Cuma hutbesinde, "merhamet" mesajı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Rahmet ve Merhamet Yüklü Adalet Peygamberi" konulu cuma hutbesi, Türkiye genelindeki camilerde okutuldu

Cuma hutbesinde, &quotmerhamet" mesajı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cuma hutbesinde, İslam coğrafyasında bugün yaşananların, Hazreti Muhammed'e hakkıyla ümmet olunamamasından kaynaklandığı belirtilerek, intikamı, nefreti, kan dökmeyi önceleyen çağrılara değil Hazreti Muhammed'in hikmet, merhamet, vicdan, adalet, hak ve hakikat yüklü çağrılara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Hutbede, 22 Aralık Salı'yı 23 Aralık Çarşamba'ya bağlayan gecenin, "Mevlid Kandili" olduğu bildirilerek, Hazreti Muhammed'in, hikmet ve insafla müzeyyen sözleriyle 14 asır öncesinden tüm insanlığa büyük bir ders verdiği belirtildi.

Hazreti Muhammed'in, insana yakışanın yüreğini kin, nefret ve intikam ateşiyle tüketmek değil sevgi, saygı, merhamet ve affın güzelliğiyle süslemek olduğunu vurguladığına işaret edilen hutbede, "Efendimizi alemlere rahmet kılan ve ahlakta yüce tutan, onun bu anlayış ve tavrıydı. O, insanlığın yolunu, insanların gönül ve zihinlerini aydınlatan bir kandildi" ifadesi kullanıldı.

Hutbede, insanlığı, bir olan Allah'a inanmaya ve yalnızca ona kul olmaya çağıran Hazreti Muhammed'in davetinin ölüme hayat, zulme adalet, cehalete bilgi, vicdansızlığa merhamet, husumete barış olduğuna işaret edildi. İnsanlığın, onunla gerçek anlamını, yaratılış gayesini ve hikmetini bir kez daha idrak ettiği belirtildi.

Bugün tüm insanlığın ve özellikle İslam coğrafyasının içinden geçtiği zorlu süreçlerin, Hazreti Muhammed'in rahmet yüklü mesajlarının, bugüne ve yarına bakışının doğru anlaşılamamasından kaynaklandığına dikkat çekilen hutbede, "Bunun altında, onun eşsiz örnekliğinin ağızlardan gönüllere indirilememesi, zihinlere, dimağlara iyice yerleştirilememesi, hayata geçirilememesi yatmaktadır. Bugün İslam coğrafyasının dört bir yanında katledilen masum canların, akan kanın, gök kubbeye yükselen feryatların sebebi, bizim şefkat Peygamberine hakkıyla ümmet olamayışımızdır" ifadeleri kullandı.

"KARDEŞLİK AHLAKINI UNUTTUK"

Hazreti Muhammed'in insanlara sorumluluklarını ve görevlerini öğrettiği ancak insanların çoğu zaman dünya meşgalesine adeta esir olduğu belirtilen hutbede, "Efendimiz, ırk, dil, renk, coğrafya ayrımı gözetmeksizin hepimizi aynı Allah'a, aynı kitaba, aynı peygambere inanan, aynı secdeye baş koyan, aynı kıblede istikameti bulan kardeşler olarak ilan etti. Fakat bugün bizler kardeşlik ahlakını unuttuk, böylesi ulvi bir değeri çoğu zaman cehalet, menfaat, kısır çekişme ve inatlaşmalara kurban eder olduk" değerlendirmesinde bulunuldu.

Hazreti Muhammed'in merhameti, şefkati, vicdanı, insafı, affı, sabrı ve hoşgörüyü öğrettiği, ancak insanların kendilerine, ailelerine, çevrelerine karşı bu hasletlerini yitirdikleri ifade edilen hutbede, yüreklerin katılaştığı, Allah'ın gönüllere yerleştirdiği tertemiz fıtrata tam anlamıyla sahip çıkılamadığı kaydedildi.

İnsanlığın intikamı, nefreti, kan dökmeyi önceleyen çağrılara değil Hazreti Muhammed'in hikmet, merhamet, vicdan, adalet, hak ve hakikat yüklü çağrılarına ihtiyacı bulunduğu vurgulanan hutbede, "Çoraklaşan yüreklerimizin onun rahmet damlalarıyla hayat bulmasına ve yeniden fethedilmesine çok ihtiyacımız var. Bugün, onun gözüyle insanlığa bakabilmeye, onun yüreğiyle tüm acı ve kederleri hissedebilmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var" ifadeleri kullanıldı.