Kumburgaz Tüneli'nde Dünya Rekoru

Kumburgaz, Celaliye, Kamiloba, Silivri, Selimpaşa ve Güzelce bölgelerinin atıksularını toplayarak planlama aşamasında olan Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletecek olan Kumburgaz Tüneli'nin inşası hızla devam ediyor.

Kumburgaz Tüneli'nde Dünya Rekoru
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Yakası 1.Kısım Atıksu Tünel İnşaatı kapsamında devam eden projede kazısız yöntemle 2000 mm çapında toplam 6527 m uzunluğunda atıksu tüneli inşa ediliyor. İleri Teknoloji ürünü olan sistem ile projenin yapıldığı alanlarda yer yüzünde hayat devam ederken, yer altında içerisinde bir aracın geçebileceği genişlikte tünel inşa ediliyor.

Tünel Kazısında Dünya Rekoru...

Dünyadaki gelişmiş kentlerde de kullanılan sistem ile günde ortalama 15 m atıksu tüneli inşa edilebiliyor. Ancak Kumburgaz Tüneli inşasında Nisan ayında toplam 809,4 m tünel kazısı ile aylık dünya rekoru, yine bir günde gerçekleştirilen 44,65 m'lik kazı ile de günlük dünya rekoru kırıldı.

Tünel Sisteminin üreticisi Alman HERRENKNECHT Firması bu dünya rekorunu ilgili firmaya ve İSKİ Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği teşekkür mektubu ile paylaştı.

Yaklaşık 45 milyon TL'ye mal olacak olan ve 2012 yılının ilk yarısında tamamlanması planlanan Kumburgaz Tüneli ile İstanbul'un önemli sayfiye alanlarından Silivri, Selimpaşa, Kumburgaz, Celaliye ve Güzelce bölgelerinin tüm atıksuları kontrol altına alınmış olacak. Sisteme alınan atıksuların Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtma işlemine tabi tutulmasıyla da İstanbul'da denize girilebilen sahil şeridi uzunluğu da daha da artmış olacak.