Ben açken sen nasıl atabiliyorsun?

Günümüzde her çıkar amacı eksiksiz hesaplamayı bilen bizler, evimizde ki ekmeğimizi hesaplamaktan aciziz… Hak diye diye söyler bağırırız, fakat başkasının hakkını çöpe atıp asla hak yemiyoruz de diyebiliyoruz…

Ben açken sen nasıl atabiliyorsun?

Günümüzde her çıkar amacı eksiksiz hesaplamayı bilen bizler, evimizde ki ekmeğimizi hesaplamaktan aciziz…

Hak diye diye söyler bağırırız, fakat başkasının hakkını çöpe atıp asla hak yemiyoruz de diyebiliyoruz…

Bu ironiye bir son verip temel ihtiyaç olan ekmeğimizi israf etmenin önüne geçmeliyiz.

Açlıktan ölen çocuklarımızın varlığından bilgimiz varken ekmeğimizi çöpe atıyoruz…

Lütfen tüketebileceğimiz kadar ekmek alalım!

Bu hem o çocuklara haksızlık yapmamış oluruz hem vicdanımıza hesap vermekten kurtuluruz hem de bütçemize katkıda bulunmuş oluruz ve en önemlisi o aç masum çocukların çığlılıklarına ortak olmuş oluruz…

Lütfen arta kalan ekmeklerimizi çöpe atmadan önce o aç çocukların gözleri ve yalvarış çığlıklarını hissedelim duyalım…

Bayat ekmekleri değerlendirerek bu israfın önüne geçebiliriz…

Milyonlarca aç çocuk varken milyonlarca ekmek çöpe gitmesi?

 Düşünmeye davet ediyorum herkesi.

Bu kadar yoksul ve aç insan varken,

 Dünyamızda’’

Buna tepkisiz ve etkisiz kalmak bir insanlık suçu değimlidir? Tüketebileceğimiz kadar almalıyız ekmeğimizi, arta kalanları değerlendirmeliyiz…
Saatte 300 çocuğun açlıktan dolayı öldüğü dünyamızda, rakam olarak algılanmasın lütfen, ya da sadece okunup geçilmesin harekete geçilsin, bize ne değil! Biz ne yapabiliriz denmeli’’.

İnsan olmak, ne din işidir, ne eğitim, ne de para, insan olmak sadece, Vicdan’’işidir…
İngiliz Save The Children adlı insani yardım kuruluşun hazırladığı raporda çarpıcı gerçekler var.
Asya’dan da Kuzey Kore’deki çocukları yarı aç. Raporda, son 60 yılın en büyük kıtlığını yaşayan Somali de var.50 ile 100 bin arasında insanın açlıktan öldüğü belirtiliyor, bunların çoğu çocuktu ‘’deniliyor.
Save The Children, eğer önlem alınmazsa 2025 yılına kadar 450 milyon çocuk açlıktan etkilenecek diyor. Raporda, Türkiye de yer almış durumda. Türkiye, Malezya, Meksika ve Kuveyt ile birlikte açlığa karşı büyük bir aşama kaydeden ülkeler arasında.

Benim çocuğum  tok’’düşüncesiyle diğer çocuklar için duyarsız tepkisiz kalmamalıyız,taa ki Dünyamızda her çocuk ,tok’’uyuyabilene dek!!!

Türkiye’de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton,9 milyon ton diyebiliriz,250 gramlık ekmek standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Ülkemizde günde 1.500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor,550 ton.

Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor.

Evlerde alınan ekmeğin ;% 2,9’u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin % 3’ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı maalesef %7’ye kadar yükseliyor.

Merhamet Vicdan ve Sevgiyle kalın…

Chenay Kobak