Akparti Çevre Komisyon Başkanlığı basın açıklaması

İstanbul Büyük Şehir Metropolitan 1/100.000 planlarında yer alan ve İlçemizde yapılması planlanan havaalanı gibi projelerin direkt olarak Silivri’lilerin yaşamını etkilemesi sebebi ile kamuoyunda tartışılması kadar güzel bir şey yoktur. Bahse konu olan bu tartışmalar olumlu yönde olmak kaydı ile en azından demokrasi geleneğimizin yerel de bile, yavaşta olsa geliştiğinin göstergesidir.

Akparti Çevre Komisyon Başkanlığı basın açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

             İstanbul’a yapılacak 3. havaalanı, İstanbul’umuzun daha yaşanabilir olmasını amaçlayan 1/100.000’lük çevre düzeni planının çok önemli bir parçasıdır. Bu plan İstanbul ilinde yaşayan, sadece insanların değil, tüm canlıların ihtiyaçlarını göz önüne alarak düzenlenmiştir. Konuyu biraz daha açmak gerekirse; İstanbul İl sınırı içerisinde şehre nefes aldıran ormanların korunması, tabi buna bağlı olarak oradaki doğal hayatın da korunması, tarım alanlarının, su toplama havzalarının hatta göçmen kuşların uçuş güzergâhları bile göz önüne alınarak birçok üniversitedeki öğretim üyeleri, meslek odaları temsilcileri ve konusunda uzman yüzlerce kişinin emeği ile hazırlanmış bilimsel bir projedir. Havaalanı da bu projenin ayrılmaz bir parçasıdır. Havaalanının yapılmak istenmesi demek tarım alanlarının yok edilmesi anlamına gelmez, zaten böyle bir şeyde söz konusu olamaz. 1/100.000’lik çevre düzenleme planının öncelikli amaçlarında biri nitelikli tarım alanlarını, su toplama havzalarını, ormanları ve doğal hayatı koruyarak şehrin büyümesini sağlamaktır. Zaten tüm bu kriterler bir bütün olarak ele alındığında İstanbul’da hava alanı yapılabilecek birkaç güzergah ortaya çıkmaktadır. Silivri’mizde bunlardan bir tanesidir. Nihai karar aşamasında da teknik ve ekonomik değerlendirmeler de yapılarak karar verilecektir.

             Buradan şu sonuç çıkar ki havaalanı Silivri’ye yapılmasın da, bilinçsizce, oraya yada buraya yapılsın demek tüm bu dengeler bütününü bozarak ya bir su kaynağının tükenmesine yada bir ormanın veya bir canlı grubunun yok olmasına sebep olabilir. Kısacası teknik anlamda çevre düzenleme planı tüm canlıların yaşam haklarını koruyarak şehrin büyümesini amaçlayan bir dengeler bütünüdür. Havaalanı da bu bütünün bir parçasıdır.

                Birde son günlerde İlçemizde 2020’li Yıllarda yaklaşık 1.500.000 kişinin konuşlandırılacağına konusuna açıklık getirecek olursak daha öncede çeşitli kereler ifade ettiğimiz gibi daha yaşanılabilir İstanbul esas amacımızdır. Burada öngörülen nüfus artışı, İstanbul ili dışından alınacak göçten dolayı bir artış değildir. Yeşil alanların İstanbul’da dağılımın dengesizliği, otopark problemi, ulaşım problemi ve metropol olmanın getirdiği birçok sorun ortadadır. Bu sorunların temelin de zamanında ileriyi görerek yapılmamış imar planları veya plansızlıklar vardır. 1/100.000’lik planın uygulanması demek olduğundan, Havaalanı projesinin hayata geçirilmesi bağlamında Silivri’de de planlı bir şehirleşme olması sağlanacaktır. Bu da İlçemizdeki yaşam standartlarının yükselmesinin önünü açacak ve ilçemizin de İstanbul’un merkez ilçelerinde yaşayan çarpık kentleşmeden usanmış olan kitleleri için yeni bir cazibe merkezi haline gelmesine vesile olacaktır. Yani buralara yine İstanbul’da yaşayan insanlar gelecektir. Özetle buraya yine İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız gelecektir.

          İlçemizde yaşanan çok acı bir gerçek vardır ki; özellikle anne ve babaların bin bir güçlükle üniversite de okuttukları nitelikli iş gücüne sahip gençler Silivri’de iş bulamaz durumdadır. Bundan dolayı da Silivri akademik eğitimli evlatlarını başka bölgelere beyin göçü olarak göndermektedir. Hâlbuki bu havaalanı projesi gerçekleştirildiğinde Silivri’de ikamet eden gençler çok daha rahat iş bulabilecek, Silivri beyin göçü veren değil beyin göçü alan bir yer olacaktır. Havaalanı projesinin Silivri de yaklaşık 40.000 kişiye yeni iş imkânı sunacağı gerçeği ortadadır.

         Ayrıca kesinlikle unutulmamalı ki; bugün Silivri’ye yapılması planlanan Havaalanı: Türkiye’nin Dünya’ya açılan en önemli kapısı konumunda olacaktır. Türkiye’nin dolayısıyla; Silivri’nin tüm dünya ile entegre olması hızlanacaktır. Havaalanının yaratacağı sinerji düşünülürse, nitelikli nüfus artışının, esnafa, iş adamına, ilçemizde ki istihdama, bilim ve kültür hayatına etkileri çok olumlu olacaktır. Tüm bu dinamiklerin etkisiyle Silivri il olma yolunda da çok önemli bir adım atacaktır.

           Bu projelere karşı çıkmak demek Silivri’de yaşayan bir çok insanı işsizliğe yada sosyal imkanlardan mahrum bırakarak düşük maaşla çalışmaya mahkum etmektir.

           Bu tarz devasa projelerin Silivri’ye gelmesi anlamında üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeyenleri veya bunları engellemeye çalışanları, küçük olsun benim olsun zihniyeti affetse bile, her fırsatta korku dağlarıyla sindirilmek istenen, Silivri’nin aklı hür vicdanı hür insanları affetmeyecektir.

 

 

 İSLAM İBRACIK

 AK PARTİ SİLİVRİ İLÇE TEŞKİLATI ÇEVRE KOMİSYON BAŞKANI