Derin dondurucuda et nasıl saklanır?

Etleri çözeceğiniz zaman doğrudan oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt bölmesine koyarak çözdürmeniz kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir mevzudur.

Derin dondurucuda et nasıl saklanır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kırmızı Et Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Kasaptan veya derin dondurucu bölmesinden kırmızı et satın alırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Eğer kırmızı et süpermarket rafından alınıyorsa “modifiye atmosfer paketleme” denilen bir yöntemle paketlenir satılır. Bu paketlerde mikrop üremesini yavaşlatmak için yüksek oranda karbondioksit gazı olduğu için paketi açtığınızda gazı yok etmiş olursunuz. Bu sebeple parça etleri pişireceğiniz ana kadar paketinde muhafaza etmeniz en doğrusu olacaktır. Ambalajda yırtık veya herhangi bir hasar olup olmadığına dikkat ederseniz bu konuda sorun yaşamazsınız.

Eğer et kasaptan alınıyorsa kağıda sarılı şekilde müşteriye sunulur. Bu durumda etinizin sıkıca sarılı olduğundan mutlaka emin olun. Böylece hava ile teması minimuma indirmiş olursunuz.

Kırmızı et satın alırken dikkat edilecek ilk husus elbette son kullanma tarihi ile beraber etin rengi, şekli ve canlılığı olacaktır. Alışverişinizi yaparken tüm etleri kontrol ederek en geç son kullanma tarihi hangi ürünün ise onu tercih etmelisiniz. Eğer et toplu biçimde durmuyorsa, yapış yapış görünüyorsa, kaba çok fazla sıvı saldıysa, yumuşamış bir görüntüsü varsa o et bozuktur ve satın alınmamalıdır. Donmuş satılan etlerin üzerinde renk değişikliği olmamasına ve etin çözülüp yumuşamamış olmasına da dikkat etmelisiniz. Etin rengi bölgesel olarak kahverengi veya griye dönebilir. Bu durum her zaman etin bozuk olduğunu göstermez. Et hava ile temas edince bu renk değişimi gözlenmektedir. Fakat ette siyah ve yeşil lekeler varsa kesinlikle satın alınmamalıdır.

Derin Dondurucuda Kırmızı Et Nasıl Saklanır?

Eğer çok miktarda kıyma ve et satın aldıysanız eve geldikten sonra etleri ayırıp porsiyonlara bölmek oldukça faydalı olacaktır. Örneğin kıymaları bütün halinde bölmeden dondurursanız, az bir miktarını kullanmak isteseniz bile etin tamamını çözdürmek zorunda kalırsınız. Etin çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurulması da kesinlikle önerilmeyen bir durum olduğundan kıymalarınızı buzdolabı poşetlerine veya streç filme ufak ufak bölerek dondurmanız oldukça iyi bir fikirdir.

Derin dondurucuda et nasıl saklanır

Aynı şekilde etleri de çok uzun süre muhafaza etmek için etleri porsiyonlar halinde bölüp yağlı kağıda sarabilir, dondurucuda -18 derecede aylarca saklayabilirsiniz. Etleri pişirmek istediğiniz zaman 24 saat önce etleri 3-5 dereceye ayarlanmış buzdolabına koyarak çözebilir ve ertesi gün kullanabilirsiniz.

Etleri çözeceğiniz zaman doğrudan oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt bölmesine koyarak çözdürmeniz kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir mevzudur. Etlerinizi buzdolabının alt bölmesinde, cam, çelik veya plastik kapta muhafaza ederek etin sulanmasını engelleyebilirsiniz.

Kırmızı et çeşitlerinin buzdolabı yerine derin dondurucuda saklamasıyla oluşacak gün farkı aşağıdaki örneklerde görülebilir:

  • Kuşbaşı et ve biftek buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 6-12 ay taze kalabilir.
  • Kıyma, köfte ve sakatat buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 3-4 ay taze kalabilir.
  • Pişmiş et ve et yemekleri buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 2-3 ay taze kalabilir.
  • Et suyu ve et suyuna yapılan çorbalar buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 2-3 ay taze kalabilir.
  • Sosis ve salam gibi şarküteri ürünleri paketleri açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 4-5 gün, füme etler 1 hafta saklanabilirken derin dondurucuda bu süre salamlar için 1-2 ay, füme etlerde 9-12 aydır.

Derin dondurucular kırmızı etin bozulmasını çok uzun süreler engellese de etin kalitesi zamanla azalabilir. Eti en lezzetli haliyle tüketmek istiyorsanız kıymayı en fazla 3-4 ay, doğranmış etleri ise en fazla 8-12 ay için derin dondurucuda saklamalısınız.

Et saklamada bilinmesi gereken bir diğer konu da, kesilen et ne kadar küçük boyutluysa saklama süresinin de o denli azalmasıdır. Bu yüzden kıyma gibi önceden parçalara bölünmüş ve derin dondurucudan buzdolabına alınmış etler 1 günden fazla kesinlikle bekletilmemelidir. Bu süre parça etler için 2-3 gündür.

Şayet bir elektrik kesintisi olursa, derin dondurucudaki etlerin bozulmasını önlemek için dolap kapağını kesinlikle açmamalısınız. Derin dondurucu tamamen dolu ise 48 saat, yarı yarıya dolu ise 24 saat boyunca soğukluğunu muhafaza edebilir. Bu süre geçtikten sonra yiyecekler çözülmeye başlayacağı için bekletilmeden tüketilmeleri gerekmektedir.

hesaplitazelik.com