CHP'den Başbuğ önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanabilmesi için yasa önerisi verdi.

CHP'den Başbuğ önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı’na, "Yargıtay Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ni sundu.

Önerinin gerekçesinde, 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 148. maddesinde yeni düzenlemeler yapılarak, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanı ile Jandarma Genel Komutanı hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılama yapılacağı hükme bağlandığına dikkat çekildi. Gerekçede şu ifadeler yer aldı:

"Buna rağmen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında CMK 250. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturmaya başlanılarak Başbuğ hakkında mahkeme tarafından tutuklama kararı verilmesi telafisi mümkün olmayan zararlar doğurmakta, bu durum kamuoyunda tartışmalara neden olmakta ve bu konuda Yargıtay Kanunu’nda boşluk bulunduğu şeklinde yorumlar yapılmaktadır.

2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği paralelinde 6216 sayılı Kanun ile Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri yeniden düzenlenmiş; ancak, bu doğrultuda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın görevlerini belirten Yargıtay Kanunu’nda değişiklik yapılmamasının bu tereddütlere neden olduğu şeklinde yorum ve açıklamalar yapılmıştır. Bunlar karşısında, Yargıtay Kanunu’nun 27. maddesinin 1. fıkrasının 2. bendinde bir düzenleme yapılarak tereddütlerin giderilmesi amaçlanmıştır."