Farkındalık oluşturdular

3 Aralık Dünya Engelliler Haftası nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Lions Leo Dernekleri Esen İbak Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde etkinlik düzenlendi.

Farkındalık oluşturdular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lions Leo Dernekleri Esen İbak Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenen programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şen, İş adamı Ümit Kalko ve Alev Arakelyan, Ümit Kalko Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi İnci Aydar, öğrenci ve veliler katıldı.

“YAŞAMLARINI KOLAYLAŞTIRMALIYIZ”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Okul Müdürü Nazım Öztürk gerçekleştirdi. Öztürk konuşmasında “Her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler gününde farklı etkinliklerde yer alıyoruz. Amacımız öğrencilerimiz ve tüm engelli bireyleri hayata ve aramıza katmak. İşte bu nedenle çocuklarımızın etkinliklerinde sizlerle buluşturuyoruz. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin özgüvenleriyle birlikte, geleceğe sağlıklı, huzurlu ve güvenle bakabilmeleri devletimizin öncelikli görevleri arasındadır. Bununla beraber engelli bireylerin kendi hayatlarına devam ettirebilecek duruma gelmeleri hususunda Sivil Toplum Kuruluşlarına ve toplumun her ferdine görev düşmekte.3 Aralık Dünya Engelliler günü, engellilere olan sorumluluklarımızı bir kez daha hatırlatıyor ve herkesin yapabilecekleri konusunda tekrar tekrar düşünmemize vesile oluyor. Dünya nüfusunun %10’u engelli durumunda. Yani bizim ülkemizde de çeşitli engelli durumunda olan yaklaşık yedi buçuk milyon vatandaşımız bulunmakta. Bunun bir buçuk milyonu çocuk ve ne yazık ki bu bir buçuk milyon çocuğumuz. Ancak 45 günlük özel eğitim imkanlarından yararlanabilir durumda. Şunu belirtmek isterim ki sadece bugün değil geriye kalan tüm zamanlarda da engelli olan bireylere daha fazla dikkat etmeli ve ilgi göstermeliyiz. Onların sorunlarına çözüm bulma konusunda hepimiz katkıda bulunmalıyız. Özellikle biz eğitimciler, kamu kurum ve kuruluşları ve tüm bireyler engelli vatandaşlarımıza gereken özeni göstermeli ve onların yaşamlarını olabildiğince kolaylaştırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“FARKLILIKLAR ÜZERİNDE DEĞİL, BENZERLİKLER ÜZERİNDE DURMALIYIZ”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştiren okul öğretmenlerinden Muhsine Sarı da konuşmasında “Gözlerinizin göremediğini, doğada ki binbir rengi keşfedemediğinizi ya da yürüyemediğinizi, gönlünüzce koşamadığınızı, fikirlerinizi ifade edemediğinizi, tek başına yemek yiyemediğinizi, güzel şarkıları dinleyemediğinizi, sevdiklerinizin sesini duyamadığınızı hiç düşündünüz mü? Bugün gündeme gelen engelliler işte her gün böyle yaşıyorlar. Engelli olmayı onlar mı istemişti? Onların tercihi miydi bu? Çok mu mutluydu bu hallerinden? ve en önemlisi onlar bizlerden ne istiyorlardı? Merhamet mi? hayır, Yardım mı? hayır, Acımak mı? hayır, aslında onlar kabul görmeyi ve saygı içerisinde birlikte yaşamayı istiyorlardı. Çünkü Farklılığı olan bireylerin toplumun bir parçası olarak algılamaları kolay değildir. Maalesef ki toplumumuz onlara acınacak ve yardıma muhtaç bireyler olarak bakmakta onların da gerekli eğitim aldıklarında aynı bizim gibi kendi yaşamlarına devam edeceklerini ve başarıya ulaşabileceklerinin farkında değiller. Engellerine rağmen, uygun eğitim alıp başarıya ulaşmış, üretken bireylere geçmişten günümüze rastlamaktayız. Farklılıklar üzerinde değil, benzerlikler üzerinde durmalıyız. Farklılıklarımızla ayrışmak yerine benzerliklerimizle bütünleşip kaynaşmayı öğrenmeliyiz. Engelleri yaratan zihinlerde ki fikirlerdir. Beyinlerde ki ve kalplerde ki engellerin kalkması dileğiyle teşekkürler.’’ diyerek sözlerini tamamladı.

“YANLIŞLARI AŞMALIYIZ”

“Burada toplanma amacımız 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde bir farkındalık oluşturabilmektir” diyerek organizasyonun son konuşmasını yapan Öğrenci Velilerinden Neslihan Altuntaş da konuşmasında “Bu farkındalığın engelli ailelerinden başlamak üzere toplumun tüm kademelerine sağlamak için böyle günleri bir fırsat biliyoruz. Herkes bir gün engelli bir bireye dönüşebilir ya da ailesinde engelli bir birey olabilir. Ben engelli bir bireye sahip olmanın getirdiği, aile içi güçlüklerden bahsetmeyeceğim size bu durumu zaten biraz düşünce gücü ve vicdanı olan herkes idrak edebilir. Bir engelli annesi olarak belirtiyorum bunu beni ve ailemi oğlumun engeli değil, bu durumun neticesinde toplumdan ve toplum yaşamından gelen engeller yoruyor ve üzüyor. Oğluma 4,5 aylıkken doktorlarımız tarafından spastik teşhisi konulmasıyla başladı her şey. Elbette böyle bir hastalığı kabullenmek bizim açımızdan da kolay olmadı ama gerçeği kabul edip bu özel çocuğun duygusal ve gelişimsel gereksinimlerini karşılamak için azmettik. Bu özel günler vasıtasıyla yanlışları aşmalıyız. Bu farkındalık öncelikle bizlerden başlamalı ve toplumun her kademesinde ki bireye yayılmalı. Bir engelli annesi olarak bizlerin gönüllerini hoş ettiğiniz böyle günlerde, zorlu yolda bizleri destekleyen herkese teşekkür ediyorum. ‘’ dedi.

Konuşmaların ardından anasınıfı öğrencilerinin ‘’ Annem bana bir bebek aldı rondu’’ gösterisi, Umut Ayan ve Furkan Balı’nın şiir okuması. Okulun Hayırseverlerinden Ümit Kalko’ya Plaket sunumu, Kıyafetlerle Atatürk isimli defile ve zeybek gösterisi, Fatih Yalvaç ve Muahir Çakır’ın hazırlamış olduğu Yaşayan Fotoğraf adlı sunumu, 3. Kademe öğrencilerinin sunacağı ‘’Tık dedi kapı ‘’ isimli müzikli oyunu, Deniz kamburoğlu’nun sözlerini yazdığı, müzik öğretmeninin İbrahim Orçin’in bestelemiş olduğu ‘’Ben bir özel çocuğum ‘’ isimli şarkıyı öğretmenlerin işaret dili ile seslendirmesi ve Müzik Öğretmeni İbrahim Orçin’in sahneleyip yönettiği ‘’Ram zam zam ‘’isimli gösteriyle program son buldu.