Yazlık alırken bu noktalara dikkat

Yaz sezonuyla birlikte yazlık ev arayışları arttı. Ancak emlak uzmanları, yazlık ev alırken elden çıkarma şansına ve hızına dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Devre mülk seçiminde ise yıllık aidatlar iyi hesaplanmalı.

Yazlık alırken bu noktalara dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yazlık ev tercihinde öncelik Akdeniz, Ege ve Güney sahilleri olarak veriliyor. Buralarda alış ve satışlar dolar, euro ve sterlin üzerinden gerçekleşiyor. Ev fiyatları 80 bin dolardan başlıyor, evin büyüklüğüne ve konumuna göre milyon dolarlara kadar çıkıyor.

Akdeniz’de Antalya Kaleiçi, Kemer, Kaş, Marmaris, Göcek, Fethiye; Ege sahillerinde Bodrum, Gümüşlük, Kuşadası, İzmir, Çeşme ve Alaçatı, tercihte ilk sıralarda yer alıyor. Üst gelir grubu daha çok bu bölgelerde yazlık yatırımı yapıyor. Marmara ve Karadeniz sahillerinde konumlanan yazlık evlerin fiyatları ise daha uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Silivri, Kumburgaz ve Selimpaşa’da satılık yazlıkların fiyatları 70 bin lira ile 200 bin lira arasında değişiyor. Tekirdağ’da yazlık evler, 50 bin liradan başlıyor.

30 BİN LİRAYA DA YAZLIK VAR

Karasu, Kefken ve Çınarcık’ta 30 bin liraya kadar yazlık ev bulunabiliyor. Uygun fiyatlı yazlık ev tercihinde Ayvalık da öne çıkan bölgeler arasında yer alıyor. Bu bölgelerde yeni yapılan birçok yazlık ev olduğu gibi eskiden yapılmış ikinci el yazlıklarda da arzın fazla olduğu gözleniyor.

YENİ YAPILAN PROJELER

Bora İnşaat, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Sarımsaklı beldesinde Zümrüt Villaları’nı inşa ediyor. Proje, 37 villadan oluşuyor. Metrekare fiyatı 1500 lira olarak veriliyor. Şengel İnşaat Kuşadası’nda Verdemare evlerini geliştiriyor. 1+1’den 4+1’e daire seçeneklerinin yer aldığı yazlık evlerde fiyatlar 70 bin liradan başlıyor.

Yüzde 30 peşin verildiği projede kalan bakiye anlaşmalı bankalardan temin edilebiliyor. Emlo İnşaat, Muğla Sarıgerme’de Sarıgerme Park Resort projesine start verdi. 29 üniteden oluşan projede metrekare fiyatları 1500 liradan başlıyor. Mezgit İnşaat tarafından Akçay’da inşa edilen ve denize 700 metre uzaklıktaki Mezgit Evler’de de metrekare fiyatları 1250 lira olarak veriliyor. Projede 50 metrekarelik 1+1 evler bulunuyor.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yazlık ev yatırımlarında uzmanlar çok ince bir hesap yapılması gerektiğini belirtiyor. Evin fiyatından önce satış hızına bakmak gerektiğini belirten emlak uzmanları, senenin birkaç ayı kullanılacak evlerden uzak durulmasını öneriyor.

Özellikle yazlık ev alınacaksa içinde tüm sosyal donatıları barındıran, yıllık aidatı düşük ve yılın her ayı yaşanabilecek projeler tercih edilmeli. Bu tür evlerin getiri açısından avantajlı olduğu kaydediliyor. Yazlık evlerde kullanılan malzemelerin önemine de dikkat çeken emlak uzmanları, yazlıklarda en büyük sorunun altyapı eksikliği olduğunu, rutubetli evlerin sağlığı tehdit ettiğini söylüyor.

CAMLAR ELE VERİYOR

Günün her saatinde camı açık olan bir yazlıkta rutubet sorununun bulunduğunu belirten emlak uzmanları, boya ve bakım ile rutubetin kötü görüntüsünün geçici olarak ortadan kalktığını hatırlatıyor. Ancak aynı gün içinde farklı zamanlarda gezildiğinde camlar kapalı ise rutubet kokusunun alınabileceği söyleniyor. Camlar açık tutuluyorsa bu noktada yazlık evi satın almaktan vazgeçmek gerekiyor.

MALZEMEYİ GÖREREK ALIN

Malzeme ve inşaat kalitesinin ölçülebilmesi için topraktan inşaatlarda teknik şartnamenin dikkatlice okunması gerekiyor. Geliştirici firmanın daha önce yaptığı benzer projelerin gezilerek görülmesi yararlı oluyor. İkinci el yazlıklarda ise alım yapılmadan önce, dairenin farklı zaman dilimlerinde gezilmesi şart olarak görülüyor.

DEVREMÜLK MÜ YAZLIK MI?

Yazlık konusunda devremülkler de iyi bir seçenek. Birçok devremülk 1 haftalık devreler de dönemine göre 4 bin lira ile 20 bin lira arasında fiyatlarla sunuluyor. Emlak uzmanları devremülk alımlarında yıllık aidatların ön plana çıktığını söylüyor. Yıllık aidat ve aynı dönem içindeki kiralık fiyatlar birbirine çok yakın olduğu takdirde devremülk alımı önerilmiyor. Devremülklerde otelcilik hizmetleri, evin sık aralıklarla temizliği ve değişim sistemine üye olması da dikkat edilecek unsurlar arasında sıralanıyor.

Emlaklobisi.com