Başkan Topbaş, Operatör Koltuğuna Oturup Bina Yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Silivri Boğluca Deresi ıslah çalışmalarını yerinde incelemek üzere geldiği Silivri'de bir iş makinesinin başına geçerek, bir binanın yıkımını yaptı. Topbaş, 'Yapmak zor, yıkmak kolay. Onun için medeniyetler kuran bir millet olarak, hep yapıcı olmak zorundayız' dedi.

Başkan Topbaş, Operatör Koltuğuna Oturup Bina Yıktı

Boğluca deresi ıslah çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Topbaş'a AK Parti İstanbul Milletvekilleri Tülay Kaynarca, Gülay Dalyan, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Parti İstanbul İl yöneticisi ve Silivri Eski Belediye Başkanı Hüseyin Turan ile AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş eşlik etti.

Yıkım alanında konuşan AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, "Başkanımızın sıkça kullandığı bir söz var. Hazreti Mevlana ait bir söz; 'Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar' diye. Bir önceki nesil bize bu sorunları bırakmış ancak bu nesil de gelecek nesile yaşanabilir bir Silivri bırakma noktasında böyle ciddi bir projeye imza atmaktadır. Silivri ilçesi bunu kendi bütçesi ile karşılamaya çalışsa, yaklaşık 50 yıllık bütçesini sadece bu projeye harcaması gerekmektedir. Ancak sayın Topbaş'ın talimatlarıyla ve hukuki süreçlere rağmen bugün bu sorun artık kökünden çözülüyor ve çocuklarımıza yaşanabilir bir Silivri adına da güzel bir alan hazırlayacağız. Bu projede emeği geçenlere, Silivri halkı adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu yatırımın Silivri'mize, İstanbul'umuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.


Boğluca Deresi'nin ıslahı ile ilgili düzenlenen törende bir konuşma yapan Başkan Işıklar ise, İBB Başkanı Topbaş'tan övgüyle söz ederek, "150'ye yakın ülkenin, onlarca katılımcısı olan toplantıda Dünya Başkanlığının ne demek olduğunu bizim için ne kadar büyük bir onurunu orada yaşadım. Açılış konuşmasını Sayın başkanımızın unutamayacağımız bir konuşmaydı. 'Biz' sözünün söylemişti. Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir demişti. O sözünü hiç unutmayacağım" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, "Silivri Büyükşehir için oy kullanmadığı dönemde dahi Silivri adına çok ciddi adımlar atılmıştı. Büyükşehir'e bağlandıktan sonra yapılan yatırım 1 katrilyona yaklaştı. Yani Silivri'de Kadir Topbaş'ın çok ciddi emeği var. Silivri'de yaşayan bir Milletvekili olarak çok teşekkür etmek istiyorum. Burası bir tehlike alanıydı, bu dere sellerin yaşandığı korkunç olayların beraberinde geldiği esnafımızın mağdur olduğu, tehlikeli bir alandan şimdi bir yaşam alanına geliyor. Burada 5 adet yaya köprüleri olacak. Kötü bir alan nasıl bir yaşam alanına çevrilir işte şimdi Büyükşehir bunun imzasını atacak" diye konuştu. 


Yapılan konuşmaların ardından söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kentimiz bir deprem riski taşıyor. Maalesef dengesiz kontrolsüz hatta 1998 öncesi ikinci derecede deprem kuşağı diye kabul edilmiş olduğu için yapılar ona göre yapılmış. Hatta bazı yapıların kalfalar tarafından, statiği bilmeyen insanlar tarafından 'çeker mi çeker, bir kat daha çeker' diyerek kat konduğu ve üzerine yüklendiği yapıların sıkıntısını da riskini de yaşamaktayız. Allah bilimi insanlara bir imkan olarak vermiş. İlme saygısı olmayan faturasını öder. Her zeminde yapı yapılır, adam gibi yapılırsa 10 şiddetindeki deprem bile bir problem teşkil etmez. Bunu kader olmaktan çıkarmak istiyoruz. Kader değil yönetici olarak bizler sizlerin temsilcileriniziz. Kaynakları sizin emanetiniz* Bizim üzerimizde bunları değerlendirip şehirler adam gibi herkesin mutlu olduğu yaşamaktan gurur duyduğu bir hale getirmek istiyoruz. Silivri'de arzu edilen inşallah gelecekte de turizmde ciddi bir payı olan ve özellikle yaz kış değil devamlı oturulabilen Metro geldiğinde de inşallah bu kadar doğal güzelliği olan bir şehrin ilçenin insanlığa bir farklı yansıması olması arzu etmekteyiz. Bize düşen bu güzellikleri kazandırmak" diye konuştu.


Ardından iş makinesinin direksiyonuna geçen ve ilk yıkımı gerçekleştiren Topbaş, iş makinesinden davetlilere hitaben "Yapmak zor, yıkmak kolay. Onun için biz medeniyetler kuran bir millet olarak, hep yapıcı olmak zorundayız. Kötü aletle iyi şeyle yapamazsınız. Bir söz var 'alet yapar el övünür' " diye konuştu.

Topbaş, "Biraz daha devam edersem operatör sertifikası alırım. İlk defa oturuyorum böyle bir makineye. İnşallah bu sıkıntılar gerilerde kalır. Burada güzellikleri beraber yaşarız. Bundan sonra yapılacak olanları adam gibi yapmak zorundayız. Çünkü 3 kuruşumuzu beş kuruşumuzu sağlam bir yere koyup kilitliyoruz. Canımız koyacağımız yere niye hassasiyet göstermiyoruz. Canımızı geleceğimizi koyacağımız yerler, binalar aynı hassasiyeti orada da göstermek zorundayız. Canımızı emanet ediyoruz binalara.

Görüyorsunuz karşımızdaki binayı, kolonlarındaki demirler çürümüş. Bundan sonra yapılan yapıları işin erbabıyla adam gibi yapmak lazım, böyle kağıttan evlere oturamayız. Bunlar bize bubi tuzağı, hayatımızı yok eder" şeklinde konuştu.

Boğluca Deresi'nin ıslahı ile ilgili daha önce yaptığı açıklamaların bazı kesimler tarafından eleştirilmesini hiç unutmayacağı söyleyen Topbaş, "Biz bir şablon koyduk. İnşallah, 3 bin 618 metre, yani 3 kilometrelik bir dere ıslahı çalışmamız var. Burada yaptığımız kamulaştırmalara baktığımız zaman da ciddi bir rakam. Bugüne kadar 23,5 trilyonluk bir kamulaştırma bedeli ortaya çıkmış. Bu sadece bir bölgenin, derenin geleceğini kurtarmak değil" dedi.

Törene katılan davetliler, daha sonra Silivri sahilinde çay içerek sohbet ettiler.