Işıklar hayata geçen projelerini anlattı

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği Yerel Yönetimler Değerlendirme Toplantısı’nda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmaylarına Silivri’yi ve hayata geçirdiği projelerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Işıklar hayata geçen projelerini anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

CHP İstanbul İl Örgütü, 30- 31 Ekim 2010 tarihlerinde Silivri Klassis Resort Otel’de Yerel Yönetimler Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. İlk gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı toplantıda, CHP İstanbul İl Yonetimi’nin yanı sıra ilçe başkanları, belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri ve birçok milletvekili yer aldı. Yerel yönetimlerin çalışmalarının, sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıda, her belediye başkanı söz alarak çalışmalarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

 

IŞIKLAR; “GENEL BAŞKANIMIZI AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYDUM”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, kürsüde gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu toplantının ilçemizde gerçekleşiyor olmasından ve Genel Başkanımızı ağırlamaktan onur ve mutluluk duyuyorum. Silivri ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra projelerimizden bahsedeceğim. Silivri 5747 sayılı kanunla, 9 belediyesi olan bir yerken, bir tanesi Büyükçekmece’ye bağlanarak, 8 belediyeden bir belediyeye dönüşmüş durumdadır. İlçemiz tarımıyla, sanayisiyle, turizmi ve hizmet sektörleriyle birbiriyle çelişmeden gelişebilecek ender bölgelerden biridir. Silivri’de Türkiye prototipini görebileceğiniz, 81 ilden hemşerimizin bulunduğu bir yapı mevcut. Bölgemizin özelliklerine göre, kendi yöntemlerimizle oluşturduğumuz çözümlerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.”

 

“SEL FELAKETİYLE İLGİLİ AYNI TEDİRGİNLİĞİ YAŞIYORUZ”

Geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketinden bu yana bölgede aynı sıkıntıların devam ettiğini ve insanların tedirginlik yaşadığını dile getiren Başkan Işıklar; “Depremle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Marmara çanağının hemen yanı başındayız. Buna dönük olarak Büyükşehir’in yaptığı çözümlerden buraya yansıyan hiçbir şey yok. Özellikle de planlarla ilgili olarak en çok sıkıntıyı Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara arkadaşımla, biz yaşıyoruz. Kendi planlama birimimizi kurmamıza rağmen, tüm bölgeyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz fakat aylarca mecliste bekletiliyoruz. Bir sel baskını yaşadık, bu afette en çok etkilenen bölgelerden biri olmuş olmamıza rağmen, maalesef 6 tane deremiz aynı durumda. Hava biraz bulutlandığında insanlarımız aynı tedirginliği duymaya devam ediyor. Bir yıldır üstünde direnmemize rağmen, bütün kamulaşmayı ve işgalleri tespit edip götürmemize, kapı kapı dolaşmamıza rağmen hala bir adım atılmadı. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları dışında, somut hiçbir gelişme yok. Yalnızca geçenlerde işgal arazilerinin tespiti ile ilgili bir çalışma başlattıklarını duyduk” dedi.  

 

“İNSANI İNSAN YAPAN SOSYAL PROJELER”

İnsan odaklı sosyal projelerden ve yerelleşmeden söz eden Işıklar şunları söyledi; “Özellikle sosyal projeler arşivinin bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz kaynakları sonsuz ve sınırsız olmayan, arkamızda kaynakları savuran bir iktidar gücü yapısında olmadığımız için; onu akılcı kullanan, insanı insan yapan değerleri öne tutan anlayışları çevreleyen sosyal projelere önem vermeliyiz. Bunları genel merkez yapısı içinde, uygulama yöntemleriyle beraber hayata geçirmeliyiz. Küreselleşmenin özellikle dayatmacı ve soyguncu anlayışına karşı, yerelleşmeyi öne çıkaran semt pazarları yapmaya başladık. Mahalle Evleri kuruyoruz. Bir tane mahallemizde başladık ve çok önemli geri dönüşler alıyoruz. Mahalle Konseyleri kurduk. Her mahallemizde toplantılar yapılıyor, mahallelinin görüşleri alınarak sorunları yerinde tespit ederek, çözümler üretiyoruz.”

