Boğlucu'da Asrın Yatırım Başladı

Boğluca Deresi'nde asrın yatırımı başladı. Boğluca Deresi ıslah projesi kapsamında bir yandan mahkeme süreci tamamlanan yerlerde yıkım süreci devam ederken, dere ıslahını içeren proje de start aldı

Boğlucu'da Asrın Yatırım Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karayolları Bölge Müdürlüğü de E-5 karayolu altında çalışmalara başladı. Silivri’ye vizyon katacak her 2 projenin yılbaşına kadar tamamlanması hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın 2007 yılı yaz mevsiminde Silivri’ye gerçekleştirdiği ziyarette gündeme gelen Boğluca Deresi ıslah projesi, son aşamasına geldi. Başkan Topbaş’ın mimari bakış açısı ve ufku ile kurulan hayalde son aşamalara gelindi. Siyasi kaynaklı yönlendirmelerle oluşan yargı süreci nedeniyle planlanan süreden daha uzun zamana yayılan projenin ilk etapları tamamlanma aşamasına gelirken, diğer yandan son etapların çalışmaları da start aldı.

 

YIKIMLAR YARGI SÜRECİNDE

Boğluca Deresi ıslah projesi kapsamında derenin E-5 karayolu ile Marmara Denizi arasında kalan kısmının her 2 yakasındaki binaların yıkımı büyük ölçüde tamamlandı. Dere kenarında mülk sahibi olan vatandaşların yargıya taşıdığı kamulaştırma süreci, yargının kesin kararının ardından büyük ölçüde tamamlandı. Yıkımı yargı kararıyla kesinleşen binaların kamulaştırma bedeli İBB tarafından zaten hazır olan bütçeden ödendi, tapu tescillerinin İBB adına kaydedilmesinin ardından yıkımlar ve yıkımlarda oluşan hafriyatın alandan kaldırılması tamamlandı.

Dere çevresinde kalan az sayıdaki binanın yıkımı da temyizin ardından gerçekleştirilecek.

 

DERE ISLAH PROJESİ START ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir yandan dere çevresindeki mülklerin yıkımını gerçekleştirirken diğer yandan da ıslah projesinin startını verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü, mayıs ayında gerçekleştirilen ihalenin ardından 8 Haziran 2012’de yer teslimini yaparak çalışmaların startını verdi.

Edirne’de Meriç Nehri’nin ıslahı gibi büyük projelere imza atan şirket, iş makinelerini Önder Sitesi kenarındaki alana konuşlandırdı. İletişim ofisini de bu alana kuran şirket, işçileri için ise yerleşim alanı dışında farklı bir bölgede mekan oluşturdu. Çalışma kapsamında derenin ıslahı KİPTAŞ 2 Sitesi’nin 500 mt. yukarısından (Eski cephanelik mevkii) denize kadar olan alanda yapılacak.

 

DERENİN GENİŞLİĞİ 30 METRE OLACAK

380 günde tamamlanması beklenen çalışmayı 24 saat çalışma esasıyla en geç yılbaşına kadar tamamlamak isteyen yüklenici firma, derenin genişliğini 30 metre yapacak. 3,5 km.lik alanda derinlik 2,5 metreye inecek, tabana 40 cm. beton dökülecek, dere kenarı pera taşı ile kaplanacak. Dere üzerinde 5 yaya ve araç köprüsü inşa edilecek, dere kenarlarına korkuluk yapılacak. Bu çalışmaların ardından ise dere çevresine yürüyüş yolları, peyzaj düzenlemesi ve aydınlatma yapılacak.

 

KARAYOLLARI DA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Planlı çalışma kapsamında Karayolları Bölge Müdürlüğü de E-5 Karayolu altından çalışmalarına başladı. İBB’ninb ıslah projesine paralel olarak E-5 Karayolu’nun altında dere yatağını ıslah projesinin şartlarına uygun “2,5 metre derinlik, 30 metre genişlik) hale getirmek için çalışmalara başlayan Karayolları Bölge Müdürlüğü, bu alanda tek geçişli köprü inşa edecek. Karayolları da en geç yılbaşına kadar bu çalışmasını tamamladığında, sağanak yağışlarda çap yetersizliği nedeniyle E-5’e ulaşan su baskınları da ortadan kalkacak.

 

KARAKAŞ, ÇALIŞMALARI İNCELEDİ

AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, kamulaştırma, yıkım, ıslah ve E-5 altındaki çalışmayla yaklaşık 30 milyon dolara mal olacak projenin Silivri’de asrın yatırımı olduğunu söyledi. AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri ile birlikte çalışmaları yerinde inceleyen AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, “Silivri’nin vizyonunu değiştirecek, Silivri’ye değer katacak, Silivri’nin ufkunu açacak bir projenin artık son aşamalarına geliyoruz. Silivri’de yıllardır kanayan bir yaraya neşter vuruyoruz. Siyasi kaygılardan uzak bir şekilde ilçemizin geleceğini düşünerek gerçekleştirdiğimiz bu proje, sadece Silivri ve İstanbul’da değil ülkemizde de adından söz edilecek bir proje olma özelliği taşıyor. Projemiz, aynı zamanda Kentsel Dönüşüm’ün çok konuşulduğu bir dönemden çok önce başlanan, şehircilik ve yapılaşma alanında gündeme getirilen örnek bir hizmettir. Bu hizmeti ilçemize kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’a teşekkür ederiz.” dedi.

 

TARİH, GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR Hazreti Mevlana’nın “Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar” sözünü hatırlatan Karakaş, gelecek nesillere sunulan en güzel hizmetlerden birisine imza atıldığını söyledi. Projenin aynı zamanda tarihi bir sorumluluğu bulunduğunu da belirten AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, “İnönü Caddesi ve Başkomutan Caddesi’ni birbirine bağlayan tarihi köprünün, çevresindeki yapılaşma nedeniyle yer altında kalan 2 gözü de gün ışığına kavuşacak. Ecdadımızın mirasını toprak altından kurtarıp tarihi sorumluluğumuzu da yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu.