Işıklar Bahçeşehir Üniversitesi'ne Konuşmacı Olarak Katıldı

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleşen 'Akıllı Şehirler' temalı VI. İstanbul Bilişim Kongresine konuşmacı olarak katılarak, hayata geçirdiği sosyal projelerin bilişim teknolojileriyle nasıl uyum içinde çalıştığını anlattı.

Işıklar Bahçeşehir Üniversitesi'ne Konuşmacı Olarak Katıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Bahçeşehir Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliği Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan “Akıllı Şehirler” temalı VI. İstanbul Bilişim Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldı. Beşiktaş, Fatih ve Bağcılar Belediye Başkanlarının da konuşmacı olarak katıldığı Bilişim Kongresi’nde teknolojiyle birlikte oluşturulan sosyalizasyon projesinden söz eden Işıklar; “Biraz akılla yeryüzü cennetine yakın bir Türkiye ve İstanbul yaratabiliriz” dedi. 

 

“BİLGİYİ TEK YERDE TOPLAMAK, ÇOK YERDE KULLANMAK”

Başkan Işıklar, sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İnsanların bu gün Türkiye’de kopuk, yapaylaştırılmış sorunlarla nasıl cebelleştiğini görüyoruz. Sosyal projeler kavramıyla bilişimi, teknolojinin nasıl birleştirilebileceğini ortaya koyarsak, biraz akılla yeryüzünü cennet bir hale getirebiliriz. Teknolojiyi yansızlığıyla, tarafsızlığıyla kullanırsak; eşitliğe, adaletli bilgiye ulaşmamızda çok büyük bir veri elde etmiş olursunuz. Bu bilgileri toplarken, kullanımını sağlarken hedefler koymalıyız. Hedeflerimizde; insanın huzuru, mutluluğu, doğuştan kazanılan vazgeçilemez, ertelenemez, öteleyemez temel haklarını korumak olmalıdır. Sosyal projeler üreterek ve teknolojiyi kullanarak bir ilçede sadaka kültürünü nasıl yeneriz? Fütürolojik bakmak lazım. Ben bir belediye başkanı olarak 20 yıl sonra belediye hizmetleri nasıl olmalı diye düşünüp, onu bugünden hayata geçirmeye çalışırsam işte orada Fütüroloji Bilimi başlar. Geleceği bu günden görmek, ona bugünde ulaşmak, bilgiyi tek yerde toplayıp adaletle ve eşitlikle insanı tutan sosyal projelerle ona ulaşmak gerekir. Teknolojinin ve bilişim sektörünün belediyecilikle böyle buluştuğunu düşünüyorum.

 

TEKNOLOJİYLE KURULAN SOSYALİZASYON PROJESİ

Yaşadığınız kentte işsizliğe nasıl çare bulursunuz? Bir belediye başkanının işsizlikle mücadelesini teknolojiyle nasıl birleştirebiliriz? İş bulmayı kolaylaştıran, iş gücüne katılmayı bekleyenleri nitelikli hale getiren bir teknolojik yapı nasıl kurabilirsiniz? Bunları konuşuyor olsaydık; biz bu gün sadaka kültürünü, insanların açlığını, midesinin doldurulup kafasının boşaltıldığı bir dönemi konuşuyor olmazdık. Bunları artık teknoloji ile çözeceğiz, kimsenin yatağına aç girmiyor olmasını yansız, tarafsız, siyasetten uzak bir sosyalizasyon projesi ile gerçekleştireceğiz. Biz Silivri’de bunu yapıyoruz. Silivri Belediyesi Gıda Bankası’nda bir veri envanteri oluşturduk. Gıda Bankamızdan yardım alan vatandaşlarımız bir kartla gelip marketten alışveriş yapar gibi ihtiyaçlarını alıyorlar, biz sistemde ne alındığını neye ihtiyaç olduğunu görebiliyoruz. Bu gün hiç ötekileştirmeden, muhtaçlığı yüzüne vurulmadan bayramlarda yazın kömür, kışın buzdolabı vermeden ne ihtiyacı varsa onu verebilen bir sistem oluşturduk.

 

EN KESTİRME YOL TEPEDEN TEPEYE GEÇMEKTİR

Sadaka kültürünü, devletin tarafsız, koruyucu yanını öne çıkararak teknoloji ile birleştirdiğimiz bu sistemle ortadan kaldırdık. Silivri’de ben açım diyen, yatağına aç giren bir tane hemşerimiz yok. Her ay düzenli olarak 3153 haneye bu teknoloji sayesinde ulaşıyoruz. İş bulma konusunda, 7000 kişiyi işe yerleştirdik. Burada akıllı bir ortaklık kurarak, işverenle iş arayan hemşerilerimizi buluşturuyoruz. Nitelikli eleman yetiştirmek için kurslar açıyoruz, bunun sonucunda sertifikalı olan vatandaşlarımızı işe yerleştiriyoruz. Silivri Belediyesi Kariyer İstihdam Ofisimizle tamamen teknoloji ve bilişim sektörünün bize yarattığı bir faydayı insanımızın çok temel bir ihtiyacında kullandık ve çok da başarılı olduk. Bilişim sektörünü,  insanın temel haklarından olan iş gücüne katılma hakkında kullandık. Engelli vatandaşlarımız sokağa çıkmaya utanırlardı. Bugün Silivri’de ulaşamadığımız engelli kalmadı. Silivri Belediyesi olarak engelinden, iş ihtiyacına, sağlığından, giyecek ve yiyecek ihtiyacına kadar bilişimi de işin içine katarak büyük bir sosyalizasyon projesi hayata geçirdik. En kestirme yol tepeden tepeye geçmektir. Bunun için uzun ayak ister, biraz cesaret ister, birikim ister, biraz da birbirimizle paylaşarak, kucaklaşarak güzel örnekleri yaygınlaştırmak ister. Biraz akılla yeryüzü cennetine yakın bir Türkiye ve İstanbul yaratabiliriz.” Gerçekleşen VI. İstanbul Bilişim Kongresi’nin sonunda Bahçeşehir Üniversitesi yetkilileri Başkan Işıklar’a teşekkür ederek paylaştığı bilgi ve tecrübeler için teşekkür etti.