 

“HUKUK GARABETİNİN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR”

“Belediyeyi kolaylaştırıcı ve toparlayıcı bir yapı haline getirdik” diyen Başkan Işıklar; “Ulusal yatırım ajansları var, bölgesel yatırım ajansları var ama yerel yatırım ajansı yok. Neden yok diye düşünerek, bir Yerel Yatırım Ajansı kurduk. Bu çok önemli. Bütün paydaşları, sivil toplum örgütlerini, yatırımcıları, işadamlarını, çiftçisini, esnafını, KOBİ’lerini bir araya toplayarak, belediyeyi kolaylaştırıcı bir üst çatı görevi gören anlayışa dönüştürdük. Bir kanunu ya da bir düzenlemesi yok. Zaten belediyeler kapatılırken de, belli bir yönetmelik yoktu. Biz 50 km ötede de mahallesi olan bir ilçeyiz. 13 tane orman köyümüz var. Tüm bu köylere de bize oy kullanmamalarına rağmen hizmet veriyoruz. Israrla da hizmet vermeyi sürdüreceğiz, fakat bu hukuk garabetinin düzelmesi konusunda da bir hukuk mücadelesi vermemiz gerektiğini düşünüyorum. İlginç bir durumla karşı karşıyayız, bunu da özellikle hatırlatmak istedim” şeklinde konuştu.

 

“DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKECEK KÜLTÜR MİRASINA SAHİBİZ”

Din ve kültür turizminin önemine vurgu yapan Işıklar; “Dünyanın tarım, din ve kültür turizmi ile yenilenebilir enerjiye doğru gelişeceğinin de bilinciyle, bölgemizin bütün avantajlarını, yeryüzü mirası sayılabilecek bütün eserlerini, gün yüzüne çıkarıp bunları tarihi ring haline getirerek tüm ülkemize ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Tüm dünyanın ilgisini çekecek çok ciddi bir kültür mirasına sahibiz. Bu varlıkları da ekonomik bir faydaya dönüştürmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 

“RANT DAĞITAN DEĞİL, RANT ÜRETEN BİR İLÇE”

1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı üzerinden Silivri için öngörülen alanlardan da bahseden Başkan Işıklar; “Her bölgenin kendine özel bir yapısı var. Yerel koşullar, hayat standardını belirliyor. Silivri’de 2023 yılında 1 milyon 520 bin nüfus hedefleniyor. Şuan da Silivri’mizde 112 bin hane var. Hane halkı ortalamasını 4 olarak kabul edersek, 450 bin fiili nüfusumuz var. Fakat maalesef 112 bin hane % 50 dolulukla, 200 bine yaklaşan gece ve gündüz, fakat yaz- kış nüfus farklılıkları olan bir bölgeyiz. İlçemizin rantı yüksek, daha önce hepimizin de bildiği gibi büyük utançları ve rezaletleri televizyonlardan izledik. Hatta Sayın Genel Başkanımın, Şaban Dişli’nin dişini çektiği ilk yer de Silivri Kipa olayıdır. Böyle rezaletlerin bir daha yaşanmaması adına göreve geldik. İlçemiz rant dağıtan değil, rant üreten bir yer haline gelecek. Biz bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

 

“AYDINLIK GELECEĞE GİDEN BU YOLDA ENGELİMİZ YOK”

Bu durumdan vazife çıkararak hayata geçirdiği projelerini anlatan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi, Gıda Bankası, Kariyer ve İstihdam Ofisi, Tarımsal Araştırma ve Üretim Merkezi çalışmaları hakkında slayt gösterimi eşliğinde ayrıntılı bir sunum yaptı. Işıklar, gerçekleştirdiği konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Her bölgenin kendi durumundan kaynaklı çok özel talep ve ihtiyaçları olabilir. Yerine ve ihtiyacına göre oluşturulacak projelerle daha da yerelleşerek ve halkla bütünleşerek, Türkiye’nin aydınlık geleceğini yarınlara taşıma noktasında önümüzde hiçbir engelimiz olmadığını düşünüyorum. Birbirimize örnek olabilecek, bilgi ve tecrübelerimizden faydalandırabilecek bu platformların çok daha sık yapılması dileğim var. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, başta Genel Başkanım olmak üzere hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” Toplantının ikinci gününde, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve İBB Meclis Üyeleri görüş, öneri ve değerlendirmelerde önerilerde bulunuldu.