Sahibinden kiralık ve satılık ilan verene 25 bin TL ceza geliyor!

Emlak sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Sahibinden kiralık satılık daire ilanı verenlere ceza geliyor.

Sahibinden kiralık ve satılık ilan verene 25 bin TL ceza geliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’nin 31 Ağustos 2020’de yürürlüğe girecek olmasıyla birlikte emlak satışı ve kiralamasında bir dönem sona eriyor. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip olmayan işletmeler sahibinden kiralık satılık daire satışı yapamayacak. Yapmaları durumunda ise cezai işlem uygulanacak. Emlakçılık yetki belgesi olmadan çalışmaya devam eden emlakçılara ise durumun tespit edilmesi halinde 25 bin TL para cezası kesilecek. Ayrıca vatandaşların da kendi başına daire alım satımı yapması mümkün olmayacak.

Birçok kişi gayrimenkul satın alırken ya da kiralarken 'sahibinden' olmasına dikkat ediyor. Böylece arada aracılar olmadığı için ödeme kalemleri de azalıyor. Farkat artık sahibinden ilan verenler cezai yaptırmla karşılaşacak. 31 Ağustos 2020’de yürürlüğe girecek olan Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi uygulaması ile bu belgeye sahip olmayanlar kiralama ya da satış yapamayacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından ilk olarak 5 Haziran 2018 tarihinde hazırlanan ancak süreçte düzenlemeler için çok kez yürürlüğe giriş tarihi ertelenen Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği için son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyuruldu.

Resmi Gazete ile yayımlanan son düzenlemeye göre Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyurulmuştu. Yani 31 Ağustos 2020 tarihi itibari ile yeni bir erteleme kararı çıkmadığı takdirde taşınmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüğe girmiş olarak kabul edilecek.

25 BİN TL CEZA ÖDEYECEKLER

Emlak365.com'un haberine göre yapılan düzenlemenin ardından sahibinden satılık ve kiralık daire ilanları da bu kişilerin yetki belgesi olmaması nedeni ile otomatik olarak yasaklanmış olacak.

Bundan sona vatandaş kendine, babasına, kardeşine, eşine ait olan konut, daire, işyeri ve arsa gibi taşınmazlar için hiçbir şekilde satış işlemi yapamayacak. Konu hakkında tüm yetki emlakçılara geçmiş olacak. İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanları sadece yetki belgesi olan emlakçılar tarafından verilecek. İnternet üzerinden ilan verme yetkisi sadece belgeye sahip olan emlakçılara ait olacak.

Emlakçılık yetki belgesi olmadan çalışmaya devam eden emlakçılara ise durumun tespit edilmesi halinde 25 bin TL para cezası kesilecek. Yetki belgesi almayan emlakçıların da çalışmalarına izin verilmeyecek. Emlakçılık yetki belgesi almak isteyen kişilerin ise mutlaka belirli kriterlere sahip olmaları istenecek. Bu sayede emlak sektörüne de yeni bir çeki düzen getirilmiş olacak ve hem sektörün hem de vatandaşların şikayetlerine bir çözüm bulunmuş olacak.

Kaynak:emlak365.com