İstanbul için sel uyarısı

Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul için şiddetli yağış uyarısında bulundu.

İstanbul için sel uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yarın sabah saatlerinde beklenen şiddetli yağışlara karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin kritik noktalarda hazır bekletileceği belirtildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) meteoroloji birimlerinin hava tahmin raporlarına göre, İstanbul’da yarın sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar kısa süreli ve şiddetli yaz yağmuru (15 ila 50 kg/m²) geçişleri bekleniyor. Meteorolojik ihbar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İtfaiye, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.
İstanbul'un Basra alçak basınç sisteminin etkisi altında olması ve yukarı seviye hava sıcaklıklarındaki hızlı düşme, kararsızlık yağışları (yaz yağmurları) yaşanmasına neden olacak. Yaz yağmurları genelde kısa zaman diliminde (7-15 dakika) dolu, hortum ve fırtınamsı rüzgarla şiddetli yağışlara neden olacak. Yağışların bölgesel olarak gök gürültülü, şimşek çakması ve yıldırım düşmesi gibi meteorolojik olaylarla birlikte görüleceği tahmin ediliyor.
Yağışların ani düştüğünden hızla akışa geçmesi, yollarda göllenmelere, kod seviyesinin altında kalan kesimlerde ise su baskınlarına neden olabilecek. Ayrıca rüzgarın yağış anında poyraz ve yıldız yönlerinden sert, aralıklarla hamle yaparak fırtınamsı esmesi (saatte 20-55 km hızla) açık deniz seferlerini aksatması, yaşanması muhtemel hortum hadisesi ile çatı ve tabela uçması vb. hadiselere neden olması bekleniyor.