Marmara Hava Kalitesi Projesi'de 11 ile ölçüm istasyonu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ''Marmara Hava Kalitesi Projesi'' ile bölgedeki 11 ilde ölçüm istasyonu kuracak.

Marmara Hava Kalitesi Projesi'de 11 ile ölçüm istasyonu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, AB uyum standartları çerçevesinde Türkiye genelinde hava kirliliğini ölçmek amacıyla istasyon sayısının artırılması planlanıyor. Projenin uygulanmasında Marmara, pilot bölge seçildi.

39 ÖLÇÜM İSTASYONU

Marmara Bölgesi'nde 39 hava kalitesi ölçüm istasyonu ve ölçüm analizlerinin yapılacağı bölgesel laboratuvarın (kalibrasyon ve analitik) oluşturulacağı proje, 5,18 milyon avroya mal olacak.

Bu kapsamda, İstanbul'a 13, Kocaeli'ne 6, Bursa'ya 5, Balıkesir, Yalova, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale'ye 2'şer, Bilecik'e ise 1 istasyon kurulacak.

Bölgede hava kalitesinin tam, doğru ve güvenilir şekilde ölçülerek, kaynak bazında (ısınma, sanayi ve trafik) belirlenen önlemlerin alınması sonucu, hava kirliliğinin azaltılarak AB standartlarına ulaşılması hedefleniyor.

Projeyle, hava kalitesi mevzuatının gerekliliği olan 13 hava kirleticisi AB standartlarında ve kalitesinde izlenecek. Projeyle hava kirliliğinin oluşturduğu olumsuz sağlık etkileri ortadan kalkacak, ekosistem ve tarihi eserlere etkileri önlenecek. Projenin çıktıkları, diğer bölgeler için de örnek teşkil edecek.

AB STANDARTLARINA UYGUN 211 İSTASYON DAHA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, Bakanlık tarafından Marmara Bölgesi'nde kurulacak 39 hava kalitesi ölçüm istasyonuna ilaveten, Türkiye genelinde AB standartlarında ölçüm yapacak 211 istasyon kurulmasının planlandığını bildirdi.

Öte yandan, kurulumu süren ölçüm istasyonları ve laboratuvarların, bu yılın sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.