Yalıtımsız binalar israf ettiriyor

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, yalıtımsız binaların yılda 13.7 milyar TL israf ettirdiğini söyledi.

Yalıtımsız binalar israf ettiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yörük, “Ülkemizde yalıtım konusunda yeterli düzeyde bilinç olmadığı için her yıl 13 milyar 700 milyon TL'yi boşa harcıyor ve havayı ısıtıyoruz. Yani mevcut yalıtımsız binaların cebimizde ve ülke ekonomisinde açtığı delik, enerji kaynaklarının azalması ve maliyetlerin artması nedeniyle her geçen gün hızla büyüyor. Yalıtımlı evler bizi sadece yazın sıcağından, kışın soğuğundan korumakla kalmıyor, aynı zamanda cebimizi de koruyor. 13 milyar 700 milyon TL'yi 2011 yılı bakanlık bütçeleriyle karşılaştırdığımızda önümüze çıkan tablo ise durumun en iyi anlatıcısı. Örneğin yalıtımsızlığın israf boyutu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin ortalama 30 katı” dedi.


Bakanlıkların 2011 yılı bütçelerini yalıtımsızlığın bedeli ile karşılaştırdıklarını ifade eden XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, ortaya çıkan rakamların, israf edilen paranın önemini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Yalıtımsızlığın neden olduğu bu bedelin 10 bakanlık bütçesinin kat be kat üstünde olduğuna dikkat çeken Yörük, 13 milyar 700 milyon TL'nin, küçük ölçekli 8 bakanlık bütçesinin toplamı kadar olduğunu belirtti.


Yörük, “Rakamlara göz atacak olursak bu bedel; yıllık bütçesi ortalama 451 milyon TL olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 30, bütçesi 719 milyon TL olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ise tam 19 katı. Neredeyse tüm bakanlık bütçelerinden yüksek olan yalıtımsızlığın neden olduğu israfın boyutu; Dışişleri Bakanlığı bütçesinden 11,7 kat, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ise 10 kat daha fazla. En yüksek bütçeli bakanlıklardan biri olan Maliye Bakanlığı'nın bütçesinin yüzde 19'u yine yalıtımsızlığın bedeli ile olan bu rakamla karşılanabiliyor” diye konuştu.


KDV indirimi ve devlet destekli kredilerle yalıtım özendirilmesini isteyen Yörük, “Aslında ülkemizin birçok sorununu çözmeye, birçok hizmetin yerine getirilmesine ve ihtiyaçlarımızın karşılanmasına yetecek bu bütçeyi, yalıtım yaptırmayarak havaya savurduğumuzu vurguladı. Yalıtım uygulamalarının artmasında finansal teşviklerin çok önemli olacağına değinen Yörük, yalıtım ürünlerinde acilen KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve devlet destekli, MORTGAGE benzeri çok düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredileri uygulanması gerekir. Sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmayan, aksine eksikliği büyük bir külfet olan ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, proje aşamasındaki bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor. Mevcut binalarda ise ortalama 100 metrekarelik bir daire başına ortalama 3 bin TL maliyeti oluyor. Sağladığı enerji tasarrufuyla da birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Doğru ürünler ve doğru uygulamalarla ısı yalıtımı yapılan evler, ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma sağlıyor” şeklinde konuştu.


Isı yalıtımında ürün seçimine dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden Yörük, “Isı yalıtımından tam verim alabilmek için ürün seçimi ve doğru uygulama çok önemli. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu AB standartlarındaki XPS ısı yalıtım levhaları, yalıtımda yüzde yüz verim sağlayarak büyük fark yaratıyor. Bünyesine su almadığı için uzun ömürlü olan ve ısı iletkenlik değeri zaman içinde değişmeyen renkli sert köpük XPS levhalar, küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu da önleyerek hem bakımlı ve konforlu hem de ekonomik yaşam standartları sunuyor” dedi.