Kimsenin haberi bile olmadı ! Tam üzerimizden geçmiş

İnsan sağlığı açısından tehlikeli radyoaktif izotop maddesini içeren bulutlar, kimsenin haberi dahi olmadan İstanbul ve Trakya bölgesi üzerinden geçerek Avrupa'ya ulaştı.

Kimsenin haberi bile olmadı ! Tam üzerimizden geçmiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre radyasyonlu bulutların bir ayı aşkın sürede izlediği güzergahı gösteren harita Rusya Meteoroloji Dairesinin ölçüm verilerine dayanılarak hazırlandı.

Rus medyası tarafından kamuoyuna açıklanan haritada radyasyonlu bulutlar, İstanbul ve Trakya bölgesi üzerinde de görülüyor.

Hazırlanan haritaya göre en yüksek radyasyon Eylül ayı ortalarında görülüyor. İlk olarak Rusya Ural Dağları doğusundaki Çelyabinsk ile Ozersk kasabalarında tespit edildi. Bu iki kasabada Rusya’nın nükleer artıklarını işlemden geçirdiği Mayak adlı iki fabrikası bulunuyor.

Rusya’daki bir çok bölge üzerinden geçen radyasyonlu bulutlar, İstanbul boğazına yöneldi. Rüzgarın yönü değiştiği için Akdeniz istikameti yerine Trakya bölgesine dönüş yaptıktan sonra sırasıyla Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Hırvatistan üzerinden İtalya, Avusturya ve Almanya’ya kadar ulaştı.

Açık Rusya” İnternet haber sitesinde yayınlanan radyasyonlu bulut haritasıyla ilgili resmi Rus makamları ise hala sessizliğini koruyor. Başlangıç noktası olarak adı geçen Çelyabinsk ile Ozersk kasabalarında nükleer artık işleme fabrikalarının sahibi Rosatom şirketi bahsedilen tarihlerde hiçbir vukuat yaşanmadığını savundu. Rosatom yetkilileri, dünyada bu mesele çok tartışıldığı için olayın kaynağını araştıracaklarını da açıkladı. Ancak Rusya’nın Meteoroloji Kurumu olay patlak verdiği ilk günlerde Çelyabinsk bölgesinde normalin 900 misli daha yüksek radyasyon ölçümleri yapıldığını ilan etmişti. Halkı sakinleştiren ek açıklamada ise “Rutenyum-106 izotop maddesi Uranyum gibi uzun ömürlü değil. Süratle parçalandığı için insan sağlığına zarar vermeden kendiliğinden yok oluyor” denildi.