'Doğu Türkistan Gerçekleri' semineri düzenlendi

İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde "Doğu Türkistan Gerçekleri" konulu seminer, geçtiğimiz günlerde düzenlendi. Seminerde Türk Milletinin ezeli ata toprağı olan Doğu Türkistan'da Çin yönetimi tarafından insanlık suçu işlendiği vurgulandı.

'Doğu Türkistan Gerçekleri' semineri düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi (RUPAM) Koordinatörü Hüseyin Murat LEHİMLER, İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi  Uluslararası İlişkiler Bölümü 3ncü Sınıf Öğrencisi Fethi Furkan ELBİR ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü Başkanı Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2nci Sınıf Öğrencisi Levent CAMCI'nın katkılarıyla düzenlenen "Doğu Türkistan Gerçekleri" başlıklı seminer Akkın AKKAN konferans salonunda gerçekleştirildi.

Seminere konuşmacı olarak katılan ve halen sinoturknews.org haber sitesi genel yayın yönetmeni ve Uygur Akademisi Genel sekreterliği görevlerini yürütmekte olan Dr. Ferhat Kurban TANRIDAĞLI, Doğu Türkistan’ın ünlü Kaşgar şehrinde doğmuştur.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi (RUPAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Süleyman ÖZMEN açılış konuşmasında; "Seminerin özellikle Türk halklarında Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanan gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'a planlanmıştır. Bugün düzenlemiş olduğumuz Nevruz Bayramı kutlamasıyla da Doğu Türkistan Türklerinin de Nevruz Bayramını özellikle kutlamayı amaçladık. Böylece Doğu Türkistan yalnız değildir mesajını vermek istedik" dedi.

Daha sonra söz alan Dr. Ferhat Kurban TANRIDAĞLI konuşmasında; "Doğu Türkistan, Türk Milletinin ezeli ata toprağıdır. Çin, Doğu Türkistan’da işgalcidir. 1887 yılında Doğu Türkistan adını ŞinJiang (Yeni Toprak) olarak değiştirmekle işgalci olduğu gerçeğini peşinen kabul etmiştir" dedi.

TANRIDAĞLI sonra; "Doğu Türkistan insanlık ve Türk medeniyetinin beşiğidir. Amerikalı Tarihçi Lewis Henry MORGEN, "Dünya medeniyetinin anahtarı bu Tarım havzasında gömülüdür. Bu anahtar bulunduğu zaman dünyanın sırrı da ortaya çıkacaktır" dediğini ifade etti.

TANRIDAĞLI ayrıca; "Çin, Doğu Türkistan’ı Türkün olmadığı, ezanın ebediyen susturulduğu tamamen Çinlileşmiş bir toprağa dönüştürmek ve böylece bütün Türkistan’ı yutma ve dünyaya hakim olma gayesi yani "Büyük Çin rüyası"nı gerçekleştirme yolundaki en büyük engeli aşmak için Doğu Türkistan’da soykırım başlatmıştır. Çin devleti her ne kadar "sözde radikal dincileri eğitmek için yeniden eğitim merkezleri" kurduklarını iddia etse de bugün Uygur Türk toplumunun önde gelen aydınları, akademisyen, yazar, sanatçı, avukat, iş adamı, hatta futbolcuları bile bu kamplarda maddi ve manevi işkence görmekte ve hatta hayatlarını kaybetmektedirler. Çin bugün Doğu Türkistan’ı resmen "Açık hava hapishanesi"ne çevirmiştir. BM raporlarına göre bir milyondan fazla, Çin sosyal medyasında ve Çince yazışmalara göre ise 2 milyondan fazla Türk toplama kamplarında bulunmaktadır" diye devam etti.

Anma Etkinliğinin sonunda Dr. Ferhat Kurban TANRIDAĞLI'ya günün anlam ve önemine ait bir belge takdim eden İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar ve Araştırma Merkezi (RUPAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman ÖZMEN; "Çin, 1949 yılından bu yana hakimiyeti altında tuttuğu Doğu Türkistan'ın özellikle kırsal kesimlerinde Uygur Türklerini kontrol altında tutmak için etrafı yüksek duvarlarla çevrili inşaatlar yapmaya halen devam ediyor. Uydu görüntüleri, Doğu Türkistan çöllerinde inşa edilen ve içinde yüz binlerce Uygur Türkü'nün tutulduğu toplama kamplarının son bir yılda tam 3 katı büyüdüğünü ortaya koyuyor. 2 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü Çin'in sözde "Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi" olarak dünyaya lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor. Doğu Türkistan'daki demografik yapıyı da değiştirmeye çalışan Çin yönetimi, bir yandan bölgedeki tarihi Türk izlerini silmeye çalışırken diğer yandan Çin nüfusunu hızla bölgeye kaydırıyor. Doğu Türkistan'da yaşananlar asla kabul edilebilir bir durum değil. Türk milli kültürünün en önemli miraslarının bulunduğu bu topraklarda dünyanın gözü önünde büyük bir insanlık suçu işleniyor. Bu konuda Türk kamuoyunun çok daha bilinçli hale gelmesi lazım" dedi.

İnsanlık suçlarına ve soykırımlara karşı toplumu bilinçlendirmeye çalışan İstanbul Rumeli Üniversitesi'nce düzenlenen "Doğu Türkistan Gerçekleri" konulu etkinliğe çok sayıda akademisyen, öğrenci, Sivil Toplum Örgüt temsilcileri ve Silivri'liler katıldı.