Doğu Perinçek'e 'tahliye', Veli Küçük'e 'ret'

Ergenekon davasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek için tahliye kararı verildi. Mahkeme emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün tahliye talebini reddetti.

Doğu Perinçek'e 'tahliye', Veli Küçük'e 'ret'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Ergenekon davasında tutuklu sanıklar Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Hikmet Çiçek ve Hasan Atilla Uğur tahliye oldu. Mahkeme Veli Küçük, Levent Ersöz, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Turhan Özlü, Serdar Öztürk'ün tahliye taleplerini ise reddetti.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 sanığın tahliyesine karar verdi. Sanıklar Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Hikmet Çiçek ve Hasan Atilla Uğur'la ilgili kararında, yapılan yasal düzenlemeye değinen Mahkeme, tutukluluk süresinin 5 yıla indirildiğini belirtti. Sanıkların, 5 yıllık tutukluluk süresini doldurduğunu belirten Mahkeme, sanıkların tahliyelerine karar verdi. Mahkeme, sanıklara yurtdışı çıkış yasağı da koydu.

KÜÇÜK ERGENEKONDA 5 YIL TUTUKLU KALMADI
Veli Küçük'ün tahliye talebini reddeden Mahkeme, Küçük'ün hüküm tarihine kadar 67 ay 8 gün tutuklu kaldığını belirtti. Küçük'ün Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nden aldığı bir hapis cezası olduğunu belirten Mahkeme, bu nedenle cezaevinde kaldığı sürenin Silivri Sulh Ceza Mahkemesi'nden aldığı cezaya sayılacağını ve bu nedenle Ergenekon davası kapsamında 5 yıl tutuklu kalmadığını belirtti.
Hasan Ataman Yıldırım'ın 11 Ocak 2009'da tutuklandığını belirten Mahkeme, kararın çıktığı 5 Ağustos 2013'e kadar 5 yıllık süreyi doldurmadığını vurguladı. Mahkeme, Levent Ersöz'ün de 5 yıllık süreyi doldurmadığını vurguladı.
Mahkeme, bu 3 sanıkla ilgili değerlendirmenin Yüksek Yargı'ya ait olduğu, gerekçeli kararın yazılmaması nedeniyle sanıklarla ilgili hak ihlalinin bulunup bulunmadığına ilişkin değerlendirme yapma yetkisinin Anayasa Mahkemesi'ne ait olduğunu belirtti. Tutuklama kararı tarihinden 5 Ağustos'taki hüküm tarihine kadar 5 yıllık süreyi doldurmayan bu 3 sanık yönünden mahkemece tahliye yönünde karar verme yetkisinin bulunmadığını ifade eden İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar tahliye taleplerinin reddine karar verdi.
Mahkeme, tutuklu sanıklar Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Turhan Özlü ve Serdar Öztürk'ün tahliye taleplerini de aynı gerekçelerle reddetti.

BUGÜN 19 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Öte yandan bugün Ergenekon davası kapsamında tahliye talebinde bulunan isimlerden 19’u tahliye edildi. Çeşitli mahkemelerden çıkan kararlar sonucu Gazeteci Tuncay Özkan ile Emekli Albay Avukat Levent Göktaş ve Sedat Peker emekli Albay Dursun Çiçek, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, avukat Kemal Kerinçsiz, Prof. Dr Yalçın Küçük, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Hasan Iğsız, Alaettin Sevim, Şener Eruygur, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur ve Alparslan Aslan hakkında tahliye kararı verildi. Hakkında tahliye kararı verilen isimlerden Dursun Çiçek Balyoz davasında hükümlü olduğu için, Arslan ise dava hakimlerine hakaretten aldığı bir ceza nedeni ile cezaevinden çıkamadı.
Öte yandan tahliye talebinde bulunan bazı isimlerin ise talepleri yarın değerlendirilecek.