Çevre Derneği'nden Termik Santraline tepki

Silivri Çevre Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, İğneadaya yapılması planlanan Termik Santral'e tepki ifadeleri yer aldı.

Çevre Derneği'nden Termik Santraline tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Çevre Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, İğneadaya yapılması planlanan Termik Santral’e tepki ifadeleri yer aldı.


ÇEVRE DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

Bugün, 31 Ekim 2012 tarihinde Saat: 13.00 de Kırklareli ili, Demirköy İlçesi, Beğendik Köyü sınırları içinde, Emba Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması düşünülen Trakya Entegre Termik Santrali Projesi ÇED bilgilendirme toplantısının yapılacağını öğrendik. Sabah erkenden Silivri Çevre Derneği olarak, Başkan Ali Korsan, üyeler Ertuğrul Akçaoğlu, Halim Tan ve Muhammed Erol yollara düştük, sonunda Beğendik'ten hemen önceki belde olan İğneadaya vardık. İğneada meydanında bir kalabalık ve hareketlilik vardı. Herkes pankartlarını hazırlamış, Beğendik'e gitmeye hazırlanıyordu. Biz de konvoya katıldık ve Beğendik'e doğru yola koyulduk.


Beğendik'e vardığımızda, köyün girişinde bizi jandarma karşıladı. Üst aramasından geçtikten sonra köyün içine doğru ilerledik. Bizim üstümüzü arayan jandarma her ne hikmetse daha sonra gelen santral yapımcılarının üstünü aramadı. Halbuki bizce asıl tehlikeli kişiler onlardı. Beğendikte yaşamı katletmeye hazırlanıyorlardı. Asıl onların aranması gerekirdi.

Köyün içine ilerlediğimizde orada da bir kalabalık bizi bekliyordu. Biz de Beğendiklilerin kalabalığına karışınca dört yüz nüfuslu köyün nüfusu ikiye katlanmış gibi oldu. Herkes bir ağızdan "Termik Santral İstemiyoruz" diye bağırıyordu. Yürümeye devam ettik ve hep birlikte toplantının yapılacağı söylenen köy kahvesinin önüne geldik. Kahve kapalıydı. Saat 13.00 olmuştu ve bilgilendirme yapacak yetkili kişiler henüz ortada yoktular. Meydanda toplanan herkes "Termik Santral İstemiyoruz" diye bağırmaya devam ediyordu.

Daha sonra gelen santral yapımcıları, Jandarmaların, Jandarma Robokopların ve Çevik Kuvvet Polislerinin oluşturduğu koruma duvarının arkasına saklandılar. Beğendik'lilerin yanında yer alan Demirköy ve İğneada belediye başkanları ve bazı CHP'li ve MHP'li İl Genel Meclisi üyeleri de koruma duvarının arkasına geçerek bir süre tartıştılar. Bu süre boyunca herkes "Termik Santral İstemiyoruz" diye bağırmaya devam ediyordu. Açıkça belliydi ki Beğendik'liler bu termik santralı hiç istemiyorlardı.

Sonunda bu toplantının yapılamadan sonuçlandığını belirten bir tutanak hazırlanarak hazır bulunan İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık ve Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz ve Beğendik Köyü Muhtarı Zeki Ercan ile Kırklareli İl Genel Meclisi Üyeleri Selahattin Birkaya, Aydın Karakoç, Behçet Şen, Hüseyin Taşkın, Safet Üresin ile avukatlar, bazı kitle örgütü yöneticileri ve vatandaşlar tarafından imzalandı.

Santralcılar, "biz yine geleceğiz" diyerek giderlerken, Beğendikliler ve misafirleri birinci raundu kazanmış olmanın mutluluğu yüzlerinde "Termik Santral İstemiyoruz" diye bağırmaya devam ediyorlardı.

Eskiden, enerjiye çok ihtiyacımız var teraneleriyle santral yapmaya çalışanlar, artık kimse bu laflara inanmayınca, bu enerji para ediyor, bunu satıp para kazanacağız demeye başladılar. Bunu yaparken birşeyi gözden kaçırıyorlar. Sularımızı, ormanlarımızı, yaşam kaynaklarımızı enerjiye feda ederek kazanacağınız paralar kaybettiklerimizi yerine koymaya yetmez. Yaşam kaynaklarımız tükenince sizlerin kaçıp gidecek yerleri olabilir. Bizim elimizde ise bu ülkeden başka gidecek yerimiz yok. Bu nedenle yaşam kaynaklarımızı size yağmalatmayacağız.

Bir gün paranın yenmeyeceğini sizde öğreneceksiniz.

Bu güneş, bu rüzgar bize yeter.