SİBESO'dan Esnafa Belge Yağmuru

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası, bir yandan üyelerine zorunlu 'hijyen' eğitimi sonrası belge verirken diğer yandan da esnaflık-kalfalık belgeleri dağıtıyor…

SİBESO'dan Esnafa Belge Yağmuru
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Esnaf ve sanatkarlara verilen “hijyen” belgesi ile esnaflık-kalfalık belgeleri, “belge yağmuru” diye niteleniyor.  Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası (SİBESO),  bir yandan üyelerine zorunlu “hijyen” eğitimi sonrası  belge verirken diğer yandan da, yasa gereği almaları gereken esnaflık-kalfalık belgelerini dağıtıyor.

Şu anda TESK kapsamında olan meslekler önümüzdeki süreç içerisinde 3308 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınacağından üst kuruluş olan Odalar Birliği bünyesinde yapılmış olan yazışmalar neticesinde bu mesleklere kurs düzenlenmeden sınavlı olarak belge verilmesi konusundaki talep Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)  tarafından da olumlu sonuçlanarak, kahvehane, Internetkafe, kafeterya, halı saha işletmeciliği, otobüs bileti acentalığı, simit, poğaça, börek satışı, ıtriyat, parfümeri, bijuteri satışı, hediyelik eşya satışı, pide, lahmacun imalatı, kebapçılık, hafriyat ve kazı işleri gibi meslek dallarında TESK esnaflık-kalfalık sınavları gerçekleştirildi ve önümüzdeki günlerde  katılan üyelerin belgeleri kendilerine takdim edilecektir.TESK Kapsamındaki meslek dalları önümüzdeki yıllarda 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınacağından konuyla ilgili Silivri Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İrfan ŞENKAL mevzuata uygun olarak alınmış TESK belgelerinin yapılacak denklik işlemleri hakkında üyeleri bilgilendirdi.

Nitekim, 8 Ekim’de Oda üyesi birçok esnaf Tesk esnaflık belgesi almak için sınava girdi. Bugün de, sanatkar üyeler, kalfalık belgesi için uygulamalı sınava dahil oldular. Sınava katılanların hepsi başarılı oldu ve belge almaya hak kazandı.


Zorunlu “hijyen” belgeleri…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)  arasında imzalanmış olan protokol gereği, fırınların uzantısı olmayan ve ekmek satışı yapan personele yönelik genel gıda hijyeni konusunda eğitim düzenlendi. Silivri Belediyesi Kültür Merkezi’nde  , 25 Eylül’de Silivri’nin köy ve mahalleleri için düzenlenen genel gıda hijyeni  eğitimine 88 kişi katıldı. Katılanların hepsi  yapılan testte başarılı olanlara daha sonrası Konfederasyon tarafından belgeleri hazırlanıp takdim edilecek.

Genel gıda hijyeni konusunda ikinci eğitim, 12 Ekim Cuma günü Silivri Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Silivri’nin ilçe merkezindeki bakkal ve büfe işletmecisi üyeler  için düzenlenecek genel gıda hijyeni eğitimine Oda üyeleri ve yanlarında çalışan personelleri davet edildi.

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcilerinin vereceği eğitimden sonra TESK tarafından hazırlanacak belgeleri kendilerine verilecek.