Hz. Hüseyin ve 71 kişi için gözyaşı döktüler

Halkalı'daki Aşure Meydanı'nda her yıl düzenlenen 'Evrensel Aşure Matem Merasimi', bu yıl İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin katılımıyla yapıldı. Anma töreninde konuşan Laricani, 'Aşure yalnızca tarihi bir olay değildir, Müslümanların ve bütün insanların hayat dersi çıkaracakları bir derstir' dedi.

Hz. Hüseyin ve 71 kişi için gözyaşı döktüler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela'da şehit edilmesinin 1372. yıldönümü nedeniyle binlerce Caferi sabah erken saatlerden itibaren Halkalı'da bir araya geldi. Törene aynı kıyafetlerle katılan gruplar Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve 71 kişiyi gözyaşları içinde andı. Yurtiçi ve yurtdışından gelen binlerce Caferi, başları ve göğüslerine vurarak yas tuttu.
Anma törenine İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin yanı sıra TürkiyeCaferileri Lideri Selahattin Özgündüz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ile yurt içi ve yurt dışından gelen binlerce Caferi katıldı.

Anma töreninde konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bugünkü yapısı ile Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının tüm kesimlerini temsil kabiliyetinden çok uzak olduğundan herhalde herkes hem fikirdir. Ama kullandığı bütçe devlet imkanının bütün kesimlerinin ortak malı olduğunda da şüphe yoktur. Öyleyse bu işte bir terslik vardır. Ne ilahı hukukla bağdaşır bu ne de beşeri hukukla. O halde hukuk devletine düşen görev bu hukuka aykırılığı gidermeye yönelik bütün kesimleri tatmin edecek yasal düzenlemelere gitmektir” dedi.

Yeni anayasanın Türkiye’ye yarardan çok zarar getireceğini savunan Özgündüz, “Yapılması düşünülen yeni anayasa farklı etnik ve dini kimlikler üzerinden de hak paylaşımı olacaksa bu camianın göz ardı edilmesini yok sayılmasını asla kabul edemeyiz. Böyle bir anayasanın milli birliğimiz ve toprak bütünlüğümüz açısından yarardan çok zarar getireceğini düşünmekteyiz. En doğrusu temsilde ve paylaşımda adalet, fırsata ve kanun karşısında eşitlik. Fikir ve inançların ifade öğrenme öğretme yaşanmasında özgürlük” diye konuştu.
Özgündüz, “Kendisi terör mağduru olan bir devletin bir ülkenin başka ülkelerin terörist başını himaye etmesi akla çok korkunç sorunlar getirmektedir. Bir günde bu terörist başının idam hükmü oradaki bağımsız yüzde 60’ı Sünni olan yargı şurasının ittifakla verdiği kararın ilan edildiği gün Irak’ta halklar sokaklara dökülmedi ama 500’ü aşkın ölü yaralı olduysa bunun kendisi bizzat o adamın terör örgütlerini yönettiğinin en açık delili değil midir? Suriye’ye demokrasi götürme gayreti de inandırıcılıktan ziyade kaygılandırıcıdır” diye konuştu.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise, “Aşure yalnızca tarihi bir olay değildir, Müslümanların ve bütün insanların hayat dersi çıkaracakları bir derstir. Müslümanlar özgürce ve hür yaşamalıdırlar. Özellikle vicdanları sızlamadan mazlum Gazze halkının üstüne her çeşit öldürücü bomba yağdıran Amerika ve onların alçak müttefiklerine hatırlatmak gerekmektedir ki batılı ülkeler bu kan dökücülüğü kınayacaklarına temsilcilerini geçen hafta İsrail’e göndererek ‘bizi suçunuza ortak edin’ dediler” dedi.

Öte yandan daha önce zincirlerle kendilerine vurarak kan akıtan Caferiler, şimdi ise kan bağışı ile bu anı yaşamaya çalışıyor. Kan bağışında bulunan bir Caferi vatandaş, “Birkaç yıl kendimizi vurarak kan akıtırdık şimdi ise kan bağışlayarak anma yapıyoruz. Programda kanların Filistin’e gideceği anons edildi. Bizde kanımızı bağışlamaya geldik inşallah bir mazluma faydası olur” diye konuştu.

Çocuğuyla birlikte anma törenine katılan bir vatandaş, “Yağmura rağmen matem havasını burada yaşıyoruz. Hz. Hüseyin’in katledilişini burada anıyoruz.Umarım İslam alemi bir daha böyle bir şey yaşamaz” dedi.