Gümüşyakalı minibüsçülerin Ereğli isyanı

Gümüşyaka-Silivri hattında çalışan minibüs esnafının Ereğli isyanı karakolda bitti. KİPA AVM önünde sabah gerçekleştirdikleri eylem sonrasında ifadeleri alınmak üzere karakola götürülen minibüsçüler bu duruma isyan etti ' Hakkımızı aradık, suçlu olduk'

Gümüşyakalı minibüsçülerin Ereğli isyanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gümüşyaka-Silivri arasında çalışan bir grup minibüs esnafı, kendi hatları üzerinde ve trafik kurallarını hiçe sayarak yolcu alıp indiren Marmara Ereğlisi minibüslerini engellemeye kalkınca, olay yerine gelen ekipler tarafından ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldüler. Polisin, kendilerine müdahale etmesine karşılık, yasak duraklama yapan ve UKOME’ye aykırı şekilde yolcu alıp indirdiği iddia edilen Ereğli minibüsüne müdahalede bulunulmaması minibüsçüleri isyan ettirdi. Silivri Bölge Trafik Amirliği’nin yeterli denetim yapmamasını gerekçe gösteren Gümüşyaka Minibüsçüler Durak Başkanı Gündüz Eryılmaz, gazetemize yaptığı ziyarette konuyla ilgili olarak “ Orada bizi ifademizi almak için karakola götüren arkadaşların, o minibüse neden müdahale etmediğini anlamak çok zor. Hakkımızı arıyoruz ama maalesef sanki suçluymuşuz gibi bir uygulamayla karşılaşıyoruz. Bizim ifademizi alanların, neden Marmara Ereğlisi’ne ait minibüsleri denetlemediklerini merak ediyorum?” dedi. Eryılmaz’a gazetemizi ziyaretinde eşlik eden minibüs esnafından Erol Henden, İsmail Vardar ve Anıl Vardar da aynı iddia ve sıkıntıları dile getirdiler.

“KANUN ÇOK AÇIK”

Gümüşyaka Minibüsçüler Durak Başkanı Gündüz Eryılmaz, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi “Ereğli minibüsleriyle ilgili sorunumuz maalesef tüm girişimlerimize karşın devam etmekte. Bu bizim kanayan yaramız haline geldi. Dün de bu sebeple bir kavga olayı yaşandı ve akşama kadar karakollarda süründük. UKOME’nin 10. Maddesi çok açık. Orada, “İstanbul il sınırlarına girdikten sonra kesinlikle yolcu alamazsın” denilmekte. Bu bir yana, hem de E-5’in üzerinde, yasak olan bir noktada yolcu indi bindisi yapıyorlar. Bu hem bizim açımızdan hem de trafik açısından son derece sıkıntılı bir durum. Bu araçlar, Silivri Terminali dışında duramaz. Kanun böyle söylüyor. Bu araçların takografı var. Bunlarında bilet kesmesi gerekiyor. Maliye bunları bir incelesin bakalım, ne çıkacak? Adam resmen benim hattım üzerinde haksız kazanç sağlıyor.

“YEMEK FİŞİYLE YOLCU TAŞIYORLAR”

Devletin vermiş olduğu bir tarife var ortada. Ama bu arkadaşlar, 1 TL’ye dahi yolcu alıyorlar. Amaç para kazanmak değil. Bizimle vatandaşın arasına nifak sokmak. Bu yetmezmiş gibi, bir de işyerlerinin çalışanlarına verdiği yemek fişlerini bile kabul ediyorlar. Yani işyerinden verilen yemek fişini vatandaş bu arkadaşlara ulaşım ücreti olarak veriyor ve onlarda bunu kabul ediyorlar. Böyle bir şey olabilir mi?

“HAKKIMIZI ARADIK, KARAKOLLUK OLDUK”

15 kişiye yakın arkadaşımızla bugün bir eylem gerçekleştirdik. Eylemdeki amacımız, Marmara Ereğlisi’ne ait minibüslerin Silivri içerisinde duraklama yapmalarını engellemekti. Kesinlikle bir kaba kuvvet ya da benzeri bir davranışımız olmadı. Sadece durmalarını engelledik. Ama maalesef sanki suçlu bizmişiz gibi karakola götürülerek ifade verdik. Orada, hem UKOME hem de trafik açısından yasadışı hareket eden minibüse kimse dokunmadı. Kimse evraklarını, ruhsatını sormadı. Denetim neredeyse yok denecek kadar az. Bizi orada karakola götüren yetkili arkadaşlar, dönüp de “Arkadaş sen nasıl bu yolda indi bindi yaparsın. Burası hem trafik kuralları açısından yasak hem de UKOME kararları açısından doğru değil. Ver bakalım şu evraklarını da bir görelim” demedi.

“TARİFELERİNİ GÖSTERSİNLER”

Marmara Ereğlisi minibüsleri şu an resmen dağdan gelip bağdakini kovar durumdalar. Tekirdağ Trafik Komisyonu’ndan ruhsat alırken kimse bunlara UKOME’den izin alıp almadıklarını sormuyor mu? Orada bir hülle olduğuna inanıyoruz. UKOME’den aldıkları izinleri ibraz etmeleri neden istenmiyor? İsteseler ya! Hiç biri bu izni gösteremez. Ama tüm bunlara rağmen ruhsat veriliyorsa, o zaman işin için bir bit yeniği olduğu anlaşılıyor. Hepsini bir kenara bırakın. Çok basit bir soruya cevap versinler; Gümüşyaka’dan Silivri Terminali’ne kadar olan güzergah için ellerinde bir tarifeleri var mı? Bu kadar basit.

“BÖLGE TRAFİK AMİRLİĞİ GEREKENİ YAPMIYOR”

Ben biraz TCK’yı da inceledim. Orada yazdığı şekliyle, E-5 üzerinde gereksiz durmak, park etmek ve yolcu alıp indirmenin cezası 2 bin TL. Bugün bizi yaptığımız eylem neticesinde ifademizi almak için karakola götüren arkadaşlar, gözleri önünde cereyan eden trafik ihlaline neden göz yumuyorlar? Bugün o minibüsten inen vatandaş, kucağında çocuğuyla birlikte, tel örgüler olduğu için üst geçidi kullanamadı ve refüjden atlayarak yolu geçti. Bunu oradaki yetkili arkadaşlarda gördü. Neden müdahale edilmedi? Burada söz konusu olan, bizim hakkımızı aramak kadar, yarın orada bir vatandaşın canını kaybetmesini de önlemek. Marmara Ereğlisi minibüsleri, bizim ekmeğimizle oynadıkları gibi, vatandaşların da canlarını tehlikeye atmaktadır. Ancak ve maalesef Bölge Trafik Amirliği’nin denetimsizlikleri neticesinde, bu sorun daha çok sürecek gibi görünmekte.

“KİMSE ÖNÜNÜ ALAMAYACAK”

Bölge Trafik Amirliği, Çorlu Durağı’nda cezalarını yazdıklarını söylüyor. Ne cezası yazıyorlar peki? 66 TL, emniyet kemeri takmama cezası. Neden yasak yerde duraklama yapıldığı ve yolcu alıp indirdiği için ceza yazılmıyor? Yazsana cezasını! Getirsin bana ceza koçanlarını, göstersin bir tane yasak duraklama ya da yolcu indi bindisi için kestikleri cezayı, susacağım. 5 yıldır bu sorun devam ediyor. Bu yüzden durakta sicili bozulmayan arkadaşımız kalmadı. Bu olay giderek büyümekte ve iyice büyüdüğünde de kimse önünü kesemeyecek bunun.