Tren Boğaz'ın altından 120 km hızla geçecek

İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye ilişkin ayrıntılar netleşiyor

Tren Boğaz'ın altından 120 km hızla geçecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, İstanbul’da inşa edilecek üçüncü köprüden trenle 120 kilometre hızla Boğaz’ın geçileceğini açıkladı. Turhan’ın, 6.5 milyar dolarlık mega projeyle ilgili sorulara yanıtları şöyle:

İKİ KATLI

Boğaz’a inşa edilecek köprü iki katlı olacak. Üstten otomobiller, alttan tren geçecek. Karayolu, 4x2 şerit olacak. Demiryolu da bir gidiş, bir geliş olacak.

120 KİLOMETRE HIZLA BOĞAZ

Alt kat, trenlerin geçişine uygun olarak inşa edilecek. Tren, Boğaz’dan 120 kilometre hızla geçebilecek. Yüklenici, bu katta demiryolu yapmayacak. Yalnızca, köprüde geçiş hattı için uygun yapıyı oluşturacak. Asma köprü inşa edilecek.

MALİYETİ YÜZDE 25 ARTIRACAK

Boğaz’a inşa edilecek köprünün maliyeti 950 milyon ile 1 milyar dolar arasında. Demiryolu projede köprü maliyetini yüzde 25 artıracak. Maliyet, 1 milyar 250 milyon dolara çıkacak.

ARDIŞIK ÜÇ BÖLÜM

Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü köprü, 7 bölüme ayrıldı. Bu ihalede, İzmit Körfez Geçişi Projesi’nden farklı bir yöntem izlendi. İzmit’te; yüklenici, bitirdiği bölümü işletmeye açabilecek. Bu projede, ardışık üç bölümün bitirilmesi şartıyla işletmeye açma söz konusu olacak.