Bayramda istenmeyen görüntülere büyük ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda istenmeyen görüntülerin yaşanmaması için denetimlerini artırdı.

Bayramda istenmeyen görüntülere büyük ceza
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakanlık, belirlenen kurallara uymayan belediyelere 40 bin, vatandaşlara ise bin TL para cezası kesecek.Yakacık kurbanlık satış ve kesim noktasında incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar, alınan tedbirleri ve uygulanacak cezai işlemleri anlattı. Kurban keserken vatandaşların çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Birpınar, vatandaşların belediyelerin belirlemiş olduğu yerlerin dışında kurbanlarını kesmemesini istedi. Birpınar, karara uymayanlara ceza kesileceğini belirterek “Çünkü bunun bin TL cezası var. Yani kurban parası kadar ceza ödeyebilirler. Paranızı da ‘kurban’ etmeyin” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla bakanlık ekiplerinin bayram boyunca tüm şehirlerde denetimde olacağını bildiren Birpınar, şöyle konuştu:“Belediyelerin belirlemiş olduğu hayvan satış yerlerinden hayvanlarını alsınlar. Belediyelerin belirlemiş olduğu kurban kesim noktalarında kurbanlarını kestirsinler. Bunu şehirdeki vatandaşlarımıza söylüyoruz. Köylerdeki vatandaşlarımız kendi bahçelerinde kesebilirler ama onların da hijyenik şartlara uymalarını, kurbanı kestikten sonra kesilen yeri dezenfekte etmelerini, kireçlemelerini ve salgın hastalığa yol açmamak için her türlü tedbiri almalarını istiyoruz.”

KURALA UYMAYAN BELEDİYELERE 40 BİN TL CEZA KESİLECEK

Şehirlerde belediyelerin kesim yerlerinde tedbirler aldığını dile getiren Birpınar, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yerlerin sızdırmaz olması gerekiyor, kanalizasyon bağlantısının olması gerekiyor, sürekli yıkamak için bol suyun olması gerekiyor, kurbandan sonra oluşacak atıkların sızdırmaz bir yerde toplanması, daha sonra da sızdırmaz poşetlere alınması ve yine belediyenin sızdırmaz araçlarıyla götürülmesi gerekiyor. Daha sonra bu bölgenin yine hijyen açısından kireçlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekiyor. Kurban derilerini de taşıyan araçların sızdırmaz olmasına belediyelerimizin dikkat etmesi gerekiyor. Belediyeler bu tedbirleri almazsa 40 bin TL ceza yazmak üzere hareket ediyoruz.”

“Bizim gönlümüzden geçen kesinlikle ceza yazmak değil” ifadesini kullanan Birpınar, “Hem belediyeler hem de vatandaşlarımız bu tedbirleri alsın diye uğraşıyoruz. Bizim arkadaşlarımız da bu konuda çok çalışıyor” diye konuştu.

ÇEVREYİ KİRLETENLER “ALO 181” HATTINA ŞİKAYET EDİLEBİLECEK

Kapı önlerinde ve yol kenarlarında kurban kesenlerin ihbar edilmesini istediklerini kaydeden Birpınar, “Bizim ‘Alo 181’ Çevre ve Şehircilik hattımız var. Burayı arayarak buradaki uygunsuzluğu bize bildirirlerse biz oraya gidip denetim yapacağız” ifadesini kullandı.

Bakanlık olarak Kurban Bayramı’nda çevre konusundaki çalışmaları çok dikkatli yürüttüklerini vurgulayan Birpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyaya çok güzel bir fotoğraf vermemiz lazım. Türkiye’de Kurban Bayramı’nda en ufak bir kirliliğin olmadığını, huzur ve barış içerisinde bayramının yaşandığını göstermek istiyoruz. Biz vatandaşlara her konuda yardım etmeye hazırız yeter ki onlar problemlerini söylesin.”