Dolma sözlerle yatırım bitti

Mustafa Altınkök 'Artık yatırımcılar dolma sözlere kanarak yatırım yapmıyor.' dedi.

Dolma sözlerle yatırım bitti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yatırımcıların, kurumsallaşmış firmalarla çalıştığına işaret eden Simge Gayrimenkul Sahibi Mustafa Altınkök; “Artık yatırımcılar dolma sözlere kanarak yatırım yapmıyor. Kurumsal firmalarla çalışıp, belge üzerine, proje üzerinde görerek yatırım yapıyor.” dedi.
Simge Emlak Gayrimenkul Danışmanlığı Sahibi Mustafa Altınkök, gayrimenkul piyasasındaki son gelişmeleri YÖRÜNGE’ye değerlendirdi. Silivri’de uzun yıllar emlak sektöründe önce adımlar atan Altınkök, tecrübelerini ve tespitlerini paylaştı. Yatırımcıların bakış açısını anlatan Altınkök; “Artık dolma sözlerle yatırım yapılmıyor” dedi. Kanal Projesi ve Havaalanı Projelerini de değerlendiren Altınkök, merak edilen şu soruları cevaplandırdı:

Yerel yayın organı olarak, neredeyse her ay yeni bir gayrimenkul firmasının açılış haberini yapıyoruz. Özellikle Silivri sınırları içerisinde büyük bir artış olduğunu dikkate alırsak bunun asıl nedeni nedir?

Silivri bölgesel olarak İstanbul’un gelecek vaat eden ilçelerinden biri konumunda. Yatırımcılar, bölgemizle ilgili gelişmeleri sıkı takip ediyor ve doğal olarak da gelecek planları yapıyor. Bundan dolayı da, sektörel olarak firma sayısında, bölgemizde son 2 yılda ciddi bir artış gözlemlenmekte. Bu da ilçemize olan ilgiden kaynaklanmaktadır.

İlçenin ekonomik yapısı bu sektördeki bolluğa cevap verebiliyor mu?

İlçenin ekonomik yapısı, her sektörde olduğu gibi bu sektörde de birden olan yoğunlaşmayla birlikte, arz ve talep durumunu göz önünde bulundurduğumuzda, firmaların açılmasının yanında vereceği hizmetlerde son derece önemli. Sadece firma açmakla iş olmuyor. Önemli olan, hizmetin en doğru ve dürüst şekilde gerçekleşmesi. Kurumsallığı müşteriye yansıtabilmektir.

Emlak sektöründeki sizin gibi tecrübeli isimler kış aylarının genellikle durgun geçtiğini söylüyor. Şimdi yaz mevsiminin başlangıcındayız. Herhangi bir hareketlenme söz konusu mu ya da bu kış nasıl geçti? Ve ileriki günlerdeki beklentileriniz neler?

Bizim sektörümüzde de zaman zaman durgunluklar oluyor ama bunun asıl sebebi mevsimsel kaynaklı değil. Daha çok, basında çıkan haberler ve hükümetin yaptığı açıklamalar baz alınarak birtakım değerlendirmeler oluyor. Bu da doğal olarak, yatırımcının bölgede bir beklentisinin olması, çıkan haberlere göre hareket etmesinden kaynaklanıyor. Mesela son olarak Kanal Projesi ve Havaalanı Projesi. Mevsime bağlı olmadan bölgede büyük bir canlılık yarattı

Silivri’nin büyük bir pasta olduğunu düşünürsek, her gayrimenkul firmasının bu pastadan mutlaka pay alacağını söylememiz mümkün mü? Yani bir firmanın ayrıcalığı ne olmalı?

Emlak sektöründe marka olma yolunda olan firmalar ofisler açmakta. İnsanlar artık daha ciddi ve kurumsal olan firmalara güveniyor. Tabi ki her firma, bölgede hizmetleri ile pastadan en büyük payı alma uğraşında. Ama asıl olan, kurumsallaşmaktır. Artık kurumsal olmayan firmaların yavaş yavaş düşüşte olduğu görülüyor. Firmanın ayrıcalığı, kurumsallıkla beraber müşteri memnuniyeti ve hizmet olmalı. Yatırımcı, dolma sözlerle artık yatırım yapmıyor. Belge üzerinde görerek, plan üzerinde görerek, son durumları inceleyerek yatırım yapıyor. Çağımız artık iletişim çağı. Yatırımcı internet üzerinden her türlü değerlendirmeyi yapabiliyor.

Silivri’deki emlak sektörünün rekabet durumu nedir?

Rekabet çok yoğun. Bunun nedeni de, firma sayısının her gün artıyor olması. Birde, bu firmaların hangilerinin kalıcı olacağı önemli. Sektörde uzun vadede çalışma yapanlar kazanacaktır. Burada da karşımıza kurumsallık çıkıyor. Bunun içinde kurumsal olma yolunda çalışma yapanlar daha başarılı olacaklardır diye düşünüyorum.
Simge Gayrimenkul Danışmanlık olarak, kurumsallaşma hassasiyetine önem veriyoruz. Marka tescili alarak, profesyonel bir şekilde, tescilli olarak sektördeyiz. Çalışmalarımız devam ediyor.

İlçeye gelen “yazlıkçı” diye tabir ettiğimiz iç turistlerin ne gibi avantajları oluyor sizlere?

Bölgede yazlıkçı diye tabir edilen iç turistler, 10 yıl öncesine göre azalmaya başladı. Bunun nedeni ise, yine basından takip ettiğimiz gibi, insanların yaşamlarına artı sağlayacak ve değer katacak olan hizmetlerin halen değişmemiş olması. Durum böyle olunca, huzur ve rahatı bulmak için bölgeye gelen turistler bu eksiklikleri göz önüne alıyor. Ayrıca cazip gelecek tesisler ve yatırımlar yapılmıyor. Bölge, yazlıkçılıktan çok sanayiciliğe doğru ilerliyor. Yani sanayileşme gelişiyor Silivri’de.

12 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çılgın Projesi”ni açıklaması bu bölgede büyük hareketlilik yaşatmıştı. Özellikle Kanal Projesi’nin bir ucunun Silivri sınırları içinde olacağı öne sürülmüştü. Bunun etkisi halen hissediliyor mu? Mülk sahipleri arsalarının değerini yükseltti mi?

Evet… Vatandaş bu konuda çıkan her haberi yakından takip ediyor. Müşterilerimiz her zaman görüşlerimize başvuruyor. Bu bölge için çok önemli bir gelişme. Silivri ve civar ilçeleri ilgilendiren bir yatırım. Mülk sahipleri fiyatlarda büyük bir artış yaptılar ama şimdilerde bu fiyatlar normale doğru döndü.
Havaalanı Projesi ve Metro projesi, çok kısa vadede olabilecek projeler. Akabinde yine bölgedeki gelişmeyi hızlandıracaktır. Metrobüsün bölgemize kadar gelmesi, yatırımcıların lehine. Ben bu çalışmaların 5 yıl içerisinde gerçekleştirileceği düşüncesindeyim. Birde, merkezi ve yerel idarecilerin, imar planlarındaki düzenlemeleri bir an önce tamamlayarak, halkın yararını gözeterek bitirmesi sonucunda, bölge yine değer kazanacaktır. Bunun zamanı geldi geçiyor bile. En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Toprağın değer kazanmasının temelinde kim ne derse desin her etken etkili olabilir ama asıl olan plandır. İyi bir plan, bölgede her sektörde ciddi bir hareketlenmeye sebep olur.