Göçmen kuşları tehlikeye düşüren çelik ağlar kısmen kesildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Silivri Boşnak Bahçe'de toprak kaymasını önlemek için falezlere çekilen çelik ağlar, göçmen kuşları tehlikeye düşürdü. Kuş ölümlerinin artması hayvanseverlerin tepkisini çekince, çelik ağlar kısmen kesildi.

Göçmen kuşları tehlikeye düşüren çelik ağlar kısmen kesildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Silivri Boşnak Bahçe’de toprak kaymasını önlemek için falezlere çekilen çelik ağlar, göçmen kuşları tehlikeye düşürdü. Kuş ölümlerinin artması hayvanseverlerin tepkisini çekince, çelik ağlar kısmen kesildi.

Silivri Boşnak Bahçe olarak bilinen ve göçmen kuşların uğrak yeri olan bölgeye, olası bir toprak kaymasını önlemek için İBB tarafından çelik ağlar çekildi. Yaz aylarının gelmesiyle bölgede yuvalanan kuşlar çelik ağlar sebebiyle ölmeye başladı. Kuşlar tellere çarpa çarpa ölürken, İBB’nin uygulaması Silivri Çevre Derneği’ni harekete geçirdi. Hayvanseverlerin de tepki göstermesi üzerine ağlara önce küçük delikler açıldı. Ancak kuş ölümlerinin artması üzerine yeniden bölgeye gelen yetkililer, kuşların yuvalarına rahat girip çıkması için ağları kısmen kesti.

“Silivri’de kuş cezaevi istemiyoruz”

Konu ilgili olarak açıklama yapan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, “Burası yüzyıllardır yaban kuşlarının uğrak noktalarından biri, kerkenez kuşlarının yuvalandığı bölge, İstanbul’da yavrulayabilecekleri tek yer. Burada iki çeşit kerkenez var. Bölgede tek yavrulayabilecekleri yer burası olması sebebiyle buranın koruma altına alınmasını talep ediyorum. Tel örgü çekildiğinde kerkenezler yerlerine giremiyorlardı. Delik açılmasını talep ettik, yeterli derecede açılmadığından dolayı hayvanlar telef olmaya başladı. Sonra kuş gözlemcileri ile birlikte tellerin komple kalkması gerektiğini belirledik. Bizim önerimiz buradaki tellerin sökülerek 7 metre istinat duvarı yapılarak düşen taşların bu şekilde korunmasından yanayız. Biz Silivri’de kuş cezaevi istemiyoruz. Kafes yaptık tel örgü çekerek, bunların bir an önce yetkililerin duyarak önlem almalarını talep ediyoruz” dedi.

“DOĞAL YAŞAM ALANLARINI BOZMAYACAK BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ “

CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen de yaptığı açıklamada “Silivri Belediyesinin talebi doğrultusunda İBB Fen işleri daire başkanlığı tarafından Silivri Falezleri çelik ağ işi yapımı devam etmekte. İş yapımı sürerken talepler doğrultusunda kerkenez kuşlarının yuvalarının giriş çıkışlarının engellendiği beyanı üzerine gerekli önlemleri alınmıştır. İlk seferde kerkenezlerin yuvalarını giriş çıkış yapmaları için delikler açılmıştı daha sonrasında ise tekrardan itirazların yükselmesi sonucunda bugün kuş gözlemcileri ve çevre derneğimizle birlikte yerinde incelemeler yaptık. Onların da talepleri doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. İBB olarak öncelikle insan güvenliğini de ön planda tutarak kuşların doğal yaşam alanlarını bozmayacak bir şekilde çözüm üretiyoruz. Bundan sonraki süreçte de işin uzmanlarıyla görüşerek onların da fikirleri alınarak süreç işlenecektir.”dedi.