıl dördüncü olan Oyak-Renault, 8 milyar 777 milyon TL ile satışı ile aldı.

Sarten, ilk 500 sıralamasında bu sene 5 sıra yükseldi. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı ISO 500 listesinde 123. sıradan 118. sıraya yükselerek yer aldı.

 

TÜRKİYE’NİN BİRİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU

Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu 1968 yılında 100 Büyük Sanayi Kuruluşu olarak başlatılan ve her yıl geliştirilerek sürdürülen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, Türkiye ekonomisine tutulan güçlü bir ayna niteliğindedir.

Bugüne kadar akademik düzeyde birçok tez ve araştırmaya konu olmuştur.

Yarım asra yakındır her yıl yayınladığımız bu raporların her biri, Türk sanayinin birer mihenk taşıdır. Bir araya getirildiklerinde, içeriği zengin bir kütüphane ve bir ekonomi tarihidir.

500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması ile sanayinin hiçbir yerde bulunmayan gerçek röntgeni çekilmektedir. Bunun için baz alınan şirketler de doğaldır ki sanayi sektörü şirketleridir. Sıralamada temel kriter, üretimden satışlardır. Yani sonuçlar, kuruluşların kendi üretmiş olduğu ürünlerden yaptığı satışları kapsamaktadır.

Bunun yanı sıra çalışma kapsamında satış hasılatı, brüt katma değer, özkaynak, aktif toplamı, vergi öncesi dönem kâr ve zarar toplamı, ihracat ve ortalama çalışan sayısı büyüklükleri gibi, istatistiki değerleri eşsiz verilerle yapılmış analizlere de yer verilmektedir.

Ayrıca finansal oranlar, kaynak yapısı, karlılık oranları, ekonomik karlılık, varlık devir hızları, net katma değerinin faktör gelirleri (fonksiyonel) dağılımı, üretim faaliyeti dışı gelirler, istihdam ve brüt katma değer dağılımı ile işgücü verimliliği konularında da çeşitli değerlendirmeler yapılmaktadır.

Uzman akademisyenlerin yorumlarına da yer verilen çalışma, İSO Dergisi'nin özel sayısı olarak yayımlanmakta, CD ortamında ve İngilizce olarak da kamuoyuna sunulmaktadır.

Yurtiçi ve yurtdışında yoğun bir ilgi ile karşılanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, Türk sanayinin gelişiminin görülmesine ve geleceğe yönelik yol haritasının belirlenmesine önemli katkılar sağlamaktadır.