LYS'de İlk Oturumlar Tamam

LYS sınavlarının ilk oturumları bugün yapıldı. Matematik sınavı LYS-1 ve Yabancı Dil sınavı LYS-5'e yaklaşık 630 bin aday katıldı.

LYS'de İlk Oturumlar Tamam
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üniversite adaylarının katılacağı ve bu yıldan itibaren uygulanacak Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) ilk oturumları bugün yapıldı.

 

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın Matematik Sınavı LYS-1, bu sabah yapıldı. Sınav, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi.

 

LYS-1, 1882 binada, 28 bin 509 salonda gerçekleştirildi. Sınavda 86 bin 536 personel görev aldı.

Sınava 601 bin öğrenci katıldı. Sınav saat 10.00'da başladı ve 120 dakika sürdü.

 

Öğrencilere, 50 soruluk Matematik Testi için 75 dakika, 30 soruluk Geometri Testi için 45 dakika süre verildi.

 

 

 

YABANCI DİL SINAVI DA TAMAM

Lisans  Yerleştirme Sınavı'nın Yabancı Dil Sınavı LYS-5 öğleden sonra yapıldı.

 

LYS-5, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. 148 binada, 1133 salonda yapılan LYS-5, sınavında 5 bin 9 görevli çalıştı.

 

Sınava 31 bin 300 öğrenci katıldı. Sınav 14.30'da başladı ve 120 dakika sürdü. Öğrencilere 80 soru soruldu.

 

Sınav, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yapıldı.

 

 

 

LYS-4 YARIN YAPILACAK

Sosyal Bilimler Sınavı LYS-4 ise yarın yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak sınav, tek oturumda 135 dakika sürecek.

 

Sınava 349 bin 100 aday girecek. 1164 binada, 15 bin 705 salonda yapılacak sınavda 49 bin 838 görevli çalışacak.

 

LYS-4'te Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri yer alacak. Öğrenciler Tarih testinde 44 soruyu 65 dakikada cevaplayacak. Coğrafya-2 testinde 16 soru bulunacak ve 25 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe grubu testinde ise 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu olmak üzere toplam 30 soru yer alacak. Öğrenciler bu soruları 45 dakikada yanıtlayacak.

 

Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2010-LYS Sınavı Giriş ve Kimlik Belgesi, fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport vb.) bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan veya bu belgenin fotokopisi veya faks metni ile gelen adaylar kesinlikle sınava alınmayacak. Bu iki belgeyi yanında bulundurmayan aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava giremeyecek.

 

 

 

LYS PUANLARININ HESAPLANMASI 

LYS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Her adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak.

 

Hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık oranları kullanılarak Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak.

 

LYS'de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

 

LYS sonuçlarının 15 Temmuz'a kadar internet aracılığıyla internetten adaylara duyurulması planlanıyor. Sınava giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara LYS Sınav Sonuç Belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın her testteki doğru ve yanlış cevap sayısı, LYS puanları ve başarı sıraları, OBP ve AOBP'leri, yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alacak. Sınav sonuç belgesinde bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak olan puanları yer almayacak.

 

YGS ve LYS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yerleştirme, merkezi olarak yapılacak